מצטערים - אין לנו מושג                            חזרה ל"ועוד"         

האין זה ציור סוראליסטי?  קווי הגובה במפה טופוגרפית זו נקטעים בחדות ויוצרים צורה מוזרה.
מה קורה כאן? נראה שמאוורר רב עוצמה העיף חלק מקווי הגובה והשאר מתבדרים ברוח ...

דמיון ומציאות מעורבים זה בזה ברבות מהמפות. במיוחד נכון הדבר באלה שהופקו בתקופות קדומות בהן עושה המפה השתמש במידע לא אמין ובמקרים רבים כלל לא ביקר בשטח הממופה. הנה דוגמה של מפה מהמאה ה- 16 המופנית מזרחה. ראו את היחס המעוות בין אגם החולה לים כנרת וראו את השתקפות האמונה כי מקורות הירדן הם בשני נחלים דן ויאור (שגם לפי אחת המסורות הם מקור שמו של הירדן).

קטע ממפת   Tabula moderna Terre Sancte  משנת 1513  מקור: בית הספרים הלאומי, אוסף ערן לאור

במקרים אחרים עבד הדמיון שעות נוספות: הנה מפלצת ים ליד קפריסין:

קטע מפת AuthorMünster, Sebastian, 1489-  1552 מקור: בית הספרים הלאומי, אוסף ערן לאור

והנה יצורים מארץ הקודש כפי שצוירו בספרו של ברנהרד פון בריידנבאך "מסע לארץ הקודש" (1486) אליו צורפה מפה מרתקת. בכיתוב לתמונה זו נאמר: הפאונה של ארץ הקודש: ג`ירף, תנין, עזים הודיות, סלמנדרה, קוף אדם בלתי מזוהה, גמל, וחד-קרן - כולם צוירו "כפי שנחזו באמת"

קטע מתוך הציור המלא. מקור: ויקיפדיה

המפה הבאה הינה דוגמה הפוכה ומצביע על אמינות ואומץ להודות במגבלות. זוהי מפתו של הקרטוגרף הצרפתי פייר ז`אקוטן מתחילת המאה ה-19. כאן נראה מישור החוף הארץ-ישראלי וממזרח לו כתם לבן הנדמה לרגע כים או אגם מים.
האם הציף אגם מסתורי את השומרון לפני כמאתיים שנה?

 

 מבט קרוב יותר על העיר שכם ועל השטח הריק שממזרח לה:

 

ז`אקוטן היה קרטוגרף צרפתי שהצטרף למסעו של נפולאון בונפרטה בשנת 1799 למזרח התיכון. המפות שהפיק ושפורסמו בצרפת מספר שנים אחרי המסע נחשבות לפריצת דרך במיפוי הטופוגרפי של ארץ-ישראל. ז`אקוטן וצוותו עמדו לעיתים במצב בו חלק משטח הגליון לא נסקר על ידם ואין ברשותם מידע עליו. הם יכלו להמציא תאור דמיוני או להודות בפה מלא - "מצטערים - אין לנו מושג, השטח הבלתי נודע ישאר ריק". זהו המקרה שלנו.

אנו חוזרים למה שנראה כמו ציור מודרני שהוצג בתחילת הפוסט. מפות טופוגרפיות מודרניות מבוססות על ניתוח צילומי אויר וכאשר רק חלק מתחום המפה מכוסה על ידי צילומי אויר - תהייה התוצאה מפה מקוטעת. זוהי מפה  ישראלית של דרום חצי-האי סיני משנות השבעים של המאה הקודמת (באדיבות שאול ארלוזרוב).

צילומי האויר כיסו רק חלק משטח המפה והדבר התבטא בתצורות קווי הגובה הקטועים

לדף ראשי מדור מפות מספרות

חזרה ל"ועוד"         חזרה לתפריט ראשי


תגובות
1.  נילי  (21/08/2015)
יואב תודה. כתבה מרתקת
2.  יואב אבניאון  (21/08/2015)
מפת סיני בכתבה מאוסף שאול ארלוזרוב שהעניק לי במתנה אוצר בלום של מפות. תודה שאול
3.  נמרוד חפץ  (23/08/2015)
מפנה המפות מזרחה הוא דבר שכיח בעת העתיקה, אז הקדם=מזרח=זריחת השמש היה נקודת המוצא, ראו מפת מידבא המפורסמת. רק מאוחר יותר אחרי הבנת המגנטיות והפנייה לצפון שונו כיווני המפות.
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.