בימים אלה כל הבא ויוצא מירושלים מבחין בשני פרויקטים גדולים: גשר הכביש בסיבוב מוצא וגשר הרכבת האדיר מעל נחל שורק. קצב ההתקדמות מהיר יחסית וטכנולוגית הבניה מרשימה.
מה נותר לנו בארץ מגשרים שנבנו מאות ואלפי שנים קודם זמננו? פוסט זה יתמקד בגשרי דרכים בלבד שהרי נבנו גם גשרים המהווים אמות מים. ננסה כאן לרכז את פרטי הגשרים שנבנו עד סוף המאה ה-19. גשרים רבים נבנו החל מראשית המאה ה-20 (בקו רכבת יפו-ירושלים, רכבת העמק, הרכבת העות`מנית לסיני ועוד) אך אותם הוצאנו מתחום סקירה זו. נתייחס לגשרים המתפקדים עד היום וגם לשרידים חלקיים.
על פי מילון ספיר יש למילה גֶּשֶׁר שישה פרושים. השניים הראשונים הם:
1. מִבנֶה מעל נחל או גַיא וכד`, המשַמש למַעבָר: בשעה שעוברין על הגשר (שבת לב.) בדף של גשר קצר (רש"י, מועד קטן כה:) 2. (בּהשאלה) אמצעי המקָרב אנשים המרוּחקים בּיניהם בּדעותיהם
בטרם נמשיך - אם תרצו ללוות הקריאה בשיר - הנה סיימון וגרפונקל לשרותכם:
כדי לקבל פרספקטיבה בינלאומית נאמר כי גשר ארקדיקו Arkadiko המיקני ביוון נחשב מהקדומים בעולם ומתוארך לשנת 1250 לפני הספירה לערך - אותו מועד המקובל לתארוך יציאת מצרים. הגשר הנמצא בחצי האי פלופונס הינו באורך 22 מטר ורוחבו (2.5 מטר) והוא איפשר מעבר מרכבות.
מקור: ויקיפדיה
גשר קדום נוסף נמצא באלקנטארה בספרד בעיר והוא נבנה על יד הרומאים בשנת 104 לספירה.
מקור: ויקיפדיה
ומה אצלנו? הנה רשימת גשרים ושרידי גשרים בישראל מהקדומים למאוחרים:
ימי בית שני
קשת רובינסון קשת זו נמצאת בקצה הדרום מערבי של הר הבית והיא שריד לאחד המֶחְלָפִים הראשונים בעולם. היא נקראת על שם המתעד האמריקאי שלה שחקר את ירושלים בשנת 1838.
הקשת חצתה את הרחוב המרוצף שלמרגלות הכותל המערבי מקצה לקצה. שרידי הרחוב ואומנת הקשת הקיימים עדיין, מלמדים כי היא נמתחה לאורך 15 מטרים; רוחבה היה 13 מטרים ומשקלה המשוער הגיע לכדי 1600 טון. המחלף להולכי רגל נבנה כנראה בימיו של המלך אגריפסהשני - נינו של הורדוס סביב שנת 50 לספירה וימיו היו קצרים ביותר: בשנת 70 לספירה חרב יחד עם בית המקדש והעיר כולה בימי המרד הגדול ברומאים.
מקור: ויקיפדיה על פי מודל במוזיאון מגדל דוד
קשת וילסון - מסתורין וחילוקי דעות קשת זו נראית לנכנס למתחם המקוּרה שצמוד מצפון לרחבת תפילת הגברים בכותל המערבי. הקשת היא יצירת מופת הנדסית ונושאת גשר הקרוי על שמו של החוקר הבריטי צ`ארלס וילסון שגילה אותה בשנת 1864. הגשר חיבר את העיר העליונה של ירושלים עם הר הבית. הקמרון המזרחי ביותר של הגשר, הנשען על הכותל המערבי, מכונה קשת וילסון, והוא כפול בגובהו וברחבו משאר קמרונות הגשר. מעל קשת וילסון, בקצהו המזרחי של הגשר, ניצב בימי הבית השני אחד מארבעה שערי הר הבית בכותל המערבי. ישנם חילוקי דעות בין החוקרים לגבי גילו של הגשר והדעות נעות החל מהתקופה החשמונאית ועד לתקופה האומאית. זהו משרע של כאלף שנים אך בכל מקרה מדובר באחד הגשרים הקדומים המרשימים ביותר שנבנו בארץ.
