מנזר אותימיוס במדבר יהודה חזרה לדף ראשי הארמנים
מנזר מרשים במדבר יהודה שהיה אחד מעשרות מנזרים במרחב זה בתקופה הביזנטית. אין זה מדויק לראות את האתר כאתר ארמני והכללתו כאן נובעת בשל העובדה שמייסדו היה ארמני.
מידע רב על תקופה זו אנו שואבים מספרו של קירילוס מסקיתופוליס (בית שאן) על חיי הנזירים במדבר יהודה. קירילוס כותב: "אותימיוס אזרח השמיים היה בן להורים בשם פאולוס ודיוניסיה, אנשים לא אלמונים, אלא אף מיוחסים מאוד ומהודרים בכל מידה רצויה לאל, אשר מוצאם ומושבם היה מליטיני, עיר הבירה המפורסמת של ארמניה"
מקור התמונה: ויקיפדיה
מליטיני (היום מלטיה שבמזרח טורקיה) הייתה בירת ארמניה השנייה. אימו של אותימיוס היתה עקרה ולאחר תפילה במקדש אחד המרטירים חוותה חזיון על הולדת בנה. לאחר שנולד העניקה לו את השם אותימיוס - בעברית - "עודד". הוריו נפטרו בגיל צעיר, ומגיל צעיר התחנך במוסדות דת נוצריים. בגיל 18 הוא הפך לכומר והיה אחראי על מספר מנזרים. בגיל 29 הגיע לארץ ישראל, והצטרף ללאורה של פרן, אותה ייסד חריטון בקרבת עין-פרת שבואדי קלט. אותימיוס נחשב לבן הדור השני של נזירי המדבר.
לאחר חמש שנים ייסד יחד עם חברו תיאוקטיסטוס קוינוביון (מנזר שיתופי) בנחל אוג (ואדי מוכליכ), ומכיוון שאותימיוס העדיף את ההתבודדות - הניח לחברו לקרוא למנזר על שמו: "תיאוקטיסטוס", וכן להיות אב המנזר.
הוא ייסד קפלה במצדה, וכן מנזר שיתופי באזור מדבר זיף.
את הלאורה (מבדד) הקרויה על שמו - "מנזר אותימיוס" (בשמו הערבי: חאן אל-אחמר, כיום במישור אדומים, במרכז אזור התעשייה של מעלה אדומים) ייסד בשנת 428 כלאורה. היא הפכה לקוינוביון רק מספר שנים לאחר מותו. הוא נקבר בקריפטה במרכז המתחם.
פתח קברו של אותימיוס ובמרכז לוח האבן נראה שריד למשפך מתכת ששימש לשפיכת שמן במסגרת פולחן עצמות קדושים.
בחצר המנזר מערכת אגירת מים מהיפות והמרשימות בישראל
מקורות
קירילוס מסקיתופוליס - חיי נזירים במדבר יהודה, מבוא ותרגום לאה די סגני, הוצאת יד יצחק בן-צבי, 2005
חזרה לאתרים ארמניים בישראל חזרה לדף ראשי הארמנים חזרה לתפריט ראשי