הידעת - האם יש אובליסקים בישראל?                                      חזרה ל"ועוד"   

האובליסקים מוכרים לנו מכיכרות הערים הגדולות בחו"ל: פלס דה לה קונקורד בפאריס , פיאצה סן ג`יובני ברומא או סנטרל פארק בניו יורק .

כל אלה נשדדו ממולדתם בתקופות שונות על ידי כובשי מצרים - שם מקורם.
השם אובליסק - מקורו במילה היוונית obelos שפירושה מחט. השם המוכר הוא ביוונית הואיל והרודוטוס – "אבי ההיסטוריה" - הוא זה שתיאר אותם לעולם הלא-מצרי.
האובליסק הוא מונומנט צר וגבוה בעל ארבעה צדדים וקצה עליון בצורת פירמידה. האובליסקים הקדומים נבנו מגוש סלע אחד (מונוליתי) – בעיקר גרניט מאזור אסואן.
האובליסקים במצרים העתיקה מוקמו בכניסה למקדשים והפכו בעיני תושבי מצרים לאלמנט מקודש.
עד היום מעביר האובליסק תחושת הוד ונצחיות ולכן אנדרטאות רבות מזכירות אותו בצורתן.
 
מן העולם המצרי העתיק שרדו 29 אובליסקים בלבד.11 מהם באיטליה לשם הובאו על ידי הרומאים שהתרשמו מעוצמתם, 9 נותרו במצרים והשאר מפוזרים ברחבי העולם. אחד מהם – כאן אצלנו ממש מתחת לאף – בהיפודרום המזרחי של קיסריה.
אתר זה הינו מחוץ למתחם המתויר יותר והגישה אליו חופשית. הוא נסתר מאחורי שדרות עצים ונמצא בין השדות החקלאיים של קיבוץ שדות ים (פרטי הגעה מטה). קשור אלו סיפור מרתק של שחזורו והקמתו מחדש בשנת 2001 .
 
אך קודם לכך – איך הוא הגיע לכאן?
העיר קיסריה היא מפעל בניה אדיר של הורדוס שהושלם בשנת 10 לפני הספירה. הורדוס בנה כאן את כל המתקנים של עיר רומית קלאסית: מקדש, נמל,תיאטרון ואף היפודרום בו נערכו מרוצי מרכבות מתוך המוטו השלטוני לתת לעם "לחם ושעשועים". (השם הלטיני של המתקן הוא "קירקוס" אך ברשותכם אשאר עם "היפודרום").
הורדוס הלך לעולמו, ירושלים חרבה – אך קיסריה עלתה ופרחה ובמאה השניה לספירה היה ההיפודרום שליד חוף הים קטן מלספק את צרכי העיר הגדלה.
אז נבנה ההיפודרום המזרחי אורכו המשוער 450 מטר ורוחבו המשוער 90 מטר. המתקן כולל זירה, המוקפת במבנה מושבים ובמרכזה חוצץ ("ספינה") בגובה של כ-1.5 מטר וברוחב של כ-6 מטר. לאורכו של החוצץ נבנו אגני מים ובשני קצותיו נבנו מסדים מוגבהים שעליהם הוצבו עמודים קוניים. לאורכו של החוצץ הוצבו קישוטים.
כדי לעטרו בצורה מרשימה הובא ממצרים אובליסק גרניט מרשים שהוצב במרכזו בחלק המפריד בין מסלולי הדהירה.
ההיפודרום המשיך לפעול עד לסוף התקופה הביזנטית  אז נפל ונשבר עקב רעידת אדמה או ניסיון שוד. לימים נקרא האובליסק השוכב "שולחנו של ישו" והוא תואר אצל מספר מבקרים.
בעקבות תרומה שהתקבלה, שופץ בשנת 2001 האובליסק והוצב מחדש על ידי החברה לפיתוח קיסריה ורשות העתיקות.
תהליך השיפוץ של האובליסק שנמצא שבור לשלושה חלקים כלל קידוח חורים והשחלת מוטות טיטניום שהודבקו בדבק מיוחד, שימוש במנוף ענק ועוד.
האובליסק שוקל כמאה טון. סמוך אליו ממערב נמצאים 3 עמודים קוניים אדירים מגרניט ששמשו כנראה לעיטור הקיר החוצץ.

ולגבי שיר נוסטלגי הקשור למקום... ראו בסוף הכתבה...

היש בארץ עוד אובליסקים?