גשרים רומיים - ביזנטיים
הגשר הרומי "הקטוע" בבית שאן בתקופה הרומית-ביזנטית היתה בית שאן (סקיתופוליס) אחת הערים הגדולות בארץ. חשיבותה נבעה ממיקומה בצומת דרכים חשוב וממקור מים זמין. מצפון לעיר זרם נחל חרוד והיה צורך לגשר עליו כדי לאפשר תנועה נוחה מצפון. שמו הערבי של הגשר ג`יסר אל-מוקטע ("הגשר הקטוע") הואיל ושרדו ממנו רק שתי אומנות וקמרון האומנה הצפוני אף מזדקר עד מחצית גובהו.
אורך הרחוב שנסלל עליו היה 18 מטר. המבנה האדריכלי השונה של כל אומנה מעיד על בניה מחודשת של האומנה הדרומית. דומה כי הגשר היה בתחומי העיר והקרדו התמשך גם מצפון לו עד שער העיר הצפוני (שער דמשק). גילו של הגשר כ- 1500 שנה.
שחזור הגשר - מבט ממערב:
מקור לשרטוט ולמידע: הגשר הרומי-הביזאנטי בבית שאן, מאיר בן-דב, קדמוניות חוברת 58-9 1982
הגשר המערבי מעל נחל חרוד סמוך לבית שאן גשר זה ליד טחנת הקמת טחונת א-תום (טחנת תאומים) הוא ככל הנראה מהתקופה הרומית -ביזנטית.
הגשר על הירדן סמוך לקיבוץ גשר על נהר הירדן ליד מקומו ההסטורי של קיבוץ גשר נמצאים שלושה גשרים. שנים מהם נבנו בתחילת המאה העשרים והשלישי קדום. גשר זה בבסיסו הוא רומי ועבר שיקום בתקופה הצלבנית והממלוכית. שמו "ג`סר אל - מג`מע" - Jisr el Mejamie "גשר הפגישה" - על שום מפגש הנהרות הירדן והירמוך שמצפון לו.
לפני שנים ספורות עבר הגשר רסטורציה בשותפות עם מומחים מאיטליה (בסיס רומי אחר הכל ...)
ואגב האזור המדובר - חידה! במקורות שונים מופיעה התמונה מטה כגשר בנות יעקב אך זה אינו הגשר אלא גשר על נהר הירמוך כפי שכתוב בתחתית התמונה המקורית. האם מישהו מזהה את מיקומו ומה מצבו היום?
גשרים ממלוכיים
הממלוכים הם מוסלמים ששלטו במצרים החל מהמאה ה-13 לספירה. הם כבשו את ארץ ישראל בשלבים החל משנת 1265 וסולקו ממנה על ידי העות`מנים בשנת 1516.
גשר ליד אילת בתקופה הממלוכית טופחה דרך עולי הרגל למכה (דרב` אל חג`). בין קהיר לראש מפרץ אילת מפרידים כ-420 קילומטרים ולאורך הדרך נבנו חאנים וגשרים. באזור ראס א נקב נמצאה כתובת שמזכירה את הסולטן הממלוכי בן קלוון שנת 756 להג`רה (1355 לספירה). בירידה כלפי אילת סמוך לערוץ נחל שלמה הוקם גשר השמור יפה עד היום. על גשר זה נסלל בראשית שנות החמישים של המאה הקודמת כביש מעלה אילת הישן.
