מיהם הארמנים ?                      חזרה לדף ראשי הארמנים 

הארמנים הם העם הראשון בעולם שאימץ את הדת הנוצרית. התאריך המקובל הוא שנת 301 לספירה - דור אחד טרם התנצרות האמפריה הרומית. לפי מסורתם, השליחים ברתולומאוס ותדיאוס הפיצו בקרבם את תורת ישוע. בסוף המאה ה-3 לספירה, גרגוריוס המאיר the illuminator - קְרֵקור בארמנית - בן אצולה שב למולדתו והטביל את מלך ארמניה תירדט השלישי לנצרות.

 גריגוריוס המאיר - מקור ויקיפדיה

בארמניה בולטת הזהות בין הדת והלאום. במאה החמישית אימצו הארמנים את התאוריה המונופיזיסטית (האמונה בטבעו היחיד, האלוהי של ישוע) ובכך הם, והכנסיות הקופטית והאתיופית - שונים משאר זרמי הנצרות.

בשנת 406 לספירה פיתח מֶסְרוֹבּ את האלף בית הארמני. בתמונה כתב ארמני בקיר כנסיה קדומה בקצ`קר שבצפון-מזרח טורקיה. מי יסביר מה מסמל מגן-דוד הטבוע בקיר זה?...

תחת הכיבוש הערבי זכו הארמנים ליחס סובלני בדרך כלל ובמאה ה-9 השיבו עצמאותם. במאות ה- 13 וה- 14 התקיימה ממלכת "ארמניה הקטנה" אך במהלך המאה ה-14 סבלו הארמנים מפלישות מונגוליות. בשנת 1473 כבשו התורכים את ארמניה וההגירה ממנה גברה.  במאה ה-18 התגבשה הכנסיה הארמנית-קתולית המכירה בסמכות האפיפיור וכיום מהווים מאמיניה כשמינית מכלל הארמנים. בשנת 1828 נכבשה ארמניה על ידי הרוסים.

 

 בועידת השלום בפריס לאחר מלחמת העולם הראשונה הכריזו הארמנים על עצמאות אך כעבור פחות משנתיים בשנת 1920 נכבשה המדינה על ידי הצבא האדום וחלום העצמאות נגנז לשלושה דורות. בשנת 1991 עם פירוק ברית המועצות זכו הארמנים לעצמאות.

 

שטחה של ארמניה גדול בכשליש משטחה של מדינת ישראל וחיים בה כ- 3 מליון תושבים. בעולם חיים כ-8 מליון ארמנים. קהילות גדולות קיימות ברוסיה, ארה"ב, צרפת וגאורגיה. בטורקיה עצמה כ- 50 אלף ארמנים.

 

הארמנים בארץ-ישראל

הכנסיה הארמנית היתה ידועה בארץ-ישראל כבר בתקופה הביזאנטית. הנזיר הארמני המפורסם הראשון בארץ היה אבטימיוס שפעל במדבר יהודה בתחילת המאה החמישית. על נוכחות ארמנית בעת זו מעידים פסיפסים של כנסיות ארמניות שהתגלו בירושלים. בעת הכיבוש הערבי צומצמה הפעילות אך עם הכיבוש הצלבני חלה התאוששות ובמאה ה-12 החל להיווצר בירושלים הרובע הארמני. בתקופה הממלוכית נהנו הארמנים מיחס סובלני ובמאה ה-14 נבנתה אכסניה גדולה ברובע הארמני. בתקופה העות`מנית ניהלו הארמנים מאבקים רבים נגד האורתודוקסים והלטינים על זכויות במקומות הקדושים ורק במאה ה-19 נקבע הסכם סטטוס-קוו.

בעקבות רצח העם הארמני במלחמת העולם הראשונה הגיעו כעשרים אלף פליטים לארץ וכ-1200 מהם התגוררו ברובע הארמני. פליטים אלה היוו את הבסיס לקהילה הארמנית החילונית שעד אז כמעט לא היתה בנמצא. מספר הארמנים החי בישראל כיום אינו ברור לחלוטין וההערכות המינימליות מדברות על כ-3000 נפש, כאלף מהם גרים בעיר העתיקה בירושלים והשאר בעיר החדשה, בחיפה, נצרת ויפו. בראש הקהילה הארמנית בארץ עומד הפטריארך הארמני בירושלים, נורהאן מנוגיאן (2015). לישראל ולארמניה יחסים דפלומטים מלאים החל משנת 1992.

מקורות
"כנסיות, עדות ומסדרים נוצריים בישראל", מאת רמי דגני, הוצאת אריאל - כתב עת לידיעת ארץ-ישראל, 137-138 יוני 1999
"לקסיקון לנצרות" מאת איתן בורשטיין , הוצאת איתאב 2011

אתר הפטריארכיה הארמנית בירושלים
הארמנים בישראל - פורטל

חזרה לדף ראשי הארמנים           חזרה לתפריט ראשי  


תגובות
1.  נתן רועי  (27/05/2015)
מקובל לראות בארמנים הראשונים שקיבלו עליהם את הנצרות בארץ ישראל. המנזר ובית החולים הארמני מתחת לכנסיית סט.פיטר לא רחוק ממה שמקובל כבית שמעון הבורסי הוא אבן דרך בהסטוריה של אסיה ואירופה גם יחד. כאן, רצח נפוליאון את כל חייליו החולים ושם התגוללו המדממים שבהם. כמובן שיש עוד בתים ארמנים ביפו ואחד מהם בצמוד לבית האמריקני הראשון בשכונה האמריקנית, בית אדמס. אבל יש עוד
2.  שאביבי  (28/05/2015)
מומלץ לקרוא את הספר של פרנץ וורפל מוסא דאג
3.  AVIC  (31/05/2015)
האבן המעוטרת במגן דוד, שונה בצבעה משאר הקיר ומעידה על מיחזור ושימוש משני. עם כל הכבוד למגן דוד, זוהי צורת כוכב ולא כל ניידת או שריף במערב הפרוע, הנושאים סמל זה, מצביעים על קשר כלשהו ליהדות.
4.  שמעון גת  (31/05/2015)
רצוי לציין שארמניה המודרנית יושבת על חלק קטן בלבד מהשטחים ההסטוריים עליהם התפרסו הממלכות הארמניות בימי השיא שלהן. גבולות המדינה חופפים, פחות או יותר, את השטח שכבשו הרוסים מידי הפרסים בשנים 1827 - 1829. שטחי ארמניה שנותרו ברשות האימפריה העות'מאנית הם כיום חלק מתורכיה.
5.  נורית אור  (17/09/2024)
מגן דוד הוא צורה קישוטית גאומטרית עתיקת ימים שמקורה במזרח הרחוק כנראה בהודו. עוד הרבה לפני שאומץ ע"י הקהילה היהודית במאה ה 13 בצ'כיה כסמל מאחד ומשם התפשטה לקהילות היהודיות בכל הציוני כסמל יהודי.רחבי אירופה.אי לכך,אימץ אותו הקונגרס
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.