בסקר שיזמתי באתר "גיפטריפ" ובעזרת חברי פורום ידיעת הארץ מצאנו 9 אובליסקים אך פרט לידידנו הוותיק מקיסריה – כולם הוקמו במאה וקצת השנים האחרונות:
 
1. קיסריה - ההיפודרום המזרחי
2. ממערב לצומת "עד הלום" ליד אשדוד - להנצחת חללים מצריים במסגרת הסכמי השלום ישראל - מצרים
3. מול מצודת יואב (ליד חמי יואב) - להנצחת חללים מצריים בקרבות כיס פלוג`ה.
4. חיפה - טיילת לואי - פינת ההנצחה לביקורו בן היום של השליט הגרמני, הקייזר וילהלם השני בשנת 1898 בעיר. האובליסק הוצב כאשר ביקר במקום נכדו של הקייזר לזכר אובליסק גדול ומפואר יותר שנהרס על ידי הבריטים.
5. חיפה - משתלת הבהאים , הכרמל הצרפתי  - מסמל מיקום אתר קדוש שאולי יוקם כאן בעתיד
6. באר שבע - לזכר חללי הטורקים במלחמת העולם הראשונה
7. גן הוורדים בירושלים סמוך לבית המשפט העליון - העתק מוקטן של אנדרטת ג`ורג` וושינגטון
8. ירושלים - טלביה פסל "יונת השלום" של פרנסוא ללן לכבוד ביקורו ההיסטורי של הנשיא סאדאת בירושלים
9. רמלה – בית הקברות הבריטי - לזכר חללי הטורקים במלחמת העולם הראשונה

מכירים עוד? כתבו אלינו!

מעבר לכך – אנדרטאות רבות מספור מזכירות בצורתן אובליסק. הנה כמה:
 
  • תל אביב - בית תל אביב - בית הקברות הישן ברחוב טרומפלדור - מצבה בצורת אובליסק
  • ליד האון - אנדרטת הטייסים הטורקיים שנהרגו בהתרסק מטוסם באזור בשנת 1914
  • קרית ענבים - בית קברות חטיבת הראל
  • חיפה סטלה מריס - אנדרטה דמוית אובליסק / פירמידה לזכר חיילי נפוליאון שמתו במהלך המצור על עכו
  • מעלה עקרבים - אנדרטה לזכר "מבצע ערבה" 1950 - סלילת הדרך לאילת ע"י חיל הנדסה
  • ליד נתיב העשרה - מצבת זיכרון לפועלי מסילת הברזל הטורקית שנבנתה במהלך מלחמת העולם הראשונה מג`נין עד כונתילה
  • מצבה דומה בנחל שורק ליד תחנת הרכבת הנטושה

מיקום, הגעה, בטיחות:

נ.צ. רשת ישראל חדשה (מקורב):      711700 / 190700
מיקום: כ- 700 מטרים מזרחית לשער הכניסה (הצלבני) לעתיקות קיסריה בכביש מהאתר לאור עקיבא, מצד דרום של הכביש תבחינו בשער אבן ישן. החנו שם הרחק משולי הכביש ולכו ברגל כ-300 מטר דרומה.
שעות פתיחה: חופשי
רכב: פרטי
בטיחות: לא להפיל את האובליסק. עלה הרבה להרימו מחדש ...

הערותמאמר מעניין על האובליסק והקמתו מחדש "מסע אחר" 

בסיור שהדרכתי בהיפודרום - פרץ לפתע ראובן שפע בשיר...

לתדהמתנו והנאתנו - הסביר ראובן כי כשהיה בכיתה ו` (שנת 1949) , כאן ממש - בסמוך לבית הבאר הנמצא בחורש ממזרח להיפודרום - מוקם מחנה קיץ של קיבוצו גבעת חיים (עוד טרם הפילוג בתנועה הקיבוצית). יחד איתו היתה גם כיתה ג` (שמאי המוזכר בשיר הוא מכיתה זו והמחנכת שלה אלישבע, מוזכרת גם כן באותו שיר). ההגיינה לא חגגה באותו מחנה, ולכן רבים מילדי כתה  ג` חלו. עם כל זאת היה זה שבוע קסום בטבע, לו ציפו בכיליון עיניים. וכעת לשיר:
 
חובב הנוער ניקיון וטוהר,
מה לי מברשת לשיני,
מה לי לכלוך על מכנסי,
מכיתה וו ועד שמאי.
הוי למה ומדוע קצר כה החלום,
מדוע רק שבוע נישכון בהיפודרום. 

ולאלישבע, 
נותר רק בן ורבע,
ומכל הבנות 
לפלֵיטה רק זוג צמות,
אוי לעיני שכך רואות,
הוי למה ומדוע קצר כה החלום,
מדוע רק שבוע נישכון בהיפודרום.

זה איננו השיר המלא. לדעתו של ראובן  חסר לפחות בית אחד. יודעי דבר מוזמנים להשלים...