במעלה הדרך גילו הארכאולוגים ואלי ולורנס בשנת 1914 לוח אבן עם כתובת של אחרון השולטנים הממלוכים (קאנצוה אל ע`ורי) (מקור: מאמר של עוזי אבנר בחוברת אילת אדם ים מדבר בהוצאת אריאל, 1993). הגשר הזה אם כך הוא בן כחמש מאות שנה והדרך הישנה העבירה לכלי רכב עוברת עליו עד היום.
גשר לוד: "מלך הגשרים" רוב הנהגים החולפים בכביש הכניסה לאזור התעשיה הצפוני של לוד אינם מודעים לכך כי הם נוסעים על גשר בן כמעט 750 שנה. הגשר נקרא גם גשר ג`ינדס על שם כפר ערבי בשם זה ששכן בסמוך וגם גשר בייברס - השולטן הממלוכי שבפקודתו נבנה. אורכו של הגשר 30 מטר, רוחבו 13 מטר והוא בנוי 3 קשתות: המרכזית בגובה 6.5 מטר והצדדיות בגובה 5 מטר. הגשר נבנה על נחל איילון כנראה על יסודות רומיים-ביזנטיים. משני צדדיו מצויות כתובות המלוות בתבליטי ברדלסים - סמלו של השולטן בייברס. גשר נבנה בשנת 671 להיג`רה שהיא שנת 1273 לספירה. מקור:הערך לוד שכתב שלמה מוסמן במדריך ישראל כרך השרון דרום מישור החוף וצפון הנגב בעריכת אריה יצחקי (דוד אלון הכרך) בהוצאת כתר משרד הבטחון, 1979
עצרו בצד הדרך בבטחה ורדו להביט בגשר ובכתובת: "בשם האלוהים הרחמן והחנון ותפילתו על אדוננו הסולטן האדיר - א ט`אהר רכן א-דין בייברס בן עבדאללה בימי בנו אדוננו הסולטן המלך א-סעיד נאצר א-דין ברכת ח`אן ינצור את נצחונותיהם ויעניק להם סליחה. וזה (נעשה) בהנהלת העבד הנכנע הזקוק לרחמי אלוה, עלא א-דין א-סואק, יסלח אלוהים לו ולשני הוריו בחודש רמאד`ן שנת שש מאות שבעים ואחת"
כקילומטר וחצי מדרום לגשר זה - סמוך לצומת גינתון יש גשר ישן נוסף - אשמח לפרטים עליו.
"הגשר הקופץ" ביבנה אחיו התאום כמעט של גשר לוד. על לפני כמה שנים היה בשימוש. נקרא כך הואיל ואינו אופקי והמכוניות שהאיצו קפצו בעברן את שיאו.עד לפני כעשור היה הגשר בשימוש. זהו גשר דומה לגשר שבלוד אך אין כאן כתובות. גילו של הגשר כ-700 שנה
הגשר על נחל שקמה גשר זה נמצא ממזרח לכביש 4 מול המושב נתיב העשרה. הוא נבנה בתקופה הממלוכית ושטפונות חורף הרסוהו. גילו כ-700 שנה.
אחד משלושת הקמרונות (הדרומי) שרד בשלמותו:
גשר בנות יעקב גשר מפורסם על נהר הירדן המחבר בין הגליל לגולן. דרך הסטורית הובילה מכאן לדמשק. הגשר המקורי לא שרד ורק תמונה שלו משנת 1913 מעלה נוסטלגיה. האם מי מכם מכיר שרידים של גשר זה? מי הרס אותו ומתי?
צילום משנת 1920. מקור יד בן צבי פרויקט "ישראל הנגלית לעין"
לימים הוקמו בסמוך גשר צבאי ממתכת וגשר כביש חדש.
