ארמנים בצל הכרמל  סיור ייחודי ומרתק                        חזרה לטיולי איכות מרכז    

בשנת 1915 חווה העם הארמני עתיק היומין רצח עם עת היה נתון לשליטת האמפריה העות`מנית.  גם בחלוף יותר ממאה שנה - צל האירועים הקודרים לא נמוג. נספר על עם עם מורשת עתיקה, על הנסיבות שהביאו לתוצאה הטראגית של מות יותר ממליון ארמנים ועל קשר לארץ-ישראל שבעקבותיו נמצאת עד היום בארץ קהילה ארמנית קטנה.

נמחיש את הקשר של האירועים לארץ-ישראל באמצעות סיור שיתחקה אחר קורותיה של משפחה אחת. נספר על נוימזר - ילדה קטנה הזוכרת יַלְדוּת מאושרת בכפר ארמני יחידי שהיה בישראל. כפר שאיננו עוד.
 
נפתח את היום בביקור בכנסיה ארמנית מעניינת בחיפה בה נפגוש את דירייאר - הכומר של הקהילה יליד ארמניה. נספר על המורשת הארמנית בכלל ועל הקהילה הקטנה שבעיר.
נבקר בסדנת קרמיקה ארמנית צבעונית בה נתכבד בתה ועוגיות. רֵנָה האמנית הארמנית תספר על מקורות ההשראה ועל הדרך בה הגיעה אמנות זו, שאינה קיימת בארמניה המודרנית, לישראל.
לאחר סיור בוואדי ניסנאס בו נגלה פינות מפתיעות נצא דרומה לאתר ייחודי ולא מוכר - שרידי הכפר הארמני הנטוש שיך בוריךּ ליד עתלית. נשוטט ברכס הכורכר עליו עוד נראים שרידי הכפר ונספר על נסיבות ישובו דווקא כאן לפני כתשעים שנה ועל האירועים שהסתיימו בנטישתו בשנת 1980.

הסיור לא מתקיים בימי שבת וראשון. ארוחת צהרים עצמית בוואדי ניסנאס לפני הנסיעה לעתלית. ניתן לארגן ארוחה משותפת בוואדי או באזור.

רקע נוסף ותמונות מהאתרים בהם נסייר:

הכנסיה בחיפה   הקהילה הארמנית בחיפה מונה כמה מאות נפש המתגוררים בעיקר בעיר התחתית. הכנסיה שוכנת בשביל חנא נאקרה - סמטה קטנה הנושקת לרחוב חורי שבשולי ואדי ניסנאס. המבנה בן שתי קומות היה בית ליואן שהיה שייך למשפחת אביאד. בשנת 1928 העדה הארמנית רכשה את הבית והפכה אותו לכנסיה המוקדשת לאליהו הנביא ושמה כנסית סנט אליהו (יגיה הקדוש).

הרועה הרוחני של הכנסייה - האב דיראיר האבקימיאן Sahak Hovakimyan Dirayr  הוא יליד ארמניה וחי בישראל קרוב לחמש עשרה שנים. דיריאר נשוי ואב לשתי בנות ובן. בכנסיה הארמנית ישנם שני סוגי כמרים. לאלה המשמשים כרועים רוחניים של קהילות מותר להתחתן והדבר כמובן מאפשר להם להבין טוב יותר את מורכבות צרכיהם של בני הקהילה.

 

בשנת 2012 החלו שיפוצים וההתחדשות לאור יזמתו של האב דיראיר בעזרת תרומות אשר נאספו ע"י חברי הכנסייה. לאחרונה הוצב בחצר הכנסיה "חצ`קר" - צלב אבן מעוטר המפוסל בתוך אבן געשית שהובאה במיוחד מארמניה. סימן הזיהוי לצלב הארמני היא הפריחה של קצותיו המסמלת את החיים.

מפגש עם אמנית קרמיקה  רֵנָה פנויאן האמנית הארמנית תספר על מקורות ההשראה שלה ועל עבודותיה.

הכפר שֵיח` בוריךּ  במפה מסוף שנות השבעים של המאה העשרים מופיע הכפר שיח` בוריךּ בין הקיבוצים נוה-ים ועין כרמל שבמישור חוף הכרמל. בימים ההם היה הכפר בן כחמישים וחמש שנה ויושביו יכלו לחזות כי עוד זמן קצר הוא יעלם מן מהמפה.

 

המפה באדיבות זהר לביא 

מיהו שיח` בוריךּ? מי היו תושבי הכפר? מדוע נעלם? בליבם של מי הוא עוד קיים? - על כך נספר בסיורנו.

תמונה מהווי הכפר הארמני - שנות השישים של המאה הקודמת

הילדה נוימזר בכפר 1960 לערך.

מבנה המקאם שיח בוריך

לתיאום סיורים פנו למייל yoav.avneyon@gmail.com

 חזרה לטיולי איכות מרכז      חזרה לתפריט ראשי    חזרה לדף ראשי הארמנים      


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.