חזרה ל"ועוד"     חזרה לתפריט ראשי 


תגובות
1.  יואב ל.  (22/05/2011)
האובליסק במעלה עקרבים הוא למעשה לא אובליסק כלל אלה סמל של " טורה" כלי בשח-מט שמסמל מבצר שהוא סימלו של חיל ההנדסה ( גם של הצבא הבריטי ) ישנם עוד כמה כאלה , ליד הר יהורם דרומית לעין נטפים צפונית לאילת וגם באחד המעלות או עלי או פלמ"ח - לא זוכר
2.  אלדד  (13/11/2011)
האובליסק בגן הורדים בי-ם לא בא להזכיר את אחיו הגדול שבוושינגטון אלא אובליסק אחר הניצב במרכז בואנוס איירס, ארגנטינה. החלקה בה הוא ניצב (בגן הירושלמי) מוקדשת לארגנטינה
3.  דוד בראון,חיפה  (13/09/2013)
לגבי האובליסק הבאהאי בחיפה. המקום מקודש לבהאים כי שם היתה הארה לנביא ונכתב "לוח הכרמל" בעתיד יוקם במקום בית מלון לעולי הרגל הבהאים
4.  יורם  (09/03/2014)
ביפו, בבית הקברות האנגליקני, מצבה על קברו של ד"ר הודג'קין, צורת אובליסק, אבן גרניט ורודה מאברדין (סקוטלנד), הוקמה ע"י השר משה מונטיפיורי לזכר חברו הד"ר.
5.  משה פרנק  (23/02/2016)
האנדרטה ליד נתיב העשרה היא בעצם ליד תחנת הרכבת דיר סוניד, אותה סללו פועלים מצרים שהיו חלק מחיל המשלוח הבריטי שעלה על א"י. היא הוקמה בידי הבריטים, אחת מארבע: דיר סוניד, ואדי צראר, עמק איילון (נהרסה בהרחבת הכביש) ובית הקברות המוסלמי ביפו, ליד מרכז פרס לשלום.
6.  פלג לוי  (03/12/2016)
האובליסיק בכיכר העצמאות בנתניה
7.  מוטי  (08/04/2018)
אובליסק הטכניון הוא מונומנט קינטי המוצב במרכז קמפוס הטכניון בחיפה, בטיילת לב הקמפוס מול בניין "אולמן".
8.  ענת לקריף  (24/10/2019)
יש אובליסק בשדות של קיבוץ שדות ים. אינני יודעת מה מקורו ובן כמה הוא אך יש לי צילומים שערכתי במקום
9.  מוטי  (01/05/2022)
אובליסק לזכר חמשת חללי צה"ל בני שער אפריים, ליד הדואר.
10.  מוטי  (03/05/2022)
1.מצבה בצורת אובליסק תוכננה ע"י אברהם מלניקוב לקברו של אחד העם. אחד העם אבי הציונות הרוחנית נפטר ב-2 בינואר 1927 בתל אביב. טקס לגילוי המצבה נערך ב-22/01/1928 ביום השנה למותו בבית הקברות הישן בת"א. המצבה נבנתה מגוש אבן בגובה 2 מטרים שנחצב במחצבות כפר גלעדי. 2. שני אובליסקים עומדים משני צידי "סמטה פלונית" בת"א, זכר לשער גדול מברזל בכניסה לרחוב. בלילות היו דולקים פנסים על עמודי השער. הרחוב שימש כרחוב פרטי של מאיר גלץ שפירא. לפני כ 20 שנים הגיע אומן צעיר והחליט לשפץ את העמודים והאריה בסוף הסימטה. כעבור שנים היה השער מונח בצד על הקיר ונמכר ע"י מאן דהוא שטען לבעלות לעובר אורח... אגב מסילות הברזל של השער היו שם עד לפני כ-15 שנה כשסללו את הסימטה.
11.  מוטי  (04/05/2022)
3.בקיבוץ ניר עם קיימת אנדרטה בצורת אובליסק להנצחת החברים שנפלו במלחמת העצמאות. את האתר עיצב ב-1964 האדריכל ויטוריו קורינלדי, בשעתו חבר קיבוץ ברור חיל הסמוך ואדריכל במחלקה לתכנון של תנועת איחוד הקבוצות והקיבוצים. 4. אנדרטת הטייסים בגן העצמאות ת"א. תוכננה ע"י בנימין תמוז והאדריכל אבא אלחנני, הוצבה ב-1956 לאנדרטה צורת אובליסק ובראשה ציפור, לזכרם של שניים מחללי מלחמת העצמאות שנהרגו כשמטוסם הופל לים. 5. אנדרטה לשלמה בן יוסף בראש פינה בעיצוב יצחק דנציגר. שהוצבה ב-1959 בסמוך למקום בו השליך בן יוסף את הרימון שלא התפוצץ על האוטובוס ונדון למוות ע"י הבריטים. האנדרטה מתוארת כ"אובליסק צולע". .קבר קרל נטר ונספחיו במקווה ישראל. נטר ניפטר ממחלת כבד בשנת 1882. 6 7. אנדרטת כביש הגבורה, בעיצובו של הפסל משה ציפר, הניצב במקום הידוע כ"צומת הגבורה", לנופלים בקרבות מלחמת העצמאות. זהו אובליסק המתנשא לגובה 13 מ' שנבנה מאבנים שהובאו משדות הקרב בדרך לירושלים. בראשו מתנוסס אחד מסמלי צה"ל. 8. ועוד: אנדרטה לזכר נופלי בני ברק, "המצבה" - אנדרטה למגיני בת ים שנפלו במלחמת העצמאות, אנדרטת הצנחנים ליד תל נוף, אנדרטה לל"ה ליד קיבוץ נתיב הל"ה, בצומת חולדה, בצומת כברי ועוד...
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.