כיצד נטמן בכור חסון היהודי בכנסיה בלונדון                     חזרה ל"ועוד" 

בגדת התמזה הצפונית ניצבת קתדרלת סנט פול המרשימה - אייקון אדריכלי והסטורי בבירת בריטניה. המבנה הנוכחי הוא בן יותר משלוש מאות שנה וכיפתו מתנשאת לגובה של מעל מאה מטרים - אחד המבנים הבולטים והחשובים בעיר. מרתף הכנסיה (הקריפטה) משמשת כבכנסיות רבות אחרות לקבורה. מהנקברים הבולטים כאן הם כריסטופר רן - אדריכל המבנה, האדמירל הוריישו נלסון, הדוכס מוולינגטון, הצייר הולמן האנט שפעל בארץ ישראל ורבים וטובים אחרים. הקתדרלה פעילה וגודשים אותה מידי יום אלפי מבקרים כשחלקם מטפסים במאות המדרגות למרפסת העגולה ממנה נשקף נוף יפיפה של העיר. אחד הארועים הזכורים יותר בכנסיה בעת החדשה היה חתונתם של הנסיך צ`ארלס והנסיכה דיאנה.

שמונה מטרים בלבד מקברו של נלסון - טמונים שרידיו של בכור חסון, יהודי מיפו שנרצח בסיני בשנת 1882. יחד עמו נטמן חליל עאתיק נוצרי סורי ושלושת חברי משלחת אנגלית שמותם זעזע את הקהילה המדעית והמדינית בממלכה המאוחדת.

 

נחזור בזמן לסוף המאה ה- 19 וסיפורנו ישתרע בין הנגב וסיני ללונדון הרחוקה, בין חוקרים והרפתקנים אנגלים לבין בדווים חמדנים ויהודי אחד מיפו.

אדוארד הנרי פאלמר נולד בקיימבריג` אנגליה בשנת 1840. כבר מגיל צעיר גילה סקרנות לשפות. בגיל 19 חלה בשחפת ונטה למות. הוא החלים באופן פלאי ונד בין רצונו ללמוד משחק לבין המשך לימודים קלאסיים ושפות. בגיל 29 (1868-9) הגיע לראשונה למזרח התיכון כשצורף כחבר במשלחתו של צ`ארלס וורן מטעם הקרן לחקירת ארץ ישראל (PEF). פאלמר פרח בסביבה המדברית והוסיף להכיר דיאלקטים חדשים של הבדווים. שנה אחר כך חזר לאזור והפעם תוך התמקדות בחקר מדבר תיה (התועים) בסיני תוך כשהוא גומע יחד עם שותפו צ`ארלס דרייק כאלף קילומטרים בהליכה רגלית של כ- 16 שעות ביממה. 

מתוך הספר Life and achivements of E H Palmer by Walter Besant 1883

פאלמר פרסם ספר מסע מלווה איורים ומפות בו נסקר גם הנגב. הנה איור מביקורו בשבטה:

 

מתוך ספרו של פאלמר  The Desert of the Exodus  1872 

בתמונה זו שצולמה בשנת 1869 נראה פאלמר (שלישי משמאל) בעת המסע לסיני:             

 

מקור : אתר הקרן לחקירות ארץ ישראל PEF

פאלמר חזר לאנגליה ובשנת 1882 (כשגילו 42 שנה) נקרא למשימה לחזור לסיני. אותם ימים סערה מצרים והאנטרסים הבריטיים עמדו בסכנה. פאלמר יצא בראש משלחת של חמישה אנשים - שני אנגלים נוספים, סורי בשל חליל עתיק ויהודי מיפו בשם בכור חסון.

ככל הידוע שימש חסון כטבח המשלחת אך כאחד מצוות של חמישה ידע לאחוז בנשק.על פי זאב וילנאי העיד פאלמר עצמו על בכור חסון ותאר אותו "בן למשפחה ספרדית שבאה מהאי רודוס, בראשית המאה ה-19. בכור הצטרף למשלחת בהיותו בן 46 היה אדם עליז, אמיץ, בעל מזג טוב ומטיב לירות באקדח." מכאן עולה כי חסון הצטרף כנראה גם למסעות קודמים של פאלמר.

