טיולי ערב - לקיץ ולשאר השנה                                         חזרה לטיולי איכות  

 

משך הזמן נטו של הסיורים הוא בין שעתיים לשלוש. מומלץ להתחיל את הסיורים בקיץ סביב השעה 18:30 . לכל סיור ינתן פירוט נוסף, שעות ספציפיות ועלויות כניסה נפרדות במידה וקיימות .

כל טיול הוא בסיס מוצע בלבד וניתן להתאימו ולשנותו ו/או להוסיף אטרקציות ופעילויות.

לטיולים נושאיים וטיולי טבע ראו פירוט באתר זה.

  

אפולוניה על הים    בחודשים יולי ואוגוסט בלבד – אל תחמיצו!

לעת ערב נדלקים האורות בשרון ובשומרון, גלי הים מנצנצים ורוח ערב נעימה נושבת על פנינו.

המבצר העתיק מואר והחפיר שלמרגלותיו נראה עמוק מתמיד.

סיור ערב מרתק ביישוב הקדום ששמו התחלף לאורך הדורות: ארסוף, אפולוניה, סוזוסה, ארסור ועוד.

נחייה כאן את המאבק האדיר בין הצלבנים למוסלמים בימי הביניים. נספר על `רר `אוונס האביר הצרפתי שהגיע לכאן במסע הצלב הראשון ומצא עצמו במצב מוזר, על רי`רד לב הארי, צלאח א-דין ובייברס.

מי מהם יזכור את ארסוף לטובה? אנחנו בוודאות כן.

 

ההליכה מקיסריה: משדות ים לג`סר א-זרקא    חוויתי ביותר!

נתחיל במוזיאון המרתק והלא מוכר לאוצרות קיסריה בקיבוץ שדות ים העשיר בפסלים עתיקים וייחודים.

גרעין שדות ים החל דרכו בקרית-חיים וחנה סנש וחבריה נהגו ללכת רגלית לקיסריה לאורך הים וכך נולד השיר "ההליכה לקיסריה" ("אלי אלי") שהינו שיר של תקווה ושמחת חיים וכלל לא של עצב ושכול.

נצעד מחוף האקוודוקט לאורך האמה שהובילה מים לקיסריה במשך יותר מאלף שנה. אל מול הגלים וכשהשמש נוטה לשקוע נדבר על יחסי עם ישראל והים לאורך הדורות, על צדפי הנעמית המיוחדים שפזורים באלפים על החוף, על הורדוס הגדול, על חנה סנש.

אל מול הכפר ג`סר א-זרקא נראה את אחד המפרצים היפים והקטנים בארץ. נספר על קורות הכפר ועל מצבו היום. אורך קטע ההליכה כ-4 ק"מ ומשך ההליכה עד הגעה לכפר כשעתיים וחצי.

מומלץ לסיים בארוחה עשירה ממטבחה של היפא בכפר `סר א-זרקא. כאן נשמע את סיפורו המרתק של בעלה אחמד "`וחא" שפתח גסט-האוז בכפר.

 

מח`רבת דוראן לרחובות  חדש, מפתיע ומרתק!

יי... ופתאום עולם חדש, חורשה ירוקה של אקליפטוסים, שורות של גפנים לאין-מספר, בתים קטנים לבנים עם גגות אדומים במרחק – עולם אחר, פאטה מורגנה של אירופה" כך תאר זאב `בוטינסקי את רחובות. נחזור לימי העליה הראשונה לליבה של רחובות ההיסטורית ונפגוש את אהרן אייזנברג, יהושע חנקין, חברי אגודת "מנוחה ונחלה" מפולין ובתיה מקוב – אשה אמיצה שהתריסה נגד תמיכת הברון. 

נראה את הבתים הראשונים ששוחזרו לאחרונה באופן מרשים ברחוב יעקב. בית דונדיקוב, בית העם, בית הכנסת ובית הבאר. לא נחמיץ את "בתי המליונרים" שבאחד מהם חיה והתאהבה רחל המשוררת.

 

נחלאות בדגש אישי    סיפור משפחתי מיוחד

סיור בירושלים בעיניו של יליד העיר שמשפחתו עלתה לירושלים בשנת 1807.

נצא למסע בעקבות המתיישבים שיצאו מחומות העיר העתיקה בסוף המאה ה-19 .

נבקר בשכונות הציוריות שבמרכז העיר החדשה המכונות "נחלאות" – נראה את בורות המים, בתי הכנסת, התנור המשותף ועוד. נספר את סיפורם של דמויות ומשפחות.

