מאחורי הסורגים - על פסיפס חבוי בנהריה חזרה לאתרים צפון
מה עושים באתרים ארכיאולוגיים שאין רצון או תקציב לשמר ולתחזק?
האפשרויות רבות: נטישה, כיסוי בעפר או הגפה במנעול ובריח. האפשרות האחרונה נבחרה בנהריה.
במפת סימון שבילים הבחנתי בסימון ״כנסיה ביזנטית״ בתחומי העיר נהריה בשכונת "גבעת כצנלסון". הגענו לאזור לעת ערב ולאחר שיטוט של שעה הרמנו ידיים. לפתע הבחנו בשלמה מנפנף מעל הגריל בחצר. עוד מימי ילדותו זכור לו גילוי האתר בעת בניית השכונה. שלמה כיוון אותנו לאתר הכנסיה תוך שהוא מכין אותנו לכך שנמצא מקום סגור ומסוגר. ״רוב האוכלוסיה כאן דתית״ הוא מסביר ״הדבר האחרון שראש-העיר צריך כאן זה כנסייה נוצרית קדומה״.
הכנסיה שנחשפה בשנת 1964 מתוארכת לתקופה הביזנטית. במקום התגלתה רצפת פסיפס מרשימה. לעיר נהריה מספר ערים תאומות, אחת מהן היא בילפלד מגרמניה וזו שמחה לתת תקציב נכבד לחשיפה האתר ושיקומו ולפתיחתו לביקורים. תקופה מסוימת אכן היה המקום פעיל אך ברבות הימים נסגר וננעל.
הכנסייה לאחר שיקומה בימים הטובים. באדיבות אנדריאס מאייר
מרכז "הקצה" לאמנות, תרבות וחברה בנהריה יזם תערוכת צילומים של הפסיפס ויצירת רפליקה של קטע ממנו באוצרותה של לי רמון. הרפליקה בוצעה במסגרת פרויקט חינוכי של תלמידי בית ספר אילנות בעיר. התלמידים ביקור באתר, קיבלו בו הדרכה מאורנית שנק רכזת הדרכה מרכז ארכיאולוגי חינוכי גליל של רשות העתיקות ויצרו בבית הספר רפליקה של קטע מהפסיפס המקומי.
הנה כמה צילומים של הפסיפס המקורי שבוצעו על ידי דוד מוסרי ועובדו על ידי אלעד הרשקוביץ, פוטו לזר נהריה שהוצגו בתערוכה ב"קצה".
פניתי לעירית נהריה בנושא. התשובות היו איטית ומתחמקות. ניכר שלעירייה אין כל אינטרס בפיתוח האתר. מרשות העתיקות נמסר כי הרשות פעלה ופועלת מול עיריית נהריה, האחראית על המבנה, לטיפול באתר ולהנגשתו לציבור והפיכתו לאתר פעיל. תשובת הרשות הסתיימה כך: "הרשות תשמח - בכל עת, להעמיד לרשות עיריית נהריה את יועציה המקצועיים, כדי שהפסיפס המרשים יוצג לציבור. אנא פנה בנושא לעיריית נהריה".
מה ראוי שיעשה באתרים מסוג זה שאינם נמצאים בתחום של אתר ארכיאולוגי פתוח לציבור?
נבחן מה קרה במקרים אחרים:
פסיפס לוד
רצפת פסיפס של וילה רומית מהיפות שהתגלו בארץ. האתר התגלה במקרה בשנת 1996, הוצגה לציבור קצרות וכוסתה.
בשנת 2009 עם מציאת מימון הוצא הפסיפס, שוקם והוצג ברחבי העולם (לאחרונה הסתיימה הצגתו במוזיאון הלובר בפריס). התכנית היא להחזיר את הפסיפס לעיר לוד ולפתוח מוזיאון מרשים במקום.
הכנסיה הביזנטית בבית שאן
נחשפה כחצי קילומטר מצפון לתל הקדום וכוסתה במבנה טרומי המגן עליה. סגורה לביקורים.
הכנסיה הביזנטית בחורבת מדרס
נחשפה בשנת 2011 הוצגה לציבור לתקופה קצרה במהלכה עברה ונדליזם, כנראה מגורמים חרדיים, ולבסוף כוסתה.
מה ראוי שיעשה בנהריה? האם בעת חדלון של רשויות ניתן להציע ליזמים פרטיים להפעיל במקום עסק (גלריה לאמנות לדוגמה) תוך שמירת צביון האתר ?
הפניות נוספות:
על הכנסיה בויקיפדיה
גלריה "הקצה" בה עוד צילומי פסיפס
חזרה לאתרים צפון חזרה לתפריט ראשי