טיולים נושאיים - אזור ירושלים והדרום                                  חזרה לטיולי איכות

אזור ירושלים

נחלאות בדגש אישי    סיפור משפחתי מיוחד
סיור בירושלים בעיניו של יליד העיר שמשפחתו עלתה לירושלים בשנת 1807.
נצא למסע בעקבות המתיישבים שיצאו מחומות העיר העתיקה בסוף המאה ה-19 .
נבקר בשכונות הציוריות שבמרכז העיר החדשה המכונות "נחלאות" – נראה את בורות המים, בתי הכנסת, התנור המשותף ועוד. נספר את סיפורם של דמויות ומשפחות.
הביקור ילווה בנימה אישית ומיוחדת: סבא רבא שלי – שלמה ישראל שיריזלי (שי"ש) היה מהדמויות המוכרות בשכונת "אהל משה" ורחוב בנחלאות נקרא על שמו. חייו לוו ביצירה בלתי פוסקת. הוא היה יד ימינו של אליעזר בן יהודה ולימים הפך מוציא לאור של מאות ספרים כולל עיתונו של בן יהודה עצמו. לא במקרה הוא נשא את התואר "המו"ל הראשון בארץ ישראל".
נספר על הההצלחות, הכשלונות, הטרגדיות והמאבקים ודרכם תשתקף תקופה מופלאה.
ניתן לסיים את הביקור בשוק מחנה יהודה הסמוך.
 
שְׂאוּ צִיּוֹנָה נֵס וָדֶגֶל – בעקבות סמלים ודגלים בירושלים ייחודי! ירושלים במבט אחר
העיר ירושלים גדושה בדגלים וסמלים. אנו חולפים בסמטאות ובדרך כלל לא מבחינים בהם כשהם מעטרים גגות, קירות, חנויות ואת דשי בגדיהם של העוברים והשבים.
נצא למסע מאזור ככר ספרא אל תוככי העיר העתיקה ונפענח את משמעותם של הסמלים הרבים תוך הכרות עם פינות לא מוכרות ומרתקות.
צלב ירושלים, סמל הפרנסיסקנים, חאמסה, טו`ראת הסולטן, הסהר העו`מני, מגן דוד, הטאפוס היווני, צלב מאלטה, כף ידו של מיכה אולמן, כתרו של `ור` החמישי ועוד ועוד: אלה רק חלק מהסימנים שנפגוש.
בפעם הבאה בה תסתובבו בעיר לבדכם יעמוד לרשותכם מימד חדש להכרת העיר.
 
ירושלים של מַטָּה   ייחודי
פינות נסתרות מתחת לפני העיר. בורות מים, רחובות וכיכרות, מחצבות ומערות קבורה - אלה רק חלק מהשימושים שהיו לאתרים התת קרקעיים אותם נבקר. מבט מרתק ולא מוכר על העיר. מתאים במיוחד לימי הקיץ החמים - אבל לא רק.
נתחיל בהר הזיתים במערת הנביאים בה סבך מסדרונות ועשרות כוכי קבורה. ננסה לברר האם באמת זכריה מלאכי וחגי טמונים כאן. נרד לקבר מרים – כנסייה רבת אווירה מהמיוחדות והעתיקות בעיר בנחל קדרון. נרד אל מתחת לשער שכם לכיכר הרומית שנבנתה בימי הדריאנוס. במנזר המרתק סנט אטיין שבעיר המזרחית נחשף למערות קבורה מדהימות מימי בית ראשון. נשלים הסיור במערת צדקיהו ובעולם התת קרקעי שמתחת למנזר האחיות מציון שברובע המוסלמי.
כ- 35 ש"ח דמי כניסה לאדם. הכיכר הרומית סגורה בסוף שבוע. מערת צדקיהו סגורה ביום שישי.
 
רחוב הנביאים
רחוב קסום בו ממוקמים מבנים מרשימים המשקפים את תהליך היציאה מהחומות היהודית, המוסלמית והנוצרית במאה ה- 19. נשלב סיפורים מרתקים על יזמים, חולמים ואוהבים שגרו ברחוב.
נבקר באתרים הבאים (רובם בסקירה חיצונית):
מגרש הרוסים, בית הרב קוק, בית טיכו, בית מגוריו של אליעזר בן יהודה, הכנסייה האתיופית (אינה פתוחה באופן רצוף אך בכל מקרה נתרשם ממנה), בית תבור שהקים האדריכל ואיש האשכולות קונרד שיק, בית חולים ביקור חולים, בית יוסף נבון, מלון קמיניץ ועוד
 
