פלוגה ג` גדוד 33 איננה                                         חזרה לאתרים דרום     

"הבאתי את ילדי אל התל שבו היו לי קרבות לפנים
שיבינו למעשי שעשיתי
ויסלחו לי על מעשי שלא עשיתי."

יהודה עמיחי –  קטע משירו "תל גת" מתוך "גם האגרוף היה פעם יד פתוחה ואצבעות" הוצאת שוקן

סיפורו של אחד הקרבות המרים ביותר במלחמת העצמאות ואולי מהפחות מוכרים שבניהם.

 
דצמבר 1948.
כבר שנה שמתחוללת המלחמה הנוראה.
המצרים יושבים בכיס פלוג`ה ומנתקים את הנגב ממרכז הארץ.
הכפרים פלוג`ה ועירק אל מנשיה בשליטה מצרית. כוח יושב גם על תל שיח אחמד עירני. תל זה זוהה בטעות באותם ימים כגת העתיקה וכונה "תל גת".

 


קודם לכן, ביולי 1948 בקרבות עשרת הימים ניסתה חטיבת הנגב של הפלמ"ח בסיוע  שריון, לכבוש את הכיס אך המתקפה נכשלה וחלק מהטנקים נלקחו כשלל על ידי המצרים.
בדצמבר של אותה שנה העריך מפקד החזית – יגאל אלון שהמצרים מותשים ,והטיל על חטיבת אלכסנדרוני לחסל לבדה את הכיס במבצע "חיסול". סיורי מודיעין אלימים שבוצעו בימים שלפני המבצע לא אתרו את עוצמת הכוח המצרי שלרוב נצר את נשקו. גשמים חזקים שירדו באותם ימים, הפכו את אדמת הלס לעיסה טובענית של בוץ והקשו על ההתקפה. פלוגה מגדוד 35 הייתה אמורה לפוצץ את הגשר שחיבר בין הכפרים ולחסום תגבורות מהכפר פלוג`ה. גדוד אחר  חסם את הכביש ממזרח כדי למנוע הגעת תגבורות מאזור חברון. מטוסי האוורד של ח"א הפציצו את הכפרים .

בחצות ליל שני של חנוכה תש"ט – 28 בדצמבר 1948 -  לאחר הדלקת נרות של פלוגה ג`- הפלוגה הדתית באחד הערוצים, ושירת מעוז צור של כל גדוד 33 פרצה פלוגה א` לכפר עיראק אל מנשיה,
פלוגה ב` בפיקוד שלמה אמבר, טהרה את בתי הכפר ושבתה שבויים רבים לקראת האתגר העיקרי שהוטל על הפלוגה הדתית- לכבוש את תל עירני המבוצר ששלט על הצומת. 
הפלוגה שהצטיינה בקרבות קודמים בתל ליטוינסקי, כרכור, המשולש הקטן, קולה וחלקה נלחם בגבורה בהרטוב, נוה יעקב ,קסטל, ארזה ומוצא שבאזור ירושלים, החלה בפריצה. במקביל באותו הזמן פרץ כח משוריינים מצרי מכיוון פלוג`ה, החסימה לא פעלה- יתכן וברחה או שטעתה לחשוב שהמשוריינים הם כח העתודה של חטיבת אלכסנדרוני שהורכב מגיפים עם מקלעים כבדים. הכח המצרי ירה במקלעיו על לוחמי הפלוגה וניתק אותם מהכוח העיקרי של ההתקפה.

 


הפלוגה נסוגה לחצר אחד המבנים בכפר ובקשה עזרה בחילוץ הנפגעים. שתי הפלוגות הראשונות נסוגו באי סדר, והפלוגה המותקפת נותרה בדד במערכה.
מפקד גדוד 33 אלי אבני (שטיין),חניך הפועל ברמת גן,  שזמן קצר לפני המתקפה התמנה לתפקיד, לאחר שהיה מ"פ הפלוגה הדתית, פקד על המ"פ החדש סרן בן ציון הלמן, לפרוץ החוצה עם  מי שהוא יכול, ולסגת לקווי כוחותינו. המ"פ, כוכב הכדורגל של הפועל רמת גן, חניך הנוער העובד ומפקד בבריגאדה , התייעץ עם סגנו- מדריך בני עקיבא הנערץ יגאל-ישעיהו סולסקי (עצמון) , והודיע בקשר שהפלוגה לא תיסוג עד שתצליח לחלץ את הפצוע האחרון. עד השעה  14:00 בצהרים נלחמו שרידי הפלוגה ללא עזרה
.