הביקור ילווה בנימה אישית ומיוחדת: סבא רבא שלי מצד אימי - שלמה ישראל שיריזלי (שי"ש) היה מהדמויות המוכרות בשכונת "אהל משה" ורחוב בנחלאות נקרא על שמו. חייו לוו ביצירה בלתי פוסקת. הוא היה יד ימינו של אליעזר בן יהודה ולימים הפך מוציא לאור של מאות ספרים כולל עיתונו של בן יהודה עצמו. לא במקרה הוא נשא את התואר "המו"ל הראשון בארץ ישראל".

נספר על הההצלחות, הכשלונות והמאבקים ודרכם תשתקף תקופה מופלאה.

נסיים את הביקור בשוק מחנה יהודה הסמוך ובאתר נוסף בירושלים או בסביבתה.

 

רחוב הנביאים בירושלים   ססגוני ורב תרבותי

רחוב קסום בו ממוקמים מבנים מרשימים המשקפים את תהליך היציאה מהחומות היהודית, המוסלמית והנוצרית במאה ה- 19.  נשלב סיפורים מרתקים על יזמים, חולמים ואוהבים שגרו ברחוב.

נבקר באתרים הבאים (רובם בסקירה חיצונית):

מגרש הרוסים, בית הרב קוק, בית טיכו, בית מגוריו של אליעזר בן יהודה, הכנסייה האתיופית (אינה פתוחה באופן רצוף אך בכל מקרה נתרשם ממנה), בית תבור שהקים האדריכל ואיש האשכולות קונרד שיק, בית חולים ביקור חולים, בית יוסף נבון, מלון קמיניץ ועוד.

 

 

שרונה - מחלום לאבק של מותגים

הפארק העירוני שרונה נפתח לאחר שנים של שימור ושיקום.

בשנת 1871 הקימו בני כת ההיכל (הטמפלרים) ישוב לתפארת על דרך יפו-שכם. נספר את סיפורו של החלום שהתנפץ ברוחות הרעות שנשבו מארץ האם. בין הבתים המשומרים נחייה את העבר ונוכל לדמיין את השדות החקלאיים המוריקים, את כינוס הקהילה ביום ראשון ואת משחקי הכדורת ושתיית הבירה. נסתייע בתמונות ובמפות ישנות ונרד למנהרה המרתקת שחיברה בין שני היקבים במושבה (10 ש"ח לאדם). בשלהי תקופת המנדט הבריטי התחולל כאן מאבק בין הישוב העברי בשלטון הבריטי, נספר על עמירם בלינקוב וחבריו שלחמו כאן. עם הקמת המדינה הופך המקום לקריה השלטונית של ישראל הצעירה.

 

כחול אדום ירוק בעיר הלבנה  תל אביב הלא מוכרת

כחול ימה של תל אביב. נספר אניות המעפילים שקלטה העיר הלבנה, על האנייה "אלטלנה", על משמעות הים בחיי העיר. נזכר באורי מהבית הכחול בספרה של לאה גולדברג אל מול ביתה ברחוב ארנון. כאן אספר לכם על תקרית שהייתה לי עם המשוררת הדגולה ...
מהבית האדום ניהל דוד בן-גוריון את שלביה הראשונים של מלחמת העצמאות. הבית איננו אך הסיפור הגדול חי וקיים.
"אדום אדום" הוא משיריה של דליה רביקוביץ שליד ביתה נספר על חייה הסוערים.
ירוק בגן ערן שמכתבו לאימו מעטר סלע במרכז גן קטן וחבוי. הפתעות נוספות מחכות לנו באזור תל-אביב לא מוכר !

 

"בדרך אל הגרלת הצדפים" - בעקבות המעבר מיפו לתל אביב

מסע מרתק במרחב ובזמן בעקבות התהליכים והאנשים שהובילו ליציאה מיפו ,הקמת נווה צדק ואחר כך תל-אביב.  נצא מחוף הים באזור מוזיאון האצ"ל. אל מול עיר הנמל הקדומה ניבטת במלא יופיה על הגבעה מדרום,

נסקור את הרקע לשינוי שהחל לפני כ- 130 שנה. נחצה אל העידן ה"חדש" בסמטאות נווה צדק. אל מול בתיהם של הדיירים של פעם נזכיר את אהרון שלוש ובניו, ש"י עגנון, הרב קוק, השכנים הגרמנים ורבים אחרים.

ליד קולנוע עדן המיתולוגי נעזוב את נווה צדק ונכנס לרחובותיה הרחבים יותר של העיר העברית הראשונה. בשדרות רוטשילד פינת רחוב הרצל נחייה את הגרלת הצדפים שנערכה כאן בשנת 1909  ונסיים אל מול ביתו של מאיר דיזנגוף בו הוכרזה מדינת ישראל.

