נחל רחף - המסלול המשפחתי חזרה לאתרים דרום
מִי שֶׁמְּטַיֵּל בַּמִּדְבָּר, לְפִי סֵפֶר תַּיָּרוֹת אוֹ סֵפֶר הִיסְטוֹרְיָה, כְּמוֹ שׁוֹכֵב עִם אִשָּׁה, לְפִי סֵפֶר תְּנוּחוֹת
יְהוּדָה עַמִּיחַי
ובכל זאת אתאר מסלול מדברי רב-רושם ואשתדל להשאיר לכם מקום לתנות אהבים עם נחל רחף שבמדבר יהודה.
כביש 90 ממצדה לאזור המלונות בעין-בוקק. אין-ספור פעמים חלפתי ליד השלט המצביע על הכניסה לנחל רחף ואמרתי בליבי הגיע הזמן לצעוד אליו. הנה הגיע הזמן!
עשרות נחלים צונחים מזרחה אל ים המלח והם מאופיינים ביחס חריג בין אורכם לבין הפרש הגבהים הדרמטי המאפיין את האזור. התוצאה: קניונים מרשימים, קירות כמעט אנכיים, מפלים גבוהים וסדרות גבים שבימי החורף הם בשיא יופיים. נחל רחף מיוחד, מעבר ליופיו, בנגישות נוחה לחלק הקניוני שלו. המסלול המתואר כאן הוא הבסיסי - זה שאינו כולל גלישה במפלים הדורשת מיומנות וציוד מיוחד.
ירדנו מהכביש בעקבות השילוט בשביל מסומן ירוק ומייד הגענו לחניית רכב הסמוכה לחניון לילה מוסדר. הצטיידנו במים וכובעים והתחלנו בטיפוס במעלה רחף שהינו אחד מעשרות מעלות הסטוריים המחברים את אזור ים המלח ושדרת ההר המרכזית.
השם העברי לנחל ניתן בשנים הראשונות לאחר הקמת המדינה. שמו הערבי הוא ואדי חפחף. זאב וילנאי הציע כי המקור הוא "חפיף" - קל. אחרים מציעים את הפרוש "רשרוש כנפיים" כך או כך מהר מאוד נרגיש כי אנו מרחפים בין השמים התכולים לקרקעית הקניון שלמרגלותינו. העליה התלולה מהחניון לקטע השביל היותר מתון תארך כעשרים דקות והיא משמימה לעומת הנוף שמחכה לנו עוד מעט קט. את רשרוש כנפיו של פרפר לא שמענו אבל אולי הוא המקור לשם הנחל?
מראש מעלה רחף נוכל להביט מזרחה לים הגווע ולראות למרגלותינו את הנפתול שעושה הנחל צפונה בדרכו לים המלח
מכאן עושה השביל דרכו מזרחה במתינות ומתחילה מגמה כללית של ירידה לערוץ. סלעי הגיר הצהבהבים מרשימים ולאורך הדרך נראה מחילות ותצורות סלע.
לאחר כקילומטר מנקודת היציאה נראה הסתעפות של שביל מסומן שחור היורד לערוץ הקניון. אנו נמשיך בשביל המסומן ירוק עד חיבור עם שביל מסומן כחול ובו נפנה צפונה (בשביל הכחול).
אנו יורדים בשביל המוביל אותנו אל ערוץ הנחל המנוקד בגבים יפים
נקודת הסיום של המסלול שלנו הוא גב שמעליו מפל סלע שאינו עביר ללא אמצעים מיוחדים
לפתע שמענו קולות מעלינו ולא רחק הזמן שהגיע קבוצת גולשים שירדה אל הגב
(קבוצה זו יצאה אף היא מהחניון אך המשיכה בשביל הירוק עוד מזרחה כדי לרדת בקטע הקניוני המצריך כאמור ידע נסיון וציוד מיוחד).
חזרנו באותה דרך בה הגענו. מתחתנו "עוגה אפויה" עשויה חוואר הלשון - שריד לימה רדודה שהשתרעה מכאן ועד הכנרת של היום.
חשוב לדעת
כניסה למסלול על כביש 90 בין קילומטר 224 ל-225. אורך המסלול כ-2.5 קילומטר (הלוך ושוב באותה דרך)
דרגת קושי קלה עד בינונית
המסלול מתאים למשפחות אך יש צורך בהשגחה צמודה על הצעירים
אין לטייל בעת סכנת שטפונות. יש להזהר מהחלקה ומדרדור אבנים. אין לסטות מהשביל המסומן. יש לתכנן חזרה לרכב שעה לפני השקיעה.
ומפה ישנה בה משולב השם העברי והערבי:
קטע ממפת "ים המלח סביב סביב" של יוסף ברסלבי (ברסלבסקי) שצורפה לספר הידעת את הארץ - ים המלח סביב סביב 1957 הוצאת הקיבוץ המאוחד
לשאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד - הרשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי)
חזרה לאתרים דרום חזרה לתפריט ראשי