עדכון מכם לאור הפרסום: הגשר העתיק פוצץ בשנת 1918 על ידי הכוחות העות`מניים הנסוגים. יוסי סטפנסקי זיהה את שרידי הגשר וכתב על כך בסקר אזורי. אלי סט ידידי מגדות יצא לשטח והביא את התמונה הזו של שרידי הקשת המזרחית:
גשר הקנטרה על נחל חרוד גשר הנושא אמת מים וגם מעבר רגלי. במקור היו שלוש קשתות וכאשר התמוטטה אחת תוקנה בבטון בתקופת המנדט. המים כאן הובלו ככל הנראה לחאן אל-אחמר השוכן במבואות בית שאן. על פי עלון קק"ל העוסק בנחל חרוד הגשר נבנה בתקופה הממלוכית.
גשרים עות`מניים
ארבע מאות שנה שלטה בארץ-ישראל האמפריה העות`מנית. בניית חומות ירושלים, בניית העיר באר שבע וסלילת מסילת רכבת העמק - היו מפעלי הבניה הגדולים שנערכו בתקופה זו. מספר גשרים שנבנו על ידי שליטים קודמים שופצו ואחרים נבנו ללא עבר קודם. הנה אלה שנבנו עד שנת 1900 :
גשר אשדוד הגשר המרשים בעל שלוש אומנות אדירות הוקם בתקופה העות`מנית על בסיס גשר קדום מהתקופה הרומית. הגשר על נחל לכיש היה ידוע כ"ג`יסר איסדוד" על שם הכפר הערבי הגדול ששכן מדרום לו עד 1948. במלחמת העצמאות פוצץ הגשר וכאן נעצר טור הצבא המצרי שפלש לארץ לאחר קום המדינה. לימים זכה בשל כך לשם הסמלי "גשר עד הלום"
גשר על סכר גיא בן הינום בירושלים (בריכת הסולטן) הבריכה נבנתה על ידי סולטן סולימן ("המפואר"), בונה חומות ירושלים, סביב שנת 1540 לספירה. על הסכר התוחם את הבריכה מדרום נבנה רהט (סביל) לטובת העוברים והשבים וכתובת הוצבה לפאר את השליט. הסכר הוקם כנראה על מפעל צלבני וממלוכי שעמד קודם במקום (על פי ניתוח שרידי טיח). גם היום משמש הסכר בן כחמש שנה ככביש פעיל!
מקור התמונה: ויקיפדיה
גשר על נחל שלה סמוך למפגש עם הירקון צמוד לכביש 5 מצפון קרוב למפגש הנחלים. על הירקון היו גשרים נוספים שנבנו בתקופה העות`מנית.
גשר על נחל חרוד ליד קניון הבזלת גשר זה נמצא ממזרח לכביש 90 ועליו עוברת דרך המובילה לעין חוגה. הגשר עובר מעל נחל חרוד ליד "קניון הבזלת". למרות שמו הפופולרי - "הגשר הרומי" הוא ככל הנראה מהתקופה העות`מנית וגילו כ-300 שנה.
גשר ליד עתלית על נחל מערות צמוד לכביש 2 ממערב. אל מול שרידי הכפר שיח` בוריך. כנראה עות`מני (פרטים וסימוכין יתקבלו בברכה).
הגשר על הנהר הכחולואדי זרקא (הנחל הכחול) הוא שמו הערבי של נחל תנינים. בשנת 1898 בעת ביקורו של וילהלם השני קיסר גרמניה בארץ, מכיון שהקיסר הביע רצונו לרכב מחיפה לירושלים לאורך החוף דרך יפו, מיהרו העות`מנים והקימו את הגשר (כנראה על יסודות קדומים). בקרבת מקום נתגלו אבני מיל רומיות המעידות על דרך קדומה שעברה לאורך החוף.
לימים נהרס הגשר אך הוא מונצח בשמו של הכפר ג`סְּר אֶ-זַּרְקָא .
הצילום באדיבות עמית מנדלסון
ועוד כמה גשרים שיש לברר גילם ... מידע מכם יתקבל בברכה.
גשר על נחל עמוד תחתון כשני קילומטרים לפני שפך הנחל לכנרת.
