עין שריר ("שוירח") בגולן                                                חזרה לאתרים צפון

בריכה שאוגמת את מימי עין שריר בערוצו של נחל שריר היורד מהשיפולים הדרומיים של רמת הגולן לכיוון קיבוץ האון. מיקום הבריכה בערוץ הנחל והנוף הנשקף לכנרת. הבריכה מלבנית במידות 3.2  על 12.5 מטר ובעומק כ- 1.5 מטר. את המקום טיפח ירח פארן מקיבוץ האון והשם שוירח –שאינו שם רשמי – משלב את  השם הערבי- עין שורירא ושל שמו של ירח עליו עוד יסופר בהמשך.

במקום נטעו עצי פרי וכתובת חקוקה באבן וזה לשונה: "למבקר שלום! אתר עין שוירח שוקם ומתוחזק בהתנדבות על ידי איש אחד – ירח פארן מהאון הבריכה נבנתה בשנת 1944 כבריכת אגירה למי השקיה על ידי פרסים בהאים מכפר סמארה (האון היום) שהיו בעלי הקרקע. עד שנת 2000 הבריכה הייתה סתומה בסחף וסדוקה ולא נראתה כלל. הבריכה נוקתה, נאטמה ונבנו קירות האבן להגנתה מסחף והכל בעבודת ידיים. העצים נשתלו בשנת 2000 ו-2002. אנא עזור לשמור על המקום! בבקשה אל תשאיר שאריות בשטח וגם לא מסביב. קח אתך את כל מה שהבאת. בבקשה אל תזיז אבנים ממקומן. בבקשה אל תשנה את משטר זרימת המים. הפרי למאכל ובכליך אל תיקח. המים טובים לשתיה עזור לשמור עליהם נקיים! אם באת עם בעל חיים בבקשה קשור אותו מחוץ לגדר כדי שלא לזהם את המים. הזהר באש תהנה אל תשנה! תודה ירח פארן –האון"   שמתם לב כמה פעמים מופיעה המילה "בבקשה" ? מבלי להכיר את האיש – רק מרוח הכתוב ומן המעשה - עולה אהבת ארץ ונתינה עצומה המחייבת להחזיר למקום את האהבה הראויה לו...

תהיתי מי הוא ירח ומה סיפורו של המקום.

"אם אתה רוצה לפגוש אותי - אני משעה שש וקבע במשרד סמוך לצומת צמח" - אמר ירח בטלפון.  חיכיתי להזדמנות וזו באה. האורחים אותם הדרכתי מספר ימים בצפון אהבו להתפנק בבקרים ולצאת מאוחר לדרך וכך הייתי אצל ירח עם הנץ החמה.

ירח הגיע לקיבוץ האון בשנת 1956 עם גרעין השלמה של "התנועה המאוחדת", מחנך ומדריך טיולים ותיק שסיים לאחרונה עבודת הדוקטורט.

במלחמת ששת הימים עלה ירח עם הצנחנים דרך הואדי לרמת הגולן שבמשך תשע עשרה שנים הילכה איימים עליו ועל בני העמק. ירח ראה בערוץ הנחל ברכה סתומה וסימנים לקיום פעילות במקום. הוא סימן לעצמו לחזור ולחקור את האתר. רק בשנת 1999 התפנה ירח לחשוף את סודות המקום. בעבודת ידיים אישית (וגם בעזרה סמלית של מתנדבים מפעם לפעם) הוחל בניקוי הבריכה הסתומה.

 במהלך העבודות התגלו במקום מספר מטבעות - מהתקופה הבינזנטית ומתקופת המנדט הבריטי.

  

הבריכה נוקתה ועל מנת למנוע סחף נוסף יוצבו קירות תמך ועוצבו תעלות לניקוז מי נגר עילי, נחשף המעיין והבריכה מולאה ו"נחנכה" בשנת 2003 לא לפני ששנה קודם נהרגו במקום 4 מחבלים שחדרו מירדן.

 

 ירח החל במחקר על קורות המקום. כמי שהתנסה באיתור נעדרים ובשימוש בתצלומי אויר - החל ירח לבחון צילומי אויר ישנים ממועדים שונים עד שזיהה כי לראשונה מופיעה הבריכה בצילום משנת 1944 . הבהאים הראשונים הגיעו לאזור בשנת 1890 לערך ורכשו אדמות ממזרח לכנרת. הבריכה והמעיין שרתו כפר קטן שלהם שהיה סמוך להאון של היום שהתקיים עד מלחמת העצמאות.

 

 

הערות

נ.צ. רשת ישראל חדשה (מקורב):  735250 / 260200
מיקום: הגישה למקום בדרך עפר לרכב שטח המוליכה מעין תאופיק לכביש סובב כנרת ליד האון.
שעות פתיחה: חפשי
רכב: שטח או רגלית מהאון או מתאופיק
בטיחות: האתר נמצא בשטח אש ובסביבתו שדות מוקשים. יש להשתמש במפת סימון שבילים בתוקף (גליון 1) לא לרדת מדרכים ולנהוג בהתאם לכללי התאום המפורטים במפה.
הערות: יש להחנות ליד שער ברזל ליד עיקול הדרך וללכת כשתי דקות ברגל.

  חזרה לאתרים צפון   חזרה לתפריט ראשי   


תגובות
1.  יעקב  (28/08/2010)
למה לא צרפתם מפה או הסבר המאפשר הגעה למקום? על ירח אפשר להוסיף עוד הרבה,אך בעיקר על תרומתו כקצין איתור נעדרים. בהבאת נעדרים,חללים, לקבור ישראל
2.  מישאל פומפיאנסקי  (05/01/2011)
יואב עד שלא תחשוף כל אבן בארצנו לא תישקוט אבל אני שמח ללמוד דבר מה חדש על ארצנו המדהימה ביופיה
3.  משה מאירי  (06/01/2011)
ירח פארן היה לא רק מדריך טיולים בכיר.הוא גם הקים את תנועת הנוער של"איחוד הקבוצות והקיבוצים" בתוך הנוער העובד,לאחר הפילוג בתנועה הקיבוצית. במקביל,הקימו עזריה אלון ויאיר פלד ז"ל,את תנועת הנוער של בני ה"קיבוץ המאוחד ".
4.  אבי  (22/08/2015)
מומלץ לכם לראות על מפעלות האיש ביו טיוב בעיקבות שלמה בן אלקנה ירח מסביר על כג יורדי הסירה אבשלום פיינברג ונעדרי אכזיב הסבר מרתק עשיר בפרטים ובא מאיש שאוהב כל נים בארץ הזו
5.  שרגא וקסלר  (15/10/2016)
כשהגענו לאנדרטת הטייסים הטורקיים הבחנתי לפתע בירח. הזמנתי אותו למפגש עם החברים וכך עמדנו פעורי פה מול סיפוריו כולל על גלוי שני הטייסים הנעדרים באל עריש.
6.  תמי קרני  (30/07/2018)
מרתק, מודה לך על המידע על ירח פארן והתמונות
7.  אלי דרומי  (28/09/2018)
תודה לאיש אוהב ארצנו ולפעליו
8.  יוסי גלעד  (06/10/2019)
מה הסיבה לכך שלא הייתה גישה לשם עד מלחמת ששת הימים? האם מדובר בשטח מפורז שהסורים השתלטו עליו, או מעבר לגבול?
9.  יואב אבניאון  (06/10/2019)
המקום היה בשטח ישראל אך 500 מטר מהגבול מתחת למוצבים הסורים בתאופיק
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.