חידה 34 - היכן המקום ומה סיפורו? 

היכן? למה שימש ומה פשר המיקום המשונה? מאיזו תקופה?

 

 פתרון מלא ינתן ארבעה ימים לאחר פרסום החידה - אלא אם יפוצח קודם 

לחברי מורי הדרך וידענים אחרים - יתכן ואשהה פרסום תשובתכם הנכונה למען האתגר למי שאינו חורש את נתיבי ארצנו כמותכם...בהמשך יפורסמו כל התגובות בסדר הופעתן

 

 

 

הנה הפתרון:

 

ל

מ

ט

ה

 

 

הזדמנות

 

אחרונה

 

לנסות

 

לבד

 

 


העמוד שבצילום נמצא מתחת לקשת אמת מים בשולי מושב בית חנניה שמצפון לאור עקיבא. הקשת הנראית מעליו היא של אמת מים לקיסריה שהוקמה במאה השנייה לספירה בימיו של הקיסר הדריאנוס. מקור האמה - עין צברין בשולי בקעת הנדיב. כתובת עתיקה על האמה ממש בסמוך מעידה על כך. אמה זו צמודה לאמה קדומה יותר שהיא הראשונה שהובילה מים לקיסריה מעינות שומי. אלמלא מבט מדוקדק ניתן לחשוב שאנו רואים אמה אחת אך לא היא.
אבן זו התגלתה בשנות התשעים של המאה הקודמת במהלך עבודות ניקיון לאורך האמה.

במבט ראשון העמוד מתחת לקשת נראה כאבן מיל המונחת על אבן נוספת המשמשת כבסיס.
מה טעם באבן מיל במיקום משונה כל כך המקשה על העוברים בדרך לראותו ובוודאי שלקרא את הכתובת שעליו?

נביא כאן כמה הצעות:

1- על-פי הארכאולוג ישראל רול, אבן המיל, מציינת מרחק של 4 מיל מקיסריה, על תוואי דרך הים הרומית (המופיעה במפת פויטנגר), לכיוון עכו. לטענתו, הכתובת אינה נמצאת באתרה אך לא ברור מדוע הועברה ממקומה המקורי למקום זה.

2- עורכי הספר "מכמני קיסריה" בו פורסם גם מאמרו של רול סבורים כי האבן כן נמצאת באתרה המקורי. בתחילה הוצבה האבן "לצד הדרך שנסללה במקביל לאמה, וכאשר הוקמה אמה ב` נבנתה הקשת מעליה" (מכמני קיסריה, כרך א`, ע` 242, הערת שוליים). במקרה כזה, היא אינה נמצאת על הדרך לעכו אלא על הדרך לכיוון שוני (ראו תיאורו של הנוסע מבורדו) או ללגיו שליד מגידו.

3-  הארכאולוג יותם טפר, טוען כי ייתכן ומדובר באבן שתכליתה הנצחה לציון פעולות שיקום ויצירת המעקף באמה שנעשו במאה הרביעית לספירה. יתכן בהחלט כי במקור היה עמוד זה אבן מיל אבל הוא הוצב במקום הנוכחי כהנצחת סיום עבודות (מכמני קיסריה, כרך א`, ע` 271-270).

תודה לד"ר שי רוזן על הסיוע בהבנת אתר זה!

  לחידות אחרות (קודמות) בסדרה

חזרה ל"ועוד"             חזרה לתפריט ראשי 


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.