הצילום באדיבות עמית מנדלסון
גשרון מעל נחל חזורי כשלוש מאות מטרים מצפון מזרח לנבי חזורי שבשיפולי החרמון.
עדכון: לאור הפרסום זוהו גשרים עתיקים על ערוצי הבניאס והחצבאני. ארחיב בהמשך.
ועכשיו קבעו מועד לצאת לשטח: הנה הצעתי לטיול עצמאי "הגשרים של מחוז חרוד" בו תכסו חמישה גשרים - ארבעה עתיקים ואחד חדש. הערכו ל"הקפצת מכוניות" כשנקודת הסיום היא המרכז המסחרי צים סנטר באזור התעשיה הצפוני בית שאן (על כביש 71) ונקודת ההתחלה גשר הקנטרה. המסלול הוא חלק משביל עמק המעיינות המסומן בכתום (בנוסף לסימון השביל המקורי, אדום בתחילתו). הטיול עובר באתרים הבאים: גשר הקנטרה וסלעי הטרוורטין המרשימים (רדו גם לתחתית הגשר), הליכה מצפון לנחל חרוד עד הגשר הרומי המערבי, טחנת תאומים, הגשר הקטוע (יש לרדת מהשביל הכתום בדרך סלולה ומסודרת לגיחה קצרה ומרשימה לגשר הקטוע - לא לפספס). מנקודת הסיום סעו לקניון הבזלת בו תראו את הגשר העתיק לצד גשר מתכת חדש המתוח לרוחב הערוץ הקניוני. אורך המסלול הרגלי כ-3 קילומטר בדרגת קושי קלה.
פוסט זה שסקר כעשרים גשרים עתיקים, מוקדש למהנדסים ולבנאים הקדמונים שהפליאו בתכנון ובביצוע.
ואפרופו "גשר על מים סוערים" - בתקווה שנשכיל להרחיב השימוש במשמעות השנייה של המילה "גשר": שנדע לקרב את המרוּחקים מאיתנו בּדעותיהם.
לשאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד - הרשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי)
בסיסו של הגשר הממלוכי בנחל שלמה בתקופה הרומית, כלומר גילו כ 2000 שנים
עליו התנהלה ה״דרב-א-חג׳ , דרך החוגגים למכה
וזו הסיבה לחידושו ע׳י הממלוכים
בתקופת מלחמת העולם השניה סללו את המעלה הבריטים
ב1951 סללה את המעלה יחידה של חיל ההנדסה
יש גשר עתיק מעל הדיפלה - חלק מנחל דליה, לא רחוק ממעבר כביש 2 מעל הנחל. נ.צ. 721593 / 193258
בילדותי היינו עוברים עליו במשאיות כולל סמי טריילר וזו הייתה חגיגה גדולה. אנו כינינו אותו הגשר הרומי, אך זה לא ממש מחייב... ניתן לראותו בעמוד ענן, בבריכות של מעין צבי ליד דור. אני משער שזה גשר של דרך שהלכה לאורך החוף מקיסריה צפונה לכיוון דור ועתלית.
5.
משה מאירי (08/02/2016)
יואב כל הכבוד! עוד פעם כתבה מעניינת ומושקעת כמו שאתה רגיל!
6.
דוד נווה (08/02/2016)
גשר עתיק על נחל פרע
בירידה צפונה מתל עזזיאת - לכיוון שניר
7.
יוסי סטפנסקי (08/02/2016)
שלום רב
אם אתה מתעניין בגשרים עתיקים – כדאי להסתכל בחדשות ארכיאולוגיות קד (1995) עמ' 28 – 29, שם פרסמתי שני גשרים עתיקים מעניינים, חידתיים (לא ידוע תאריכם, טרם נחפרו). גם הדרך העתיקה שחצתה את רמת כורזים ממערב למזרח (אותה עברה על שני הגשרים הנ"ל) היא עדיין בלתי מתוארכת.