שוק מחנה יהודה
נבקר בשוק המרתק. ממש לא צריכים סלי קניות כדי להנות כאן.
נחווה את הצבעים הריחות והטעמים של השוק הססגוני ומלא הפעילות. אפגיש אתכם עם פניו המתחדשות של השוק ועם אלה בהן הזמן עצר מלכת. נכיר פינות מענינות ודמויות מרתקות.
נספר את סיפורה של משפחת בנאי. נתוודע לעברו של השוק. ובכלל נענה על השאלה: מי זה יהודה?... משך הסיור כשעתיים – ניתן לשלב בסיור בעיר הכולל גם נושאים ואתרים אחרים.(ימי השבוע)
 
מפות בירושלים     
סיור יחודי בעיר בעקבות מפות קדומות והשתקפותן בעיר הקודש. כיצד נראתה העיר בעיני קרטוגרפים חובבנים ומקצוענים על פני הדורות. הדגמה באמצעות הגדלות ענק בנקודות שונות בעיר. נחזור אל מפת מדבא, מפות צלבניות, מפת בונטיג, מפות בריטיות ומפות הקו העירוני שבעיר המחולקת.
 
ירושלים הקלאסית
הכרות עם העיר היותר מרתקת בעולם!
נפתח בשתי תצפיות: הר הצופים והר הזיתים. משם נרד לסמטאות העיר העתיקה תוך הכרת ערכה של העיר למאמינים השונים ונקודות מפתח בעברה. הסיור יכלול תצפית גגות וביקור בפינות נסתרות.
 
"נגיעות" בירושלים
טיול זה מתאים למקרים בהם מתבקשת הליכה מינימלית ביותר
נטייל באתרים מיוחדים ופחות מוכרים בירושלים.
נעלה להר הצופים. נכנס למתחם בית החולים אוגוסטה ויקטוריה ונספר את סיפורו של הבניין המרשים שנבנה בתחילת המאה העשרים בידי גרמנים.
הר הזיתים נחצה עם הרכב שלנו את שכונת א-טור על הר הזיתים ונגיע לתצפית מרהיבה על העיר וסביבתה. כאן תנתן סקירה קצרה שתסייע בהכרת העבר המורכב של ירושלים ובהתמצאות במבני המפתח שבעיר. נרד לתוך מערת קבורה ייחודית ולא מוכרת (3 ש"ח לאדם)
ימין משה נסע לעיר החדשה בעקבות המתיישבים הראשונים שיצאו מחומות העיר העתיקה באמצע המאה ה-19. נבקר בימין משה בתחנת הרוח שתרם משה מונטיפיורי במאה ה-19 ונספר את סיפורו ואף נראה את הכרכרה המשוחזרת בה נסע.
קריית הממשלה נכיר את המבנים המרכזיים (מבחוץ בלבד) היכל הספר, מוזיאון ישראל, הכנסת, קריית הממשלה, בית המשפט העליון. מול שער הכנסת ניצבת מנורה מפורסמת שנתרמה לישראל על ידי יהדות בריטניה. מנורה זו היא סמל המדינה ועליה חרותות סצנות תנכיות רבות (אפשרות להפעלה חוויתית)
 
הר הבית
זהו אולי האתרים המרתק והמרגש בישראל. נעלה מוקדם בבוקר אל ההר. כאן התרחש על פי המסורת האירוע המכונן - עקידת יצחק. הסלע שעליו התרחש הארוע, אבן השתייה, נחשב כמסד עליו מושתת כדור הארץ. אל שטח מצומצם יחסית זה - התנקזו ארועים דרמטיים במהלך ההסטוריה: בניה מפוארת וחורבן נורא. נראה את המבנים הקיימים על ההר נלמד משמעותם. בעבר חל איסור על כל יהודי לעלות להר. כיום יש מגמה אחרת ורבים עולים להר לחוות את הקרבה לערש האמונה האנושית.
משך הסיור כשעתיים. (ימים א-ה בלבד. יציאה מוקדמת. ניתן להרחיב ליום מלא ולבקר בעוד אתרים).
 
הכרת המסורת הנוצרית בירושלים
בְּהִכָּנְסוֹ לִירוּשָׁלַיִם הָמְתָה כָּל הָעִיר וְהַכֹּל שָׁאֲלוּ: "מִי הוּא זֶה?" 
מתוך רצון להכיר ולכבד את בני דתות אחרות - רבים מבקשים להכיר את המסורת הנוצרית ששורשיה נמצאים ממש כאן. נבקר באתרים המכוננים : הר הזיתים שעל הכפרים שעליו נעשו ניסים. כנסית "האדון בכה" על ההר ממנו צפה ישוע על העיר הקדושה ופרץ בבכי בידעו כי היא עתידה להיחרב, כנסית גת שמנים, ויה דולורוזה וכנסיית הקבר הקדוש – אחד המבנים המורכבים והמרתקים בישראל. נכיר את ההבדלים העיקריים בין הזרמים הנוצריים ואת הסממנים החיצוניים השונים.  
 
