"גל יתרו" – 14,000 קוב של מסתורין חזרה לאתרים צפון
לו הציגו בפניכם גל אבנים מונומנטלי שאורכו כמאה וחמישים מטרים, רוחבו בבסיס כעשרים מטרים וגובהו עד כשבעה מטרים שנפח האבנים המרכיבות אותו מצטבר ל-14,000 מטר מעוקב (קוב) ושהוערם לפני כחמשת אלפים שנה - איזה מההסברים הייתם מקבלים?
של החוקר עידו וכטל המציע כי מדובר במונומנט שסימל אזור גבול ושליטה על משאבים של תושבי האזור בתקופת הברונזה ... או ... את המסורת שרווחה בין תושבי המקום ותועדה לפני כשמונים שנה לפיה הנביא יתרו בנה כאן את ביתו.
כך או כך מצטרף אתר זה לקבוצה של אתרים מסתוריים קדומים הפזורים ברחבי הארץ כרוג`ום הירי בגולן או קו ה-K בנגב.
גל האבנים האדיר חבוי מן העין בתוך חורש במורדות גוש הרי מירון לא רחוק מקיבוץ פרוד.
עד שנת 1948 היה בסמוך כפר ערבי בשם פַרָאדִיֶה. ערביי המקום כינו את המקום "רוגם- נבי שועיב" (גל הנביא יתרו).
מפה משנת 1959 על בסיס מפה בריטית . הגל לא מסומן במפה
יוסף ברסלבסקי מביא בספרו הידעת את הארץ (1946, כרך א` הגליל ועמקי הצפון) שתי גרסאות:
"השם ניתן ל"כרבולת" בודאי על שום שמגל אבנים מׂארך זה רואה האדם יפה את הכפר חיטין ואת פסגת קורן-חיטין, המתנשאת מעליו - ומנהג מקובל הוא להקים גל-אבנים בנקודה נישאה, אשר ממנה ישקיף אדם על מקום קדוש למרחוק". כידוע למרגלות קרני חיטין, 16 ק"מ בקו אוירי מגל האבנים, נמצא המקום הקדוש ביותר לדרוזים בישראל בו טמון אבי הנביאים - שועייב המתווך בין האל לאדם הפשוט. דמות זו מזוהה עם יתרו חתן משה.
תושבי הכפר יודעים נימוק אחר לשם זה, מוסיף ברסלבסקי: " מעשה והנביא שועיב הגיע אל הכפר פארדיה, וירבץ גמלו תחתיו ויהי נובר ומרחרח בין הסלעים, ויבן שועיב כי מעין בסלעים וינף הנביא את מטהו, ויכה בסלע ויפרץ את המעין ... ויאסף שועיב אבנים רבות מעל המעין לבנות לו בית .. ויהי למחרת וירד שועיב אל המעין וירא והנה חזירים נשחטים אל המים... ויחרד הנביא, ויחר אפו, וישא את רגליו, וירד אל הכפר חיטין.. ועוד ימים רבים היתה צורת מטהו ניכרת בסלע, אלא שהפרץ הרחב והעקבות נעלמו ..."
על "גל יתרו" יוחדו מעט מאוד מחקרים ועיקר החומר בסקירה זו מבוסס על עבודה שכתב עידו וכטל בשם "חידת גל יתרו" (פרטים וקישור מטה). בתצלום מטה מתוך google earth נראה הגל העצום בצורת סהר מצפון מערב לעיקול הדרך.
ומבט קרוב יותר מרחפנו של חיים ונטורה:
בשנים 2009-2010 התבצעו באתר 29 ימי החפירה בכמה ריבועי בדיקה משני צידי גל האבנים. הגל נבנה מאבני שדה בגודל בינוני שאורכן הממוצע 35 ס"מ. אורכו כ-150 מטר (אורך המיתר בקו ישר 90 מטר), רוחב גל האבנים במרכזו כ-20 מטר והוא השתמר לגובה של 4.7 מטר. בבדיקה הוברר כי גובהו המקסימלי מעל סלע האם הוא 7 מטר. סביב האתר השתמרו עצי חורש עתיקים שעשויים לרמוז על יחוס קדושה למקום. הממצא הקראמי בחפירה דל מאוד ומרמז שלא היתה במקום התיישבות. הממצאים עצמם מתארכים את הפעילות באתר לתקופת הברונזה הקדומה 2 (כחמשת אלפי שנה טרם זמננו).
בגליל נסקרו מעל חמישים אתרים מתקופת הברונזה הקדומה (3650 עד 2500 לפני הספירה) מהם 13 ברדיוס של עשרה ק"מ מהגל. (נחף, פרוד, חורבת שמע ועוד). ברמת הגולן מפורסמים "מתחמים" שהם מערכי ישוב קדום עם ביצור היקפי, חומות וקירות. מתחם גדול מסוג זה הוא "לביאה" מעל הישוב רמות וקסר ברדוויל ליד אליעד. "גלגל רפאים" (רוג`ום הירי) בגולן הוא מאותה תקופה אבל לא שימש למגורים. גל יתרו חריג וחידתי מכיוון שאינו מהווה ביצור (אינו סוגר שטח) ואינו באזור מישורי נח לישוב.
כמה זמן ארכה הבניה ? לאור החפירה באתר ותיעוד ממדיו מעריך וכטל כי באתר הוערמו 14,000 מטר קוב אבנים. לפי חישוב גס שלי משקל האבנים הוא כ- 35,000 טון (שווה ערך לכמאתיים מטוסי ג`מבו ...). לצורך הבניה נדרשו 35 עד 50 אלף ימי עבודה. לצורך המחשה מדובר בעבודה של שנה שלמה של כ- 120 איש (בממוצע). אין ספק כי הדבר מעיד על ארגון חברתי מלוכד ובעל עוצמה שהיה צריך להקצות כח אדם רב למשימה זו, לפרנסו ולספק צרכיו.
עידו וכטל בעבודתו מציע פרשנות חדשה ומעניינת לגל המסתורי. פרשנויות קודמות המייחסות לגל מרכיב ביצורי של ישוב אינן נראות סבירות. באזור הגל ישנם נכסים כלכליים שהיו בעלי חשיבות גבוהה לתושבי האזור: בקעת חנניה הפוריה, מעיין פרוד ואחרים, נחל צלמון, הדרך העולה לגליל העליון ועוד. הקמת הגל סמלה אזור שליטה ואותתה על בעלות וזכויות על משאבים אלה בתקופה של צמיחה דמוגרפית באזור.
יתכן ומחקרים נוספים יעלו השערות אחרות ועד אז ישאר האתר בגדר תעלומה.
הגישה לגל בעייתית משום שהוא נמצא בשמורת טבע בה ניתן ללכת על שבילים מסומנים בלבד. שביל לא מסומן באורך כקילומטר מתחיל בסמוך לכביש המוביל ממושב שפר לחמדת הימים (יוצא מהחלק הצפון מערבי של המושב). ולקינוח עוד צילום מרחפנו של חיים ונטורה:
מקור
עידו וכטל, "חידת גל יתרו", חיבור לשם קבלת תואר מוסמך, מוגש לאוניברסיטה העברית בירושלים המכון לארכאולוגיה בהנחיית פרופסור עמיחי מזר וד"ר שרון צוקרמן, פברואר 2012 לעבודה המלאה הקש כאן
על אתרים מסתוריים אחרים בישראל
הרצאה שלי בנושא
קו ה-K בנגב
גלגל רפאים - רוג`ום הירי בגולן
לשאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד הרשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי).
חזרה לאתרים צפון חזרה לתפריט ראשי