כיצד נטמן בכור חסון היהודי בכנסיה בלונדון חזרה ל"ועוד"
בגדת התמזה הצפונית ניצבת קתדרלת סנט פול המרשימה - אייקון אדריכלי והסטורי בבירת בריטניה. המבנה הנוכחי הוא בן יותר משלוש מאות שנה וכיפתו מתנשאת לגובה של מעל מאה מטרים - אחד המבנים הבולטים והחשובים בעיר. מרתף הכנסיה (הקריפטה) משמשת כבכנסיות רבות אחרות לקבורה. מהנקברים הבולטים כאן הם כריסטופר רן - אדריכל המבנה, האדמירל הוריישו נלסון, הדוכס מוולינגטון, הצייר הולמן האנט שפעל בארץ ישראל ורבים וטובים אחרים. הקתדרלה פעילה וגודשים אותה מידי יום אלפי מבקרים כשחלקם מטפסים במאות המדרגות למרפסת העגולה ממנה נשקף נוף יפיפה של העיר. אחד הארועים הזכורים יותר בכנסיה בעת החדשה היה חתונתם של הנסיך צ`ארלס והנסיכה דיאנה.
שמונה מטרים בלבד מקברו של נלסון - טמונים שרידיו של בכור חסון, יהודי מיפו שנרצח בסיני בשנת 1882. יחד עמו נטמן חליל עאתיק נוצרי סורי ושלושת חברי משלחת אנגלית שמותם זעזע את הקהילה המדעית והמדינית בממלכה המאוחדת.
נחזור בזמן לסוף המאה ה- 19 וסיפורנו ישתרע בין הנגב וסיני ללונדון הרחוקה, בין חוקרים והרפתקנים אנגלים לבין בדווים חמדנים ויהודי אחד מיפו.
אדוארד הנרי פאלמר נולד בקיימבריג` אנגליה בשנת 1840. כבר מגיל צעיר גילה סקרנות לשפות. בגיל 19 חלה בשחפת ונטה למות. הוא החלים באופן פלאי ונד בין רצונו ללמוד משחק לבין המשך לימודים קלאסיים ושפות. בגיל 29 (1868-9) הגיע לראשונה למזרח התיכון כשצורף כחבר במשלחתו של צ`ארלס וורן מטעם הקרן לחקירת ארץ ישראל (PEF). פאלמר פרח בסביבה המדברית והוסיף להכיר דיאלקטים חדשים של הבדווים. שנה אחר כך חזר לאזור והפעם תוך התמקדות בחקר מדבר תיה (התועים) בסיני תוך כשהוא גומע יחד עם שותפו צ`ארלס דרייק כאלף קילומטרים בהליכה רגלית של כ- 16 שעות ביממה.
מתוך הספר Life and achivements of E H Palmer by Walter Besant 1883
פאלמר פרסם ספר מסע מלווה איורים ומפות בו נסקר גם הנגב. הנה איור מביקורו בשבטה:
מתוך ספרו של פאלמר The Desert of the Exodus 1872
בתמונה זו שצולמה בשנת 1869 נראה פאלמר (שלישי משמאל) בעת המסע לסיני:
מקור : אתר הקרן לחקירות ארץ ישראל PEF
פאלמר חזר לאנגליה ובשנת 1882 (כשגילו 42 שנה) נקרא למשימה לחזור לסיני. אותם ימים סערה מצרים והאנטרסים הבריטיים עמדו בסכנה. פאלמר יצא בראש משלחת של חמישה אנשים - שני אנגלים נוספים, סורי בשל חליל עתיק ויהודי מיפו בשם בכור חסון.
ככל הידוע שימש חסון כטבח המשלחת אך כאחד מצוות של חמישה ידע לאחוז בנשק.על פי זאב וילנאי העיד פאלמר עצמו על בכור חסון ותאר אותו "בן למשפחה ספרדית שבאה מהאי רודוס, בראשית המאה ה-19. בכור הצטרף למשלחת בהיותו בן 46 היה אדם עליז, אמיץ, בעל מזג טוב ומטיב לירות באקדח." מכאן עולה כי חסון הצטרף כנראה גם למסעות קודמים של פאלמר.
באדיבות יעקב גרשון
מטרת המשלחת הייתה כנראה לשחד את הבדווים לתמוך בבריטים ואולי גם לשכנעם למכור גמלים לצבא הבריטי. מכיוון שהבדווים לא פזמו כל ערב "האל נצור את המלכה" צויידה המשלחת בסכום כסף גבוה לסייע במאמץ. מלווים בדווים היו אמורים לדאוג לבטחונה אך קץ המסע היה טראגי. כל חברי המשלחת נרצחו על ידי בדווים בואדי סודר ורכושם נשדד. הידיעות על שקרה נתקבלו בבריטניה בתדהמה והממשלה שיגרה משלחת חיפושים בראשותו של מיודענו צ`ארלס וורן. הצוות של וורן פעל ביעילות איתר את שרידי הנרצחים, זיהה ולכד את הרוצחים ושותפיהם שהועמדו לדין וחלקם הוצא להורג. גל אבנים גדול הוקם בואדי סודר בנקודת הרצח וכונה "גל פאלמר".
