חידה 33 -  היכן המקום ומה סיפורו? 

היכן? מה שמו? למה שימש ובאיזו תקופה?

 

 פתרון מלא ינתן ארבעה ימים לאחר פרסום החידה - אלא אם יפוצח קודם 

לחברי מורי הדרך וידענים אחרים - יתכן ואשהה פרסום תשובתכם הנכונה למען האתגר למי שאינו חורש את נתיבי ארצנו כמותכם...בהמשך יפורסמו כל התגובות בסדר הופעתן

 

הנה הפתרון:

 

ל

מ

ט

ה

 

 

הזדמנות 

 

אחרונה

 

לנסות

 

לבד

 

 

 

 

 

 מצד אבירים ליד הישוב אבירים בגליל העליון. מחקרים ראשונים זיהו המקום כמגדל שמירה צלבני אבל בשנים האחרונות מזוהה המקום כקבר מפואר (מאוזוליאום) מהתקופה הרומית-ביזנטית.

הנה מאמר מפורט בנושא שפורסם באתר דוגרינט

מצד אבירים - מאוזוליאום? נושא במסגרת סקר מפת שומרה שערכנו, סקרנו שוב את "מצד אבירים", ועל סמך התוצאות אנו מציעים לתארך אותו מחדש ולקבוע שהיה כנראה מאוזוליאום (מבנה קבורה).

 מרדכי אביעם ודינה שלם פורסם: 21.10.2008 \ עדכון אחרון: 16.03.2012

בלב הרי הגליל המערבי, בסבך של חורש אלונים ירוקי עד, צופה אל סביבותיו מבנה עתיק המוכר למטיילים בשם "מצד אבירים" ואשר נתן את שמו גם ליישוב הסמוך, "אבירים". שמו הערבי הוא "בורג` מיסר", שפירושו "מגדל המצרים". מאיר בן דב כתב ב"מדריך ישראל" כי אופי הבנייה וממדיה מעידים שהיה זה מבנה מבוצר מימי הצלבנים, כנראה שרידי חווה חקלאית, וכך חשבו גם חוקרים קודמים.

לאחרונה, במסגרת סקר מפת שומרה שערכנו, סקרנו שוב את האתר בקפדנות. על סמך התוצאות אנו מציעים תיארוך אחר שלו, וטוענים שלא היה מעולם מצד, אלא כנראה מאוזוליאום (מבנה קבורה). המבנה האמור הוא כמעט רבוע, וממוקם בראש כיפה מתונה, בשטח טרשי ביותר וללא כל דרך גישה. קירותיו החיצוניים, שהשתמרו לגובה שבין מטר אחד ועד שלושה מטרים, הושתתו ישירות על הסלע ללא חציבה של יסודות. הוא בנוי כולו אבני ענק של סלע גיר מקומי, המהוקצעות בגסות וחלק מהן מסותתות בשוליהן. פתחו היחיד נמצא בקיר המערבי, ובשאר הקירות, כולל אלה שהשתמרו לגובה ניכר, אין כל פתחים נוספים.

 

בתוך המבנה יש מפולת גדולה של אבני ענק שנשמטו מן הקירות. לא הצלחנו למצוא עדויות למהות הקירוי של המבנה, ולא מצאנו בתוכו ובסביבתו הקרובה אף לא חרס אחד. מכלול ממצאי הסקר, שהבולט שבהם הוא הפתח הקטן והמוגבה מעל פני השטח, אינו עולה בקנה אחד עם הקביעה כי מדובר במבנה צבאי. מידותיו הקטנות בוודאי לא אפשרו כניסה יום-יומית של אנשים או חיילים, על אחת כמה וכמה לא חיילים עטויי שריון כאבירי ימי-הביניים. גם העובדה כי בקיר שהשתמר לגובה שלושה מטרים (המפולות אינן מצביעות על גובה מקורי רב בהרבה מזה) לא השתמרו חרכי ירי, מחלישה מאד את ההצעה לראות במבנה מגדל שמירה. הבנייה כולה אינה מחוזקת והיא מקלה על פגיעה אפשרית. גם היעדרה של דרך סבירה אל המקום והיעדרם המוחלט של חרסים מהאתר אינם מתקשרים עם מערך צבאי. לעומת זאת - פתח בגודל כזה מוכר במבני מאוזולאה אחרים, ורוחבו אף זהה לזה של פתחי מערות קבורה מונומנטליות.

 

תיארוך האתר בעייתי בגלל החוסר בממצאים. ללא חפירות ניתן להיאחז רק במעט רמזים ארכיטקטוניים ובמיקומו של המבנה. בקרבתו נמצאים שלשה אתרים - חורבת גוב וחורבת זווית, שהממצאים בהן הם מהתקופה הביזנטית, והכפר פסוטה, שבו ממצא מן התקופות ההלניסטית, הרומית והביזנטית. כל אלה מביאים אותנו להמלצה להתנתק מן הזיהוי המסורתי של בור` מיסר כמצד צלבני השומר על הדרך מהמונפורט לפסוטה, וכן מהשם ההרואי "מצד אבירים". אנו מניחים כי המבנה הוא שריד של מאוזולאום מן התקופה הרומית או הביזנטית.

ד"ר מרדכי אביעם ודינה שלם מהמכון לארכיאולוגיה גלילית, המכללה האקדמית כנרת בשיתוף מכון מילר - אוניברסיטת מיאמי

 לחידות אחרות (קודמות) בסדרה

חזרה ל"ועוד"             חזרה לתפריט ראשי 


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.