הדרך לירושלים בתש"ח   מרגש ומתאים במיוחד לקראת יום הזכרון
סיור מרגש בעקבות פורצי הדרך לירושלים במלחמת העצמאות.  הסיור יכלול הליכה רגלית נינוחה של כשעתיים וחצי בשלוחה מעל שער הגיא, באזור לטרון-דרך בורמה. מכאן נקודת מבט ייחודית על באב אל-ואד.
נבקר בבית העלמין הייחודי של חטיבת הראל בקרית ענבים.
במקרה של מגבלות הליכה - ניתן לקיים הטיול גם ללא קטעי הליכה או לצמצמם.
 
נזירוּת במדבר יהודה
טיול מרתק בעקבות מתבודדים והוזים על פני הדורות במדבר יהודה. נגיע למנזרים ידועים ועלומים ונעקב אחר נטיית נפשו של כל אדם להתבודד עם עצמו ועם אלוהיו.
נבקר במנזר אבטימיוס המרשים בו נדגים את תופעת הנזירות הביזנטית.
נסייר במוזיאון הפסיפסים המרשים (אתר "השומרוני הטוב") ובו מוצגים פסיפסים ממנזרים ומבתי כנסת.
נכיר מנזר קדום הפעיל עד היום – דיר ח`לה - בו נספר על הקדוש גרסימוס וקשריו המיוחדים עם אריה. נבקר בקאסר אל-יהוד או בקומראן (סקירה חיצונית אל מול מערה 4 – והתייחסות לקשר בין הישוב כאן לתופעת הנזירות בה אנו עוסקים).
נסיים בתצפית מרהיבה למנזר סנט `ור` בואדי קלט (אפשרי גם לרדת למנזר עצמו בשעות הבוקר תוך שינוי סדר האתרים, רמת קושי בינונית).
ניתן לשלב גם סיור רגלי (כשעה) בואדי נחיל בו מערות התבודדות.
 
להרודיון בעקבות הורדוס הגדול
נכיר את דמותו המרתקת והשנויה במחלוקת של גדול הבונים באזור זה של העולם.
מפעליו בירושלים ובקיסריה יותר מוכרים . נצא לסיור במחוזות הפחות מטוילים.
נעלה להר הנישא הבולט מכל עבר – הרודיון. כאן הקים הורדוס "כפר נופש" מונומנטלי וכאן נקבר על פי תכנונו. נעקב אחרי המסע בן מאה וחמישים שנה לגילוי הקבר ונעמוד על מפעל חייו של פרופסור אהוד נצר.
בחצי השני של היום נבקר את הקברים הייחודיים שהשתמרו בנחל קדרון – יד אבשלום וקבר זכריה שהם בני זמנו של הורדוס וכנראה משקפים את צורת קברו.
 
בימי חול ניתן להחליף את החצי השני של היום בביקור במערת המכפלה
מערת המכפלה – אחד המבנים הקדומים ביותר בארץ העומד על תילו. אמנם בנייתה על יד הורדוס עדיין נתונה במחלוקת אך טיעונים רבים קושרים אותו אליו. לא רק ארכיטקטורה יש כאן אלה קשר לשורשים העמוקים ביותר.
 
דרום
 
באר-שבע הלא מוכרת: "מאברהם אבינו ועד רוביק דנילוביץ"מרתק!
הכרות עם פינות לא מתויירות ומרתקות בעיר ובסביבתה. הטיול יכלול:
ביקור בתל באר-שבע המקראי שהוכר כאתר מורשת עולמית. נתהה האם הבאר שבשער העיר היא באר אברהם, נהלך ברחובות עיר המנהל הקטנה שגילה כשלושת אלפי שנה ונרד במדרגות למערכת המים הייחודית והמפתיעה.
את החלק השני של היום נקדיש לבאר-שבע "הטורקית" ולאתריה: "באר-אברהם", טחנת הקמח היהודית וסיפורה המופלא של משפחת גורדון שהתיישבה בלב עיר ערבית, הסראייה, המסגד המרהיב ומבני מפתח אחרים(סקירה חיצונית למעט המסגד אליו נכנס).
נסייר בבית העלמין הבריטי ובתחנת הרכבת ההסטורית עם הקטר המיתולוגי 70414 המשוחזר.
נסיים בסיור רכוב בעיר המודרנית המתפתחת בצעדי ענק – מכללת סמי שמעון הנראית כחללית, אצטדיון טרנר ועוד.
(הכרות אישית עם משפחת גורדון ותחקיר שבוצע בנושא מוסיפים מימד אישי מרתק לסיפור. את האתרים שהוזכרו בעיר נסקור מבחוץ. ) יש לתמחר גם כניסה לתל באר-שבע ולמסגד שהפך מוזאון האסלאם ועמי המזרח).
 