באדיבות יעקב גרשון

 מטרת המשלחת הייתה כנראה לשחד את הבדווים לתמוך בבריטים ואולי גם לשכנעם למכור גמלים לצבא הבריטי. מכיוון שהבדווים לא פזמו כל ערב "האל נצור את המלכה" צויידה המשלחת בסכום כסף גבוה לסייע במאמץ. מלווים בדווים היו אמורים לדאוג לבטחונה אך קץ המסע היה טראגי. כל חברי המשלחת נרצחו על ידי בדווים בואדי סודר ורכושם נשדד. הידיעות על שקרה נתקבלו בבריטניה בתדהמה והממשלה שיגרה משלחת חיפושים בראשותו של מיודענו צ`ארלס וורן. הצוות של וורן פעל ביעילות איתר את שרידי הנרצחים, זיהה ולכד את הרוצחים ושותפיהם שהועמדו לדין וחלקם הוצא להורג. גל אבנים גדול הוקם בואדי סודר בנקודת הרצח וכונה "גל פאלמר".

דו"ח חקירה מפורט פורסם ונמצא כיום במשרדי הקרן לחקירות ארץ ישראל בלונדון. 

לדו"ח מצורפים מסמכים רבים שנמצאו באזור הרצח חלקם בערבית. את עיני צד דווקא מסמך המהווה רשימת קניות מזון...

על בכור חסון קראתי בעבר במאמר מצוין של ד"ר חזי יצחק שפורסם לפני שנים בכתב העת "טבע הדברים". "בביקורי הבא בלונדון אפקוד את קברם של חברי המשלחת" אמרתי לעצמי.

הזדמנות לעשות זאת הגיעה לאחרונה. פקידת הקבלה בכנסייה לא ידעה על מה אני מדבר והפנת אותי לפינה בה נמצאים "אבירי הכנסייה" האמונים על תיעוד הסטורי וסיוע למבקרים. גבר ואישה חביבים סייעו בידי. כנראה שאיני הראשון שמתעניין בנושא. חיפוש ברישומי הקריפטה העלה את מיקומו של הקבר.

ג`ורג` שסרט אדום אלכסוני רחב מעטר את חזו, התלווה אלי כדי למצא את מבוקשנו.

במרתף הכנסייה מאות קברים.

 

לאחר זמן קצר איתרנו את קברם של חברי המשלחת. על לוח הגרניט מצוינים שלושה קיצורי שמות האנגלים וגיל פטירתם . שמות הסורי חליל והעברי חסון נעדרים.

בסמוך קבוע לוח זכרון מוזהב על הקיר. כאן כן מצויינים כל חמשת חברי המשלחת.

 

 תרגום הכתובת:

"לזכרם של שלושה אנשים אמיצים.   פרופסור אדואר הנרי פאלמר סרן וויליאם ג`ון גיל וסגן הארולד צ`רינגטון.  במסעם בתפקיד ציבורי במדבר סיני נהרגו בבגידה ובאכזריות, בואדי סודר, באוגסט 1882.
שרידיהם שנמצאו בחלקם כעבור שבועות רבים, הובאו לאנגליה והונחו כאן, לפי מנהגי הנוצרים,  ב-6 באפריל 1883. טבלה זו הוצבה בידי הארץ שבשביל שירותה הם ניספו, למען זכור את שמותיהם, ערכם וגורלם. בגורל טראגי זה שותפים שני עוזרים נאמנים: הסורי חליל עתיק והעברי בכור חסון, ששרידהם מונחים יחד עימהם.  כְּמוֹ פֹלֵחַ וּבֹקֵעַ בָּאָרֶץ נִפְזְרוּ עֲצָמֵינוּ, לְפִי שְׁאוֹל  כִּי אֵלֶיךָ, יְהוִה אֲדֹנָי עֵינָי.  תהילים קמ"א "

 

 יעקב גרשון נינו של בכור חסון המתגורר כיום בהרצליה, אסף עם השנים מידע ומסמכים.  ידוע כי חנה אשתו של בכור קיבלה במשך שנים פיצוי כספי מהממשלה הבריטית. יעקב סיפר לי על ארוע מוזר שארע טרם הכיר את תולדות הפרשה המשפחתית:  במסגרת ביקורו כבנקאי בלונדון לפני שנים הוזמן לטקס חגיגי בכנסיית סנט פול. הטקס התנהל באולם המרכזי של הכנסייה לפי מיטב המסורת האנגלית וכלל לבוש מסורתי, שירת מקהלה ונאומים. בכל אותו זמן בו השתתף יעקב בארוע לא העלה על דעתו שכמה מטרים תחת רגליו במרתף הקתדרלה, טמונים שרידי הסבא-רבא שלו.

