מפות מספרות: ימי הוד מלְכוּתוֹ   פרק שלישי                                 חזרה ל"ועוד"      

מומלץ לקרא קודם את הפרקים הקודמים. עברו אליהם בלחיצה ---->     פרק ראשון   פרק שני

לאחר שסיירנו בחלקה הדרומי והמרכזי של הארץ - נמשיך מחיפה לחלק האחרון של המסע מעל מפות ארץ-ישראל שהופקו על ידי מחלקת המדידות המנדטורית. נסייר בגליל, עמק