שנת המאה למלחמה הגדולה בארץ-ישראל     חדש!
בשנת 1917 רעדה האדמה בארץ-ישראל צבאית ופוליטית. נצא למסע מרתק לנקודת האפס של קריסת האמפריה העו`מנית ותחילת השלטון הבריטי בארץ ישראל. נחשף לדמויות מרתקות: שי` בדואי בנגב של סוף המאה ה-19, קרס פון קרסנשטיין: קצין גרמני המשלב מורשת אצולה וליברליות מפתיעה המוביל את הכוחות העו`מניים, מייסנר פשה: מהנדס רכבות מבריק, ברוך קטינקא: יהודי מביאליסטוק שמפעיל מניפולציות גאוניות, הנרי שובל: מפקד אוסטרלי קר רוח של אנז"אק הכפוף לאלנבי ועוד ועוד. סיור מפעים בביר עסלו` ליד משאבי שדה, כתף אברהם ליד נבטים ואתרים בבאר-שבע.
נצא עם תובנות מעניינות שאינן ברות חלוף.
 
בציר שנת 505 היה מצוין !     טיול מרתק ומנצח
קשה להאמין - אבל בשנת 505 לספירה פרחה בנגב חקלאות משגשגת ויין מהמדבר שווק באגן הים התיכון ! נרד לעיר הרפאים שבטה ונתחקה אחר קורותיו המרתקים של העם הנבטי.
במשך כאלף שנים פעל כאן עם כישרוני ומיוחד ששינה תדיר פניו ואמונתו. ננסה להבין כיצד כוסה אז הנגב השחון מטעים, כרמים ושדות דגן.
נעקב אחרי התופעה המסקרנת והייחודית - תלֶילָאת-אל-עֶנַבּ, אלפי תלוליות אבנים סדורות כחיילים,
מה סיפורן? מי מחמשת ההסברים לתופעה נכון?
הסיור יתמקד בשבטה ובפתחת ניצנה.
נראה מה קרה לנגב מאז ונתארח אצל תושביו הנוכחיים ששבים ונוטעים כרמי ענבים וזית.
נספר את סיפור חיו של הבוטניקאי מיכאל אבן ארי ושל רעייתו הנמרצת ליזלטה ששחזרו חווה חקלאית קדומה.אתרי הטיול הם: שבטה וסביבתה, חמוקי ניצנה, תחנת הרכבת עו`ה אל חפיר.
ניתן לאכול ארוחה נפלאה בחווה של עמי ודינה אוח בשבטה ולשמוע את סיפורן המרתק של חוות הבודדים.
 
בעקבות הרועָה משדה בוקר     ייחודי
נצא לנגב בעקבות סיפורה המרגש של ברברה פרופר – הרועה משדה בוקר אחת משלושה עשר מייסדי הישוב שקם בשנת 1952.
נתחיל במצפה חגי - תצפית נפלאה על אזור שדה בוקר ששודרגה לאחרונה.
נספר על חגי אבריאל - חלוץ ההתישבות בנגב שהיה בין מקימי שדה בוקר ומצפה רמון ועל הקשר שלו לברברה. מכאן נצא למסלול הליכה קל של כשעה לכיוון חניון הרועה ובמהלכו נספר את סיפור ההתיישבות בנגב בכלל ושל קיבוץ שדה בוקר בפרט ונתוודע לסיפורה של ברברה פרופר (שיעזר בתחקיר אישי מעמיק שערכתי בנושא). נגיע לערוץ ואדי בוקרא לנקודה בה התחולל בסוף קיץ 1952 ארוע דרמטי שדרכו ישפך אור על אופי התקופה ועל החלוצים מחוללי ההתיישבות.נקריא את השירים שנכתבו באותם ימים על ברברה שמותה הכה גלים בישוב. (הסיור כולל מסלול הליכה יפיפה של כשעה הכולל תצפית מרהיבה על הר הנגב. דרגת קושי קלה עד בינונית).
נבקר באחוזת הקבר של דוד ופולה בן גוריון ונספר פרטים לא מוכרים מחיי הזוג.
נסיים את הסיור בחוות אורליה – נפגש עם יוני שיספר על חוות הבודדים בנגב ואת סיפור המשפחה. לאחר כוס תה צמחים ועוגיות נצא בעקבותיו אל שבילי החווה ועצי הארגן. האם דרך חיי המשפחה כאן היא הליכה בדרכה של ברברה על פי חזון בן-גוריון?
 