כל טוב יוסי סטפנסקי, צפת
8.
חדוה הדר (08/02/2016)
כתבה מעניינת על בנאיה הקדומים של הארץ. חשוב לציין גם את שלושת הגשרים הנהדרים של רכבת העמק בעמק בית שאן: הגשר השחור על הירדן, הגשר הלבן על נחל תבור והגשר השחור-לבן על נחל יששכר.
9.
שמעון גת (08/02/2016)
יואב ידידי
הרשני לתקן טעות נפוצה. החתולים של ביברס, על גשר ג'נדס, בקלעת נמרוד ובמצודת צפת (כים במוזיאון ישראל) אינם ברדלסים. שים לב לכך של"ברדלסים" יש רעמת שיער מאחורי ראשם וכפתור בקצה הזנב. אי לכך אין מדובר אלא באריות. זהו בדיוק תרגום השם "ביברס", מתורכית קיפצ'אקית. ובהזדמנות זו תיקון טעות קטנה שאחראי לה זאב וילנאי. השם בכתובת איננו "ברכת ח`אן" , כי אם "בֶּרֶכֶּה ח'אן". בנו זה של ביברס, נקרא ע"ש השליט המונגולי של מדינת אורדת הזהב, מדינה שהשתרעה משפך הוולגה לים הכספי, בדרום מזרח ועד הים הבלטי בצפון מערב. השליט הזה היה בן ברית של ביברס ולפי חלק מהדעות במחקר, השיא את בתו לביברס והיא אימו של בֶּרֶכֶּה ח'אן
10.
יהושע לביא (08/02/2016)
בנסיון לקבוע סופית את מועד בנית קשת וילסון, מתבצעות בימים אלו חפירות מתחת לאומנה המערבית שלו, ע"י הארכאולוג ד"ר ג'ו עוזיאל, . ימים יגידו מי צדק
!כל הכבוד על ריכוז הנושא בצורה כה יפה.
מה עם הגשר הקטן מעל הבניאס? חלק אומרים שהוא רומי, חלק מסתפקים בממלוכי.
15.
שרה גלזר (15/02/2016)
תודה על כתבה צבעונית, מעמיקה ומעניינת. הלוואי שהיו לנו מים רבים לעבור תחת כל הגשרים האלה. לא מזמן הלכנו בקטע "שביל המעיינות" וגשר הקנטרה - מרשים ומתוחזק יפה.
16.
שרה ברנע (15/02/2016)
תודה יואב על הכתבה היפה. שני גשרים עתיקים נבנו על נחל קדרון: האחד מול יד אבשלום, השני גשר גת שמנים. הם מופיעים במפות מהמאות 16-17 ובצילום מהמאה ה-19. בברכה שרה
מאמר מרחיב אופקים ומרתק.אין זה מקרה שהרומאים הותירו אחריהם כה גשרים,פונקציה של סלילת דרכים רבות.אגב, פירוש
התואר 'כוהן גדול' בלטינית pontifex maximus
הוא בונה הגשרים הגדול ביותר או אם תרצה 'המגשר הגדול'.
כיום תוארו של ה.......אפיפיור.
21.
איתן ישראלי (23/07/2016)
יואב שלום. התמונה של גשר בנות יעקוב שבמצגת, אינה של גשר בנות יעקוב. מה שצילם איתן סט ידידי, אמת צרופה.
מעבר לכך, ישר כוח.
22.
אלי סט (07/02/2018)
צודק איתן ישראלי, הגשר שבמצגת אינו גשר בנות יעקב. לא צודק איתן ישראלי, שת תמונת שארית הקשת המזרחית של גשר בנות יעקב העותומני לא צילם ידידו - איתן סט אלא אחיו של איתן - אלי סט. יואב שלחתי למייל שלך תמונות של הגשר הרומי על נחל דליה ושל גשרי רכבת העמק על נחל תבור ועל נחל יששכר
שמח שתיקנת את התמונה השגויה של גשר בנות יעקב שזהיתי כגשר רומי ליד תל דן. גם
התמונה שהעלית כחידה למעלה הייתה חשודה בעיני
(בגלל ה"חלונות" בתוך הגשר) . אבל לא מצאתי את מקורה.