87 חיילי הפלוגה נהרגו ונקברו בקבר אחים לא הרחק מהתל. רק מ"מ אחד ושמונה חיילים פצועים הצליחו לפרוץ ולהגיע רק בערב לאחד המשלטים באזור.
כשנה אחר כך הועברו לקבורה בבית העלמין נחלת יצחק.
במקום הקבורה הזמני – מחוץ לגדרות מפעל "איסכור" מוצבת עד היום אנדרטה.

 

 "רוח צהרים נושבת קלה
אך רק מעטים נשעים ברוח הנושבת,
מתכופפים קצת עם עשב ופרחים,
חרציות רבות מכסות את התל
ואפשר לומר, כחרציות לרוב."

יהודה עמיחי –  קטע משירו "תל גת"
 


סמוך לכניסה הצפונית לקרית גת  הוקמה אנדרטה לזכר הנופלים בעצובו של חיל החטיבה סול בסקין והיא מעוצבת כשני נרות חנוכה – מועד נפילת הלוחמים.
סביב האנדרטה  87 שמות (בגימטריא =פז) הנופלים.
יהי זכרם ברוך.

 

 

"איש תל ומלחמות כמוני
ששר שיר ערש לחייליו לפני הקרב.
אך לא דיברתי אל ליבי, כמוהו.
אלא אל ילדי. והיינו תחיית המתים של התל
וגם היא זמנית כאביב הזה, ונצחית כמוהו"
 
יהודה עמיחי –  קטע משירו "תל גת"