דו"ח חקירה מפורט פורסם ונמצא כיום במשרדי הקרן לחקירות ארץ ישראל בלונדון.
לדו"ח מצורפים מסמכים רבים שנמצאו באזור הרצח חלקם בערבית. את עיני צד דווקא מסמך המהווה רשימת קניות מזון...
על בכור חסון קראתי בעבר במאמר מצוין של ד"ר חזי יצחק שפורסם לפני שנים בכתב העת "טבע הדברים". "בביקורי הבא בלונדון אפקוד את קברם של חברי המשלחת" אמרתי לעצמי.
הזדמנות לעשות זאת הגיעה לאחרונה. פקידת הקבלה בכנסייה לא ידעה על מה אני מדבר והפנת אותי לפינה בה נמצאים "אבירי הכנסייה" האמונים על תיעוד הסטורי וסיוע למבקרים. גבר ואישה חביבים סייעו בידי. כנראה שאיני הראשון שמתעניין בנושא. חיפוש ברישומי הקריפטה העלה את מיקומו של הקבר.
ג`ורג` שסרט אדום אלכסוני רחב מעטר את חזו, התלווה אלי כדי למצא את מבוקשנו.
במרתף הכנסייה מאות קברים.
לאחר זמן קצר איתרנו את קברם של חברי המשלחת. על לוח הגרניט מצוינים שלושה קיצורי שמות האנגלים וגיל פטירתם . שמות הסורי חליל והעברי חסון נעדרים.
בסמוך קבוע לוח זכרון מוזהב על הקיר. כאן כן מצויינים כל חמשת חברי המשלחת.
תרגום הכתובת:
"לזכרם של שלושה אנשים אמיצים. פרופסור אדואר הנרי פאלמר סרן וויליאם ג`ון גיל וסגן הארולד צ`רינגטון. במסעם בתפקיד ציבורי במדבר סיני נהרגו בבגידה ובאכזריות, בואדי סודר, באוגסט 1882.
שרידיהם שנמצאו בחלקם כעבור שבועות רבים, הובאו לאנגליה והונחו כאן, לפי מנהגי הנוצרים, ב-6 באפריל 1883. טבלה זו הוצבה בידי הארץ שבשביל שירותה הם ניספו, למען זכור את שמותיהם, ערכם וגורלם. בגורל טראגי זה שותפים שני עוזרים נאמנים: הסורי חליל עתיק והעברי בכור חסון, ששרידהם מונחים יחד עימהם. כְּמוֹ פֹלֵחַ וּבֹקֵעַ בָּאָרֶץ נִפְזְרוּ עֲצָמֵינוּ, לְפִי שְׁאוֹל כִּי אֵלֶיךָ, יְהוִה אֲדֹנָי עֵינָי. תהילים קמ"א "
יעקב גרשון נינו של בכור חסון המתגורר כיום בהרצליה, אסף עם השנים מידע ומסמכים. ידוע כי חנה אשתו של בכור קיבלה במשך שנים פיצוי כספי מהממשלה הבריטית. יעקב סיפר לי על ארוע מוזר שארע טרם הכיר את תולדות הפרשה המשפחתית: במסגרת ביקורו כבנקאי בלונדון לפני שנים הוזמן לטקס חגיגי בכנסיית סנט פול. הטקס התנהל באולם המרכזי של הכנסייה לפי מיטב המסורת האנגלית וכלל לבוש מסורתי, שירת מקהלה ונאומים. בכל אותו זמן בו השתתף יעקב בארוע לא העלה על דעתו שכמה מטרים תחת רגליו במרתף הקתדרלה, טמונים שרידי הסבא-רבא שלו.
קברו של אדמירל נלסון בקריפטה בסנט פול
מבחינתי יש בסיפור הזה נגיעה אישית קטנה: מחנה גדוד התותחנים בו שרתי בסדיר היה בוואדי סודר קילומטרים ספורים ממקום הרצח של משלחת פאלמר. השם "גל פאלמר" היה שגור בפינו כעוגן גיאוגרפי מקומי.
מקורות
"גורלה המר של משלחת פאלמר לסיני ב- 1882 וסיפורו של בכור חסון" חזי יצחק, "טבע הדברים" גליון 165
אתר הקרן לחקירות ארץ ישראל PEF וחומר שהועמד לרשותי בביקור במשרדי הקרן
שיחה עם יעקב גרשון וחומר שהתקבל ממנו
לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד - הרשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי)
חזרה ל"ועוד" חזרה לתפריט ראשי