עוטף עזה
נחזור לאתרים ב"עוטף עזה" שהיו בחדשות בעיתות קונפליקט ונסקור את האזור בפרספקטיבה אנושית ויישובית.
נפתח בביקור במושב נתיב-העשרה הצמוד לגדר ונראה חומה שקטע ממנה הפך פרויקט אמנותי של תקוה לשלום ("נתיב לשלום"). ניתן לפגוש את צמרת זמיר שתספר על הפרוייקט ולהתנסות בהדבקת יצירות צבעוניות על החומה (תוספת תשלום של 20 ש"ח לאדם). על גבעה סמוך לצפון הרצועה - נבקר במצפה לזכרו של אסף סיבוני בן ניר עם. נשקיף על צפון רצועת-עזה ונספר כיצד נוצר המושג. בין שדות הקיבוצים נחל-עוז ועלומים עומד בודד מגדל מים מחורר. כאן במקומו ההסטורי של קיבוץ בארות-יצחק נספר על עמידת הגבורה של הקיבוץ בקרבות תש"ח. באתר "חץ שחור" נסקור את פעולות הצנחנים בשני העשורים הראשונים לעצמאות המדינה ונסיים בביקור צבעוני במיוחד בציורי הקיר המרהיבים ("מורלים") שבקיבוץ אור-הנר.
 
מצדה מבט מחודש
בחינה נוספת ומרתקת של קורות ההר הנישא הצופה אל מרחבי ים המלח ועבר הירדן.
נסקור את ארבעת רבדי ההסטוריה של המקום תוך התמקדות בארועים של שנת 73 לספירה.
כשספרו של יוספוס פלביוס בידנו, ננסה להבין את הארועים הטראגיים ואת נקודות המבט השונות על המיתוס שנוצר כאן. (עליה וירידה ברכבל. ביקור במוזיאון - אופציה).
נשלב ביקור באתרים נוספים באזור (אפשר מסלול מקסים בנחל רחף או סלבדורה שעתיים בדרגה בינונית או שפע הצעות אחרות).
 
עבר והווה בדרום הר חברון ובנגב הצפוני
סיור מרתק לחבל יתיר שיכלול ביקור בבית הכנסת הקדום והיפה שבסוסיה ואתרים מעניינים בחבל יתיר. ניתן לשלב ביקור בכפר הפלאחים דרי`את וארוחה בו (או לשלב ביקור במושב נבטים להכרות עם מורשת יהודי קו`ין). (הסיור בבית הכנסת בסוסיה – בימי חול).
 
בעקבות הפלישתים
סיור בערי הפלישתים - אשקלון ואשדוד. נתהה מי היו הפלישתים ומה מורשתם. נפתח באשקלון בה שפע ממצאים מרתקים מתקופות שונות כולל שער כנעני מקושת בן כמעט ארבעת אלפים שנה. באשדוד נבקר במוזיאון קטן ואיכותי לתולדות הפלשתים ונסייר באתרים מעניינים בעיר.
 
ערד לדורותיה   חדש
ערד אינה על מסלול התיירות ושלא בצדק.
נתחיל בתל ערד המרתק בו שני מפלסים: עיר בת כחמשת אלפים שנה מתקופת הברונזה שהפסיקה להתקיים בנסיבות מסתוריות ומצודה מהתקופה הישראלית בה התגלות ממצאים מרתקים (מקדש, אוסטרקונים ומערכת מים אליה נרד). מכאן נעבור לערד של היום. נבקר בגלרית אמנות מפתיעה ונצפה לנוף הנצחי של מדבר יהודה והרי מואב.
 
* * *
 
ההדרכה תלווה בעזרים כולל מפות, תמונות היסטוריות ועוד.
בחלק מהטיולים יש לקחת בחשבון עלות כניסה לאתרי רשות הטבע והגנים ו/או אתרים אחרים.

ישנם מסלולים רבים אחרים שאינם מפורטים כאן ויותאמו לתחומי העניין השונים.

 חזרה לתפריט ראשי   


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.