אל השושן הצחור בנחל כלח     חזרה לאתרים מרכז

רשמית אנו באביב - אבל הקיץ כבר מורגש. שיא הפריחה כבר מאחורינו והצהוב הולך ומכריע את הירוק. 

זה זמנו של אחד הפרחים המרשימים בארצנו - השושן הצחור. הוא פורח בנקודות מעטות בארץ החל מסוף אפריל ועד אמצע מאי ולעיתים עד תחילת יוני. במקרים רבים בשל החום הפריחה מסתיימת מוקדם יותרהנה הצעתי למסלול בנחל כלח שבכרמל.

השושן הצחור - Lilium candidum בשמו הלועזי - הוא צמח רב שנתי בעל בצל המצמיח בחורף שושנת עלים ממנה מתנשא באביב עמוד פריחה שגובהו מעל מטר. על כל עמוד 3-10 פרחים. לשושן 6 עלי עטיף -ומכאן שמו! השושן הוא צמח צוקים ומדרונות תלולים ונמצא אותו בגליל העליון בנחל כזיב, ברכס פקיעין ובכרמל - גבול התפוצה הדרומי של מין זה. סכנת הכחדה שאיימה על השושן הצחור בראשית שנות השישים היתה אחד הגורמים לחקיקת חוק להגנה על ערכי טבע. השושן אם כן הוא צמח מוגן והשושנים הנמכרים בחנויות ורוב אלה שבגינות הנוי - הם מסוג שושן פסחא (לונגיפלורום).

סיכוי רב כי דימוי של השושן הצחור מצוי ברגע זה בכיסך. כבר לפני יותר מאלפיים וחמש מאות שנה הופיע הפרח על מטבע עברי קדום שהוטבע בתקופה הפרסית וביטוי מודרני לו נמצא על מטבע של שקל חדש אחד.

השושן מוזכר במקורות ישראל. החוקרים אינם תמימי דעים לגבי הזיהוי של הנ"ל עם השושן הצחור היום. הפרח היפה שימש לעיטורי מטבעות בעולם העתיק ולעיטורים אמנותיים שונים.
"כשושנה בין החוחים כן רעייתי בן הבנות"...(שיר השירים ב`,א`) תואם את התיאור של צמח יפה ובולט בין שיחי החורש הקוצניים. אך "שושנת העמקים" המרמזת על מקום גידולו של השושן שלא בהר, איננו מתאים לתיאור בית גידולו של מין זה דווקא.
במדרשים מזהים חז"ל את ריחו הטוב של השושן (בעיקר בלילה) ומשווים אותו לישראל המקיימים את המצוות. מדרש רבה מזכיר פעמים מספר את השושן בההקשרים אלה "מה שושנה זו ניכרת בין העשבים כך הן ישראל ניכרים בין האומות"...
הצמח הנחשב לסמל הטוהר והיופי קיבל מקום חשוב באמנות הנוצרית של ימי הביניים וצוייר בהקשר קדושה וטוהר. 

את הפרח גילה בעת החדשה נח נפתולסקי (אחד ממאהביה של רחל המשוררת). בסיורו ברכס פקיעין בשנת 1925 מצא את השושן הצחור בבור מסולע. כתב עליו פרופסור וארבורג "הכבוד למצוא בפעם הראשונה את Lilium candidum  פראית בא"י שייך למאסף הצמחים המצוין נפתולסקי". את הפרח בכרמל גילה טוביה קושניר שנהרג בקרב הל"ה בתש"ח.

המסלול שלנו יוצא מרחבת החניה של חוות הסוסים והמסעדה סמוך למסעף בית אורן ("חווית הרוכבים / קאט באלו"). ראו מפה מצורפת. הליכה רגלית בשביל נוח מסומן אדום לכוון נחל כלח (צפונה) לאחר כ- 1.2 ק"מ חפשו את הפריחה במצוקים שנמצאים מדרום לשביל. אם הנוף הנגלה לכם הוא כמו בתמונה מטה  - אתם באזור הפריחה. ניתן לחזור באותה דרך או להתארגן להקפצת כלי רכב מראש ולהמשיך בשביל המסומן כחול. מסלול הלוך ושוב יארך כשעתיים. דרגת קושי קלה.

נחל כלח ושכונותיה הדרומיות של חיפה מאזור הפריחה.

 מפה סכמטית של המסלול:

 

ולסיום תוכלו לשמוע את מירב הלינגר שרה "שושן צחור":

דף האמן של מירב

מקורות
פרחים יפים בהר, עזריה אלון. הוצאת עם עובד והחברה להגנת הטבע 1980
אתר "צמח השדה"
"פה ושם בארץ ישראל" - פודקאסט בנימה אישית של יפתח מזור בנושא שושן צחור (ליחצו לקישור)

חזרה לאתרים מרכז               חזרה לתפריט ראשי    


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.