בָּדָד לָעַד-  בצל מבצר יחיעם                              חזרה ל"ועוד" 

ארבעה קברים בלבד בבית עלמין צבאי קטן וחבוי למרגלות מבצר יחיעם על שפת המדרון התלול היורד לנחל יחיעם. שלושה גברים ואשה שנסיבות מותם בגילאי 19 עד 24 קשורים למלחמת העצמאות.

המבצר הנישא מעל ממוקם על גבעה ברום 400 מטרים ומראשו נוף ירוק אין קץ. במקום הוקם במאה ה-12 מבצר צלבני ובתקופה העותמנית שוקם ונקרא מצודת ג`ודין (הגיבורים).

בליל הגשרים בשנת 1946 נהרג יחיעם וייץ בגשר נחל כזיב. בנובמבר אותה שנה עלה על הקרקע קיבוץ שלימים נקרא על שם יחיעם וחבריו התגוררו בראשית ימיו במבצר.

עם פרוץ מלחמת העצמאות נותק הישוב והיה נתון להתקפות בלתי פוסקות.
ב־27 במרס 1948 יצאה שיירה לקיבוץ מנהריה שמנתה 90 לוחמים.  השיירה נתקלה במארב סמוך לכפר אל-כברי ו- 47 מהלוחמים נהרגו בניהם איתן (פריץ) זית (זייץ) שהיה הראשון להקבר בבית העלמין סמוך למבצר.

איתן נולד ברומניה ובשנת 1940 הצליח אחיו להעלותו ארצה במסגרת עליית הנוער.
הוא התחנך בחברת הנוער בקיבוץ בית זרע עד אשר גוייס לפלמ"ח, כאן בלט בכישוריו הצבאיים.
לאחר שהקים, עם חברי קיבוצו, את מחנה קיבוץ רשפים בקריית מוצקין, סיים קורס קצינים, התמנה למפקד מחלקה ולאחר זמן קצר למפקד פלוגה.
בגיל 22 נשא לאשה את פנינה בת גילו שעלתה מרומניה בשנת 1944. לזוג נולד בן – דוד שלימים גדל והיה לטייס קרב בחיל האויר.


איתן נמצא במשוריין הראשון בשיירת יחיעם ולפי גירסה אחת ירד לבדוק טיבו של מחסום האבנים שהקימו הערבים, ואז נהרג.

פנינה הייתה אשה יפת תואר, רגישה, אינטליגנטית ואשת ספר. במלאת שנה לנפילת בעלה שמה פנינה קץ לנפשה ונטמנה ליד איתן.

 

 

כחצי שנה לאחר מות איתן נטמן בבית העלמין אברהם קופל יליד גרמניה (1927)
כמה חודשים אחרי פרוץ מלחמת-העולם השנייה שלחוהו הוריו ארצה בעליית- הנוער. אברהם התחנך חמש שנים בכפר-הנוער בן שמן. בעלות 11 הנקודות לנגב בחודש אוקטובר 1946 התיישב עם בדנגור (נירים) שם מילא תפקיד של מרכז המשק. משם עבר עם קבוצתו ליסד את קיבוץ יחיעם. מספרים לועזיים למד אריה כיצד לגדל פטריות, והצליח בגידולן במערות המבצר העתיק.
במלחמת-העצמאות היה ממונה על אחד משני מקלעי ה"ברן" של הקיבוץ הנצור. משנפרץ המצור בעת חפירת תעלות-קשר ומקלטים נהרג בהתפוצצות חומר-נפץ.

 


כשלושה שבועות אחרי מות אברהם נהרג אריה פיסיקוביץ ניצול שואה (נצר אחרון) מצ`כוסלובקיה שעלה לארץ בשנת 1946. היה חניך חברת הנוער בקיבוץ רמת השופט ובבימי מלחמת-העצמאות הצטרף יחד עם חבריו לקיבוץ יחיעם בו נפל בספטמבר 1949 (לא איתרתי את נסיבות מותו – אשמח לקבל מידע על כך).

  

  כתבה זו הינה חלק מהסדרה בָּדָד לָעַד – קברים מבודדים בישראל

 חזרה ל"ועוד"  חזרה לתפריט ראשי 


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.