תודה לאבי שוירמן בסיוע בהכנת הכתבה

 חזרה לאתרים דרום     חזרה לתפריט ראשי    


תגובות
1.  דני הרמן  (07/05/2011)
כתבה יפה ומרגשת!
2.  ד"ר עודד אבישר  (07/05/2011)
כל הכבוד על התיזכורת לקרב ולאנדרטה הנשכחת.
3.  אבי חסון  (08/05/2011)
יואב - כל הכבוד ! ותודה .
4.  צבי גלובינסקי  (12/05/2011)
כתבה ממצה ומרגשת, המידע שמסרת הוא מדויק עובדתית ומרשים. שנים הפריע לנו, בני משפחות הנופלים בקרב הזה, עד להקמת האנדרטה קורות הקרב הזה לא נחשפו ברבים. ישר כח על פעלך.
5.  נוי יצחק  (10/08/2011)
נפעם מחדש נוכח גילויי עד כלות,מתוסכל מול קרבות כיבוש שדרות רוטשילד.
6.  משה פרנק  (09/09/2011)
בתום הקרב אספו המצרים את גופות ההרוגים והביאו אותם לקבר אחים. לפני שכיסו את הקבר, הוזמן הרב גורן לחצות את הקוים, להגיד קדיש ורק אחרי שמחלקה מיצרית ירתה 3 מטחי כבוד לכבוד ההרוגים, כוסה קבר האחים.
7.  עופר עידן, אשקלון  (05/12/2011)
תודה! ראוי ומכבד את כל הצדדים
8.  tאורי אגוזי  (05/04/2012)
שלום יואב הכתבה על קרב עירק אל מנשיה חסרה בלי ראיון עם מפקד חטיבת אלכסנדרוני,בנץ פרידן,שהשתתף . בקרב ופיקד עליו. נבנץ בן 94 זוכר כל פרט ויכול להסביר את המהלכים, את הטעויות, מה שבעיני פרופ' אניטה שפירא נחשב לכישלון הגדול ביותר של מלחמת העצמאות.אחת לשבוע בימי רביעי יושבים ה"גנרלים" של תש"ח, ביניהם שני מפקדי החטיבות היחידים שחיים היום, בנץ פרידן ויצחק פונדק, בן 97, ומעלים זיכרונים. כתיבה על קרב עירק אלמנשיה בלי ראיון עם בנץ נמצאת חסרה.,
9.  יוסי עופר  (27/09/2012)
גם הכתבה וגם התגובות, לוקים בחוסר דיוק משווע. אלי אבני למשל, לא היה מג"ד אלא סמג"ד והיה מתנגד נחרץ לפעולה. מפקד הגדוד היה רוברט גרוסמן (גור) ולא הוא ולא המח"ט בנצ פרידן השתתפו בקרב.
10.  מוישלה פרנק  (05/09/2013)
בעקבות עבודות להרחבת המפעלים באזור, הועלמה האנדרטה שהוקמה על קברם הזמני של חללי אלכסנדרוני.
11.  נחום שגיא  (12/09/2013)
לפני כשנה בקרתי שוב בתל.על התל הייתה אנדרטה קטנה בצורת פירמידה לזכרם של לוחמי פלוגה ג של אלכסנדרוני.כמה חדשים לאחר מכן חזרתי למקום,האנדרטה הקטנה הייתה מנופצת.שאלתי את אחד הרועים הבדווים שרעו במקום,מה בדיוק קרה כאן.הוא אמר לי שכאן היה כפר עירק אל מנשייה.לגביו, קרית גת לא קיימת ולדעתי הוא אחד האחראים לניפוץ האנדרטה (אם כי אין לי הוכחות לכך)
12.  צבי הגלילי  (16/05/2014)
אתמול היינו שם.ישאנדרטה חדשה.מכובדת ומכובדת.יש אנדרטה חדשה מכבדת לעניו דעתי הגיע הזמן להנציח את זכר הנופלים שם באמצעות קריאת אחד מהישובים החדשים הנבנים בצפון הנגב על שמם...
13.  יעקב  (18/04/2015)
האם הפלוגה הדתית לחמה בכרכור אם בבקשה הסבר
14.  יהודית  (19/04/2015)
שלום יואב כתבותיך - מרתקות כתמיד. אני התענינתי במיוחד בסיפורה של הפלוגה הדתית שהונצחה באנדרטה בכניסה לקרית גת. לפני כחצי שנה בעקבות בעלי שהכיר את סיפור הקרב, חיפשנו את האנדרטה. במוקד המודיעין של קרית גת לא ידעו בדיוק אך ניסו לעזור, בסוף הסתדרנו, ומצאנו. ומאז אני מביאה בני משפחה לשם שגם הם יראו ויזכרו. בהקשר זה מענין לשמוע מפיו של מירון נומיס, מדריך טיולים ואיש שדה בוקר, את סיפורו של אביו שנפל בקרב זה. מירון עצמו נולד כחמישה חודשים לאחר נפילת אביו שצורף כנראה בעל כורחו לפלוגה הדתית. וכן מענין לשמוע ולקרוא את קורות חייו של יעקב מרקוביץ, מי שלימים היה סמנכ"ל משרד הפנים, וכנראה הניצול היחיד מהקרב. זה שאתה מעלה את זכר המתים וגבורתם - תודה לך.
15.  משה פרנק  (19/04/2015)
שני האחים מנהיים היו בקרב. אחד נהרג, אחד נשאר בחיים. הבן שלו מחזיק חומר רב על הקרב.
16.  אבי שוירמן  (20/04/2015)
מנהיים דודו של אלוף במיל יאיר נווה, היה מפקד המחלקה ששרד והגיע עם מספר חיילים לקווי כוחותנו ולימים הגיע לדרגת אלוף משנה. הסיפור הכואב הוא מדוע לא נשלחה תגבורת ועזרה כאשר בסוף הקרב הוברר, למיטב ידעתי ,שכמעט ולא נהרגו בקרב מפלוגות אחרות בגדוד. הטענה של המחט שהושמעה רק בשנים האחרונות שלא היה מודע להתקפת הפלוגה שנעשתה ללא תיאום עם מפקדת הגדוד והחטיבה, לא מסבירה מדוע לא נשלחו כוחות לחלץ את הנפגעים והלכודים וסותרת טענות שדוקא מפקדים בפלוגה התנגדו ליציאה לקרב עם כלי נשק לא תקינים ותנאים קשים של מזג אויר וחול. להרחבה ניתן לקרא בספרו של יחיאל אליאש ל