קברו של אדמירל נלסון בקריפטה בסנט פול

מבחינתי יש בסיפור הזה נגיעה אישית קטנה: מחנה גדוד התותחנים בו שרתי בסדיר היה בוואדי סודר קילומטרים ספורים ממקום הרצח של משלחת פאלמר. השם "גל פאלמר" היה שגור בפינו כעוגן גיאוגרפי מקומי.

מקורות
"גורלה המר של משלחת פאלמר לסיני ב- 1882 וסיפורו של בכור חסון" חזי יצחק, "טבע הדברים" גליון 165
אתר הקרן לחקירות ארץ ישראל PEF וחומר שהועמד לרשותי בביקור במשרדי הקרן
שיחה עם יעקב גרשון וחומר שהתקבל ממנו

 

לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד - הרשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי)

 חזרה ל"ועוד"      חזרה לתפריט ראשי


תגובות
1.  בני  (02/09/2014)
קראתי בשקיקה – ונהניתי מאוד משפע המידע ומהתצלומים. נותר לי עכשיו רק להמתין לדף הבא...
2.  בועז  (02/09/2014)
תודה, מעניין מאד. רק צריך לתקן שפאלמר נולד כמובן ב1840 (במקום 1940)
3.  צביקה הראל--60שנה מורה דרך  (02/09/2014)
תודה על הכתבה המיוחדת.ב1965 יחד עם אורי דביר קיבל אותנו יהושוע לוינזון שהקים את המדור לידיעת הארץ בצהל ולאחר ששת הימים הגענו לאזור--נעים להיזכר
4.  מיכל  (02/09/2014)
נהניתי מאוד לקרוא את הכתבה על בכור חסון וקבורתו. מאלף ומרתק
5.  יודקה  (02/09/2014)
קראתי ונהניתי.
6.  רפי חוטר  (02/09/2014)
ושוב חזרת אלינו, עם סיפור מרתק ורב עניין מתולדותינו ומתולדות האיזור, וגם של ארצות מעבר לים תודה
7.  שמעון מלכה  (02/09/2014)
היי יואב יקירי. המשך להבריק. המשך להפתיע. פשוט אל תיעצר בשום מקום. אם תעשה כן תהה הסיבה לאיסוף חומרים עיבודם והפצתם בקרב הנהנים לקרוא את פירות עטך ורשמיך. חג שמח חבר שנה נפלאה ברוכה ומלאת שפע בכל תחומי חייך. ברעות כנה ואמיצה שמעון מלכה
8.  דני הרמן  (02/09/2014)
אתה כמעיין המתגבר!! על כתבה עולה על קודמתה!.. כל הכבוד! המשך כך.
9.  שאול ארלוזורוב  (02/09/2014)
מעניין מאד ואשמח להמשיך לקבל ממך ארועים היסטוריים אחרים-לידיעתך הייתי בשנות השבעים סגנו של נציב המים וככזה הוטלה עלי האחריות לנושא המים בשטחים המוחזקים עבור האוכלוסיות הקיימות -ב1968 יצאנו לסיור ראשון בסיני לאחר מכן בקרתי בסינ עשרות פעמים עד סיום תפקידנו שם.יש לי ספורים רבים אבל הזמן והנייר קצרים אולי אעשה זאת בהזדמנות שתיזום
10.  עמית מנדלסון  (02/09/2014)
מעניין ומחכים!
11.  ארז  (02/09/2014)
מרתק , כל הכבוד על איסוף המידע המשפחתי
12.  ליסיה  (02/09/2014)
יופי של סיפור! כתוב בעדינות וחמלה. אהבתי את רשימת הקניות הכתובה צרפתית/אנגלית משובשת... תודה
13.  ראובן פרנקנשטיין  (02/09/2014)
אכן סיפור מרתק ומתועד להפליא אגב ישנו פורטרט יפה של פאלמר שצייר הצייר האנגלי ג'ון קולייר http://www.google.de/imgres?imgurl=http://ichef.bbci.co.uk/arts/yourpaintings/images/paintings/sj/large/cu_sj_109_large.jpg&imgrefurl=http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/edward-henry-palmer-18401882-139382&h=944&w=733&tbnid=PQ8kIl296sOvUM:&zoom=1&tbnh=102&tbnw=79&usg=__O16r0H-Rv18YmAyCpr_YjWJk0Mo=&docid=444BfRDZCT36FM&sa=X&ei=YdYFVNaVDcLuaMLhgcAN&ved=0CDUQ9QEwAw&dur=901