לפחות הצלחתי לנקות את הויקי מתמונות הגשר על הדן.
ד"ר שמעון גת העיר הערה בקשר לסימלו של בייברס הנמצא בגשר לוד ועוד מספר מקומות בארץ. כמעט כל מורי הדרך טוענים כי מדובר בברדלס ואילו גת העיר כי זה אריה. ובכן אם יורשה לי ,לא זה ולא זה. בתחום ההדרכה קיימת תופעה נפוצה שכולם מסתמכים על אותו מקור ודור אחרי דור של מורי דרך חוזר על אותה מנטרה. אני מזמן בדעה שזה לא זה ולא זה.גת טוען שתרגום השם בייברס מתורכית קיפצ'אקית פרושו אריה. ובכן כדי להיות מסוגל לנמק את הטענה שלי עשיתי "חריש עמוק" של מקורות שונים כולל שורה של מילונים אטימולוגיים של ניבים שונים של השפה התורכית.השם בייברס ראשית כל אינו נדיר או יוצא דופן. אפשר למצוא אותו גם באזורים שפעם היו דשט א-קיפצ'אק, אצל דוברי שפות תורכיות בקווקז ועוד ועוד. השם בייברס מורכב משתי מילים, באי-bey וברס bars. "באי" או "ביי" זה תואר של מנהיג כזה או אחר ואילו בארס פירושו במרבית הניבים התורכיים leopard שהוא חיה ממשפחת החתוליים אליה משתייכים גם היגואר, הנמר, הברדלס, והאריה. לצערי leopard אין מקבילה בשפה העברית. שמו הלטיני של הייצור הזה felis pardus. אני עובר לאיות השם בעברית לאופארד.בשום מקום לא מצאתי איזכור ש"ברס" הוא אריה. קיימת אגדה בקרב שבטים תורכיים מסויימים שטוענת שהלאופרד הוא הכלאה של פנתר ואריה.הברדלס בו נהוג להשתמש בתאורי סימלו של בייברס הוא צ'יטה!!! מצ"ב תמונה של לאופארד אפריקאי. . https://en.wikipedia.org/wiki/African_leopard#/media/File:Leopard_africa.jpg .הסוג המסויים עליו מדברים המקורות שנטוע במסורות והתרבות של חלק מהעמים התורכיים נקרא snow leopard או בשפתיינו לאופרד השלג. בברכה יעקב
גשר בנות יעקב תוקן לאחר שפוצץ על ידי התורכים הנסוגים. הגשר היה בשימוש עד 1933 כאשר הוחלט לפרקו לצורך הרחבת האפיק ובנית גשר חדש
הביצוע נמסר לחברה הסורית עותמנית לחקלאות שהיתה בעלת הזכיון לאדמות החולה. הגשר החדש פוצץ בליל הגשרים ב1946 ובמקומו הוצב גשר ביילי, על אותם היסודות שהניח סלים ביי שבנה את הגשר.
לאחרונה בסיור של יד בן צבי בנחל חרוד, עולה כי כל הגשרים על נחל חרוד כולל הגשר הקטוע הם מהתקופה הממלוכית.. בנגוד לנאמר באתר שלך, על גשרים מהתקופה הרומית
פתרון החידה: הגשר הנ"ל הינו הגשר העתיק ג'סר אל מג'מע Majami-el Jisr ; המצוי בפאתי אתר גשר הישנה שהוקם בעת העתיקה מעל נהר הירדן. פרטים באתר:
http://www.iaa-conservation.org.il/images//SMH_01_web.pdf
30.
ליאור (06/10/2019)
מדהים!!! כתבה מרתקת, ועניינית, עזרה לי מאוד. תודה רבה!!