עת הפרג האדום   חזרה לאתרים מרכז     חזרה לתפריט ראשי 

היה זה בעיצומה של האינתיפדה הראשונה. העיר עזה.
אבן נזרקה עלי מהסמטה. אתה יודע איך זה מתחיל - אבל לעולם לא תדע איך יגמר.
המרדף מתחיל. אני קצין מילואים משוכפץ ומאובזר. הוא נער ארך רגליים המכיר כל פינה במרחב בו גדל.
רצים.
למרבה הפלא אני מתחיל להדביק את צעדיו. מגיעים לגדר גבוהה והוא כאיילה מדלג מעליה. כשהצלחתי גם אני להיות כבר בצד השני הוא נעלם כאילו בלעה אותו האדמה – אבל אני הייתי בהלם מוחלט.
בשולי עיר מאובקת, עשנה וסוערת נחתתי לגן ירוק ומטופח להפליא - גן עדן ממש - לפחות לאלפים הדוממים שסבבו אותי...
"ברוך הבא לבית העלמין לחללי חבר העמים"  לא אמר איש.

   ***

המסורת הבריטית היא לקבור את חללי המלחמות בארץ נפילתם ולכן קבורים במעל תריסר בתי עלמין בישראל ובשטחים כ-16 אלף חללי מדינות חבר העמים - רובם המוחלט בריטים ומיעוטם הודים, אוסטרלים וניו-זילנדים.

הנה נתונים מתומצתים:

שימו להבדלים בין בתי העלמין. היכן לא המשיכו בקבורה אחרי המלחמה הגדולה והיכן כן.  שימו לב לאחוז העצום של נופלים במלחמה הגדולה הטמונים ברצועת עזה - כשליש מסך הנופלים במלחמה ההיא!

מסורת ההנצחה במתכונתה הנוכחית החלה כבר במהלך מלחמת העולם הראשונה ומוסדה סופית אחריה: בתי עלמין ירוקים, מצבות אחידות ואנכיות. על גבי המצבות פרטים אישיים מינימליים, משפט קצר וסמלי היחידות השונות.

במדינות חבר העמים ובמיוחד בבריטניה - נהוג לענוד על הדש פרג אדום לעיתים כבר מספר שבועות טרם ליום הזיכרון.


מנהג זה נובע משיר שכתב בשנת  1915 רופא צבאי קנדי, סגן אלוף ג׳ון מק`קרי, לאחר שהיה עד למותו של חברו, סגן אלקסיס הלמר, יום לאחר שציין את יום הולדתו ה-22. הפרגים צמחו בשדות הקטל הקשים ביותר בפלנדריה (בלגיה).

בשדות פלנדריה - In Flanders Fields
 
בפלנדריה פורחים פרגים
בין מצבות, טורים טורים,
ציון זכרנו; במרום
צפור תפגין שמחה ורון
לא תישמע בין רעמים.

מתים כעת. אתמול עומדים
חיים, מול שחר משתאים
אהבנו, אהבונו, דום
בפלנדריה.

ריב את ריבנו באויבים:
לך ביד רפה מוסרים
לפיד; שאהו בגאון.
אם בנו המתים תבגוד
ניעור, אף שפרגים עולים
בפלנדריה

ב-18 בנובמבר 1918 הסתיימה רשמית מלחמת העולם הראשונה. במשך שנים נערך טקס הזכרון ב- 11.11 בשעה 11:00 (קל לזכור..) אך מאז מלחמת העולם השניה הוא מתקיים ביום ראשון הסמוך למועד זה. חלק ממדינות חבר העמים מקיים צפירת דומיה בת שתי דקות. זכור לי כי בלימודי הבנת הנקרא באנגלית בתיכון "בליך" תרגלנו סיפור על מבריח חסר מזל שניסה להבריח במכוניתו מאות שעונים בגבול - אך הדממה שהשתררה עקב הצפירה ממש באותה עת בה עבר את מחסום הגבול - הבליטה את תקתוק השעונים והסגירה אותו לפקידי המכס.

ביום ראשון הסמוך ל-11 בנובמבר בכל שנה (בשנים כתיקונן...) מתקיים ברמלה טקס זכרון בבית העלמין לחללי חבר העמים. לטקס מגיעים וטרנים, דיפלומטים במיטב מחלצותיהם וברקע נגן חמת חלילים סקוטי. יש משהו הזוי למדי במשמר כבוד של צה"ל בבית קברות המאכלס בעיקר נוצרים על רקע מסגד מקומי...

בין החללים גם לוחמים יהודיים שרובם קבורים בשתי חלקות נפרדות.

בין הקבורים כאן כמה אנשים עם סיפור חיים (או מוות..) מעניין:
סרן ניל פרימרוז -בנו של ראש ממשלת בריטניה ושל חנה דה רוטשילד שנפל בקרבות אבו שושה (תל גזר) בשנת 1917
טוראי בשם הארי פוטר , נהג משאית שנהרג בחברון שנת 1939 בידי ערבים עת המרד הערבי הגדול
שני הסרג`נטים הבריטים – מרטין ופייס - שנתלו על ידי האצ"ל בנתניה בשנת 1947 ועוד.

אתם מוזמנים לקחת פסק זמן ולהגיע לביקור להפוגה מרגשת ומעוררת מחשבה - ולרשום ביומן את הטקס בית העלמין בהר הצופים בירושלים: ביום שבת 9 בנובמבר 2024 בשעה 09:00. למחרת - יום ראשון 10 בנובמבר 2024 בשעה 10:30 יתקיים טקס דומה ברמלה. יש להדגיש כי באתרי הטקסים לא קיים מרחב מוגן. המארגנים אינם מעודדים הגעה למקום אבל לא יאסרו כניסה.

בוויז "בית קברות צבאי בריטי רמלה" / "בית עלמין צבאי בריטי ירושלים".

ביום שני 4 בנובמבר 2024 בשעה 18:00 אקיים הרצאת זום בנושא ובה אסקור את עקרונות הזכרון שאומצו על ידי מדינת ישראל וארחיב על סיפורים אישיים מרגשים ברמלה. קראתי לה "לא רק הארי פוטר טמון ברמלה". הרצאה זו בתשלום בסכום הנקבע על ידיכם לאחר שתיהנו. לקבלת מידע נוסף וקישור אתם מוזמנים להצטרף לקבוצת ווצאפ שקטה למפגשי זום בקישור הבא:       להצטרפות לקבוצת הווצאפ השקטה.

ואם פתחתי בעזה אסיים בה. לאור מבצע "חרבות ברזל" פונו מהרצועה העובדים השומרים ומחזקים את בתי העלמין של חבר העמים בעיר עזה ובדיר אל באלח. אתרים אלה נפגעו בקרבות. הנה צילום מתוך אתר הועדה של חבר העמים:

וצילום של Sky Watch המציג את בית העלמין בעזה בקיץ 2023 לעומת מצבו בקיץ 2024.

 

גם המתים למרבה הצער מופרעים משלוותם.

***

לרשותכם מטה מערכת תגובות ואשמח שתעשו בה שימוש. כתבה זו עלתה לראשונה באתרי בשנת 2010 ועודכנה בנובמבר 2024.

לשאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר במייל בעתיד הירשמו בקלילות בדף הבית (ראו תפריט ראשי). לקבלת הכתבות העתידיות בקבוצת ווצאפ שקטה - היכנסו בקליק לכאן

חזרה לאתרים מרכז        חזרה לתפריט ראשי  


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.