17.  שחרית  (19/01/2016)
הכנת סרט על הקרב ועל הפלוגה הדתית נמצאת בעיצומה. המעוניינים לתרום מידע או השתתפות כספית: http://www.headstart.co.il/project.aspx?id=17817 (אח של סבי נפל בקרב, שמעתי על הסרט אך לא יזמתי אותו)
18.  אבי  (28/02/2016)
שמח לבשר לכולם שנאספו 100 אלף שח להקרנת והכנת סרט על הפלוגה סרט שיצא באייר הקרוב עי אביטל רייכנר שלקחה על עצמה משימה קדושה הקישו ביו טיוב הפלוגה הדתית
19.  יהודה פלדמן  (14/05/2016)
הכתבה מרגשת ומהממת אני נכדו של ר' אברהם וציפורה (פייגה) פלדמן זכרם לברכה ששכלו את בנם יהודה ז"ל בפעולה זו.יהודה ( יידל) הייה אחד מחיילי הפלוגה הדתית אשר יצא עם יתר חבריו מבניברק ונפל באותו הקרב המסופר בכתבה אני,נולדתי למרדכי ז"ל אחיו של יהודה ז"ל , בחנוכה שנה לאחר נפילתו,נקראתי על שמו ,גדלתי לאור מורשתו ובבית סבי שהיגון והשכול חילחלו לתוכי ועיצבו את דמותי,אהבתי למדינצ והרצון שלי להמשיך ותת. ברצוני לציין כי סבי ז"ל הקדיש את כל מרצו וכוחו להנצחת חללי הפלוגה הדתית ע"י הקמת בית הכנסת הגדול ברח' רבי עקיבא בבני ברק הקרוי ע"ש גיבורי ישראל,שם שימש כגבאי וכיושב ראש וועד בית הכנסת. סבי ז"ל דאג לערוך מידי שנה ושנה בשבת חנוכה {רוני ושימחי בת צלךן) קידוש גדול לכל מתפללי בית הכנסת ואליו היו מוזמנים ומגיעים ניצולי הפלוגה,כמו כן דאג לערוך מידי שנה בערב יום העצמאות חגיגה וביום העצמאות תפילה חגיגית הכוללת תפילת הלל. בית הכנסת הגדול בבני ברק עומד עד היום ומשמש כגל עד לזכרם של לוחמי צה"ל שנפלו במערכות ישדאל תושבי העיר בני ברק שמם של הנופלים חקוק בקומת הכביסה של בית הכבסת יהי זכרם ברוך.
20.  יהודה כהן  (16/05/2016)
מרגש מאוד ,,,,,יש לי את הזכות והכבוד להיות אחיינו של מתיתייהו (מטי) פישר ז״ל לא זכיתי להכיר אותואבל גדלתי על הסיפורים עליו.....אוסף בשקיקה וביראת כבוד כל פיסת מידע.
21.  קורא  (05/10/2016)
למען הדיוק יש לתקן שהניסיון הקודם לכיבוש עיראק אל מנשייה לא היה בחודש יולי בקרבות עשרת הימים כפי שמצויין בטעות. ההתקפה הקודמת התבצעה בשלב הפתיחה של מבצע יואב ביום 16 לאוקטובר על ידי הגדוד השביעי של חטיבת הנגב פלמ"ח בסיוע טנקים מחטיבה 8. כפי שאכן מצויין בכתבה גם התקפה זו נכשלה ומספר ההרוגים והפצועים התקרב למאה. פרט לאי דיוק זה הכתבה יפה ומרגשת.
22.  יוסי עופר, הסטוריון  (11/09/2017)
ליהודית מתגובה 14: יעקב מרקוביץ' היה רס"פ הפלוגה הדתית והוא כלל לא השתתף בקרב ! מעניין כיצד עם השנים אנשים כמוהו וכמו המח"ט בנץ פרידן שאף הוא לא השתתף בקרב ! פתאום הופכים לגיבורים רמז: יח"צ.
23.  בארי לביא ע"ש דב ברלה בורד  (17/04/2018)
למה בשום מקום אין פרוט שמות החללים וסיפורם האישי ?????????????????
24.  מני קלימיאן  (24/06/2019)
כקצין במשטרת ישראל כאדם ואזרח המדינה המחפש את האמת ההיסוטרית ,אני ממליץ לכולנו לא להתבלבל בעובדות ,ולהקשיב קשב רב להיסטוריון יוסי עופר שכותב ואומר את הדברים על סמך עדויות ותחקירים . יהי זכר הנופלים ברוך
25.  מוישלה פרנק  (24/03/2020)
יואב ידידי, הגיע הזמן לעדכן את הכתבה. מחקרים חדשים ופירסומים חדשים, מעמידים דברים על דיוקם. אפילו מספר ההרוגים עודכן, והוא 89 ולא 87. צריך עזרה? תגיד - ותקבל. תודה
26.  יואב אבניאון  (29/04/2020)
שמחתי לשוחח איתך מוישלה. התנדבת לעדכן כאן על סיפור השינוי במספר הנופלים הידוע. תודה מראש יואב
27.  סיבוב שערים  (16/01/2021)
הסרט נקרא: פלוגת האלוקים יש מי שביקש להחזיר את האנדרטה למקומה? תודה על הכתבה, כתובה מעניין, גם ביתי קראה - עד תומה.
28.  אליהו מילוא  (29/01/2024)
אבא שלי שמואל (אמיל) מילוא נפצע בקרב ופונה לבאר טוביה
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.