 

אין כמו יפו בלילות  טיול מנצח!

"מעל המסגדים עולה ירח,   מעל ביתך עולים אורות ניאון.   ושוב שיחי יסמין נותנים פה ריח   ושוב אנחנו כאן, מול השעון." יוסי גמזו    בלילות או בימים...יש בסיס לקביעה - אין כמו יפו !

מתחת לקרום החיצוני – הסואן והלא מצוחצח – שוכנת פנינה היסטורית מרתקת.

נפגוש את רוחן של הדמויות המובילות שחלפו כאן על פני השנים: יונה הנביא, אנדרומדה היפיפייה, ניקנור מאלכסנדריה שהביא בחירוף נפש את אחד השערים לבית המקדש, פטרוס שהחייה כאן את טביתא, נפוליאון בונפרטה שקיבל כאן החלטות קשות לגבי חייליו החולים, "אבו נבוט" הטורקי קשה הלב אך הבונה הגדול, רוחו של עבד אל חמיד השני שדאג להנצחת שמו במגדלי שעון ועוד.

נלך בכיכרות ובסמטאות, בין כנסיות, מסגדים ושווקים. נחוש את גלי הים וננשום עמוק את העיר המרתקת שכה קל לאהוב.

 

זכרון יעקב

"...באנו לארץ אבותינו לשם מטרה קדושה, שום בית אחר אין לנו בכל העולם כולו. פה נחייה ופה נמות" 

כך אמר מאיר לייב הרשקו מחלוציה הראשונים של המושבה לנציג הברון הירש - וונציאני שבראותו את מצוקת המתיישבים – הציע להם לעבור לארגנטינה. משפט זה חקוק על קיר הכניסה לבית העלמין המרגש בו נפתח את סיורנו.

על רכס הכרמל הצופה לים ממוקמת מושבת הברון הקסומה בה נגולל את סיפור ההתיישבות של ראשית הציונות המודרנית.

נבקר בישוב המנומנם שבין רחובותיו ובתיו ייעורו לחיים סיפורי התיישבות, טרגדיות לצד אהבות ותקוות. נעמוד על סיפור הגבורה של משפחת אהרונסון ומחתרת ני"לי.

 

עכו - מעל ומתחת לקרקע

מסע לעיר המרתקת בה נפגשה אירופה עם המזרח. הכרת העולם הצלבני, מסדרי האבירים ועוד.

נתחיל באתר לא מוכר: מקום קבורתו של הגנרל קפארלי מצבא נפולאון ונספר על מערכת היחסים המורכבת בין בונפרטה לחברו לספסל הלימודים דה-פיליפו.

נעמוד על מהותם של המסדרים הצבאיים ההוספיטלרי והטמפלרי ונחייה את חיי היום יום בעכו הצלבנית.

נספר על קיצה של ממלכת ירושלים ונשאל עצמנו אילו השלכות הי;סטוריות ארוכות טווח היו לתקופה סוערת זו. טיולנו יכלול סיור ברחובות העיר, בנקודות תצפית ייחודיות חלקן על החומות.

 

באר-שבע הלא מוכרת: "מאברהם אבינו ועד רוביק דנילוביץ"    

באר-שבע "הטורקית" ולאתריה: "באר-אברהם", טחנת הקמח היהודית וסיפורה המופלא של משפחת גורדון שהתיישבה בלב עיר ערבית, הסראייה, המסגד המרהיב ומבני מפתח אחרים (סקירה חיצונית)

נסייר בבית העלמין הבריטי ובתחנת הרכבת ההסטורית עם הקטר המיתולוגי 70414 המשוחזר.

נסיים בסיור רכוב בעיר המודרנית המתפתחת בצעדי ענק – מכללת סמי שמעון הנראית כחללית, אצטדיון טרנר ועוד. (הכרות אישית עם משפחת גורדון ותחקיר שבוצע בנושא מוסיפים מימד אישי מרתק לסיפור. את האתרים שהוזכרו בעיר נסקור מבחוץ.  

 

* * *

ההדרכה תלווה בעזרים כולל מפות, תמונות היסטוריות ועוד.

בחלק מהטיולים יש לקחת בחשבון עלות כניסה לאתרי רשות הטבע והגנים ו/או אתרים אחרים.

ישנם מסלולים רבים אחרים שאינם מפורטים כאן ויותאמו לתחומי העניין השונים.

 חזרה לתפריט ראשי   

© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.