14.  אבי נבון  (02/09/2014)
תודה, יואב, על הזכרת הסיפור. אני יכול להוסיף עליו מעט פרטים: בשנות השבעים, כשצה"ל נמצא בסיני, ניצלנו את כביש קלעת ג'ונדי - ראס סודר לטיולי ידיעת הארץ לחיילים. בין ראס ג'ונדי ל'גייזר' בקצה הכביש חסרה לנו אטרקציה נוספת. חייל ושמו עידן שוורץ סיפר על בריכות מים נפלאות בערוץ נחל סודר. יצאנו לחפש את המקום לפי הסבריו, ועמנו מידע על משלחת פלמר וגל האבנים הנמצא במקום הרצח, שקיבלנו בעיקר מוילנאי. כ-12 ק"מ דרומית למצודה ראינו מהכביש גל אבנים גדול, בגודל לא שגרתי - למעלה מ2- מטר גובהו. מכל המידע שקיבלנו - זה גל פאלמר! מעט ממזרח לו ירדנו לערוץהואדי ובהליכה קצרה הגענו לבריכות - מויית אל קלת, קרי: גולאת. מישהו הציע לתרגם זאת לגולות שיזף. גולות מים זכורות מהתנ"ך, מעכסה בת כלב בן יפונה, ושיזף כי זה שמו העברי של עץ ה'סודר' = סדריה. מה צריך יותר מאשר סיפור היסטורי של תולדות סיני, סיפור מתח הנגמר ברצח, ולסיום - רחצה בבריכות שהחזיקו מים כמעט כל הקיץ. ובחורף העדפנו להמשיך ל'גייזר' בו פרצו מים חמים, ונאספו בבריכה משגעת. לצערי לא זכור לי יחד עם מי הגעתי למקום - אנשי המדור לידיעת הארץ של קח"ר, אולי מי מהם קורא את הכתבה ויעלה לרשת?
15.  מיכה רגב  (02/09/2014)
תודה יואב, כמו תמיד, באמתחתך סיפורים מרתקים.
16.  שרה גלזר  (02/09/2014)
סיפור מדהים ומרגש. חבל שלא ידעתי קודם - היינו בלונדון רק בשבוע שעבר, כולל פעמיים ממש ליד סנט פול. טוב, נשאיר משהו גם לפעם הבאה.
17.  אברהם בר-דוד  (02/09/2014)
סיפור מדהים וחבל שאיננו ידוע לרבים מאיתנו המבקרים בלונדון לעיתים
18.  אפרת אסף  (02/09/2014)
מרתק כרגל וגם מעךה נשכחות מסיני וראס סודר
19.  אוולין כץ  (03/09/2014)
תודה לך יואב על הסיפורים המרתקים. ובהזדמנות זו אני מאחלת לך שנה טובה.
20.  משה מאירי  (04/09/2014)
ואם כבר סיני,אז בסביבה נמצא המכרה של אום בוגמה. בלוויה של עזריה אלון פגשתי את הצלם הותיק מיכה ברעם,ונזכרתי בספר המצולם שלהם:על פני סיני, שיצא אחרי מבצע קדש. בספר הזה רואים את האוטובוס (!) הקטן שבו נסעו באזור, עובר על כביש סלול בתוך נחל צר בדרך למכרות אום בוגמה. בטיול שעשיתי שם אחרי מלחמת ששת הימים חיפשתי כל הזמן את הכביש שמופיע בספרם, ובסוף מצאתי קטע קטן של שרידי כביש סלול בצמוד למדרון העמק, שנותר מהשיטפון הגדול שעבר שם והרס לחלוטין את הכביש.
21.  איציק קורין  (05/09/2014)
ישנו עוד יהודי הקבור שם.כשהייתי שם לפני 11 שנים לקח זמן לאחראים לאתר לי אותם ולצערי איני זוכר הרבה מאז.. קראתי על זה בערך "לונדון" מהאיציקךופדיה של וילנאי ששמתי בתיבת המיחזור בשברתי דירה...
22.  יואב אבניאון  (06/09/2014)
איציק שלום. תודה שהפנת את תשומת ליבי לערך "לונדון" באנציקלופדיה אריאל האלמותית. לא העליתי על דעתי שיהיה ערך כזה שם...אבל וילנאי היה שקדן ופעלתן מאין כמוהו. לא מצאתי כיתוב על עוד יהודי אבל מצוין ליד הסיפור על בכור - כי בכנסייה קבור הצייר הבריטי המהולל הולמן-האנט שגר כמה שנים בירושלים. אולי אליו הייתה כוונתך.. כל טוב יואב
23.  מרגלית סטינגר  (03/10/2014)
כתבה מעניינת ומרחיבה אופקים, תרתי משמע. האם מישהו יודע אם לבכור חסון היתה משפחה בחברון?
24.  אחאב  (16/10/2014)
סיפורים מרתקים של הסטוריה בצידי הדרכים : )
25.  רון מגורי-כהן  (04/01/2015)
אני הנכד של נכדתו של בכור חסון,שמחה מזרחי לבית גרשון. בביקורי בכנסיית סנט פול מצאתי את שמו של בכור חסון בספר הקבורים באתר ויש לי צילומי הספר ותמונות מהכנסיה.בספרו של פרופסור וילנאי מוזכר בכור חסון כשומר ראש ולא כטבח.
26.  יעקב גרשון  (11/02/2015)
לרון מגורי כהן-אכן בכור חסון היה מדריך המשלחת הבריטית. אפנה אותך לכתבה של דר' וילנאי בעיתון דבר מיום 14.12.1956 תחת הכותרת" משלחת בריטית ומדריכה היהודי בסיני" וכן לסיפרו "סיני עבר והוה". ההנחה שהיה טבח הועלתה בספר ,Man hanting in the desert" המתאר את תשלחת העונשין שיצאה מאוחר יות לחפש את גופותיהם של חברי המשלחת.
27.  אורון רחל  (22/08/2015)
אני מצאצאיו של בכור חסון ,ומשחר ילדותי שמענו את הסיפור המרתק על הרצחו וקבורתו של בכור חסון בכנסיית סנט פול. בעקבות חיפוש של בת דודתי רותי ברוקס מצאנו ונפגשנו עם האחים גרשון ניניו של בכור. היה מרגש ביותר .נוכחו 2 מזקנות השבט -אמי ואמה של רות -מצאצאיו- שמזמן עברו את גיל ה-90 ובעזרתן הושלמו פרטים על המשפחה שלא היו ידועים לניניו . המפגש היה מרגש ביותר. תודה לרותי על היוזמה .
28.  רחלה שקד  (19/09/2015)
הסיפור על בכור חסון מדהים. אמי ממשפחת חסון מרודוס שהתישבה בחברון. סיפור זה הסתובב במשפחה למרות שאיני חושבת שאנו צאצאיו של האיש אבל לבטח בני משפחה. אשמח ליצור קשר עם בני משפחתו
29.  יעקב גרשון  (02/11/2015)
אם תעייני בתגובתה של אורון רחל תמצאי פרט מעניין . במשל קרוב ל50 שנה ניסיתי לאתר משפחה של בכור חסון שהוא סבא רבא שלי. לפני כשלושה חדשים קיבלתי טלפון מפתיע מארה"ב שבו מודיעה לי המטלפנת כי היא נינה של אחיו של בכור חסון. היא עלתה על כתבה שפירסמתי בגוגל על בכור חסון וכך הגיעה אלי. נפגשנו בארץ עם מישפחה מקסימה וקיבלנו תמונה על נעלם גדול מפי נכדתו של אחיו של בכור חסון . אישה מקסימה בת 96 שלאחרונה הלכה לעולמה. היא סיפרה שלבכור חסון ואחיו יצחק חסון סבא שלה הייתה אחות ואולי כמה. האם תתגלה עוד מישפחה קרובה צאצאים של אחות או אחיות נוספות של בכור חסון. . הפתעה אחת הייתה ואולי תופיע עוד הפתעה. . לעיון בסיפור על בכור חסון ניתן להיכנס לגוגל שם נמצאת הכתבה שהעלאתי.
30.  עפר  (03/12/2019)
מרתק!
31.  שרון ארד (לשעבר חסון)  (18/01/2023)
שלום, תיקון טעות קטנה: אתה לא הראשון שביקש לראות את לוח הקבר. בשנת 1998 נסעתי עם הוריי ללונדון והגענו במיוחד לכנסייה כדי לאתר את המקום. גם אותנו הפנו לאבירי הכנסייה שלקחו אותנו למרתף. אבי היה אברהם חסון ז"ל, גם הוא מצאצאיו של בכור חסון. אפילו יש לנו איפשהו תמונה של אבי ליד הלוח שמציין את שמות הנרצחים.
32.  יואב אבניאון  (18/01/2023)
שלום שרון. שמח כל כך שהגבת. כתבתי שאיני הראשון ולא שאני הראשון. יתכן ונכון יותר לכתוב אינני. כך או כך - אשמח מאוד לשוחח איתך ובוודאי לקבל הצילום . בקרוב ממש אשוחח בזום על הנושא ואשמח להזמינך - צור בבקשה קשר בטלפון 052-2795407 בברכה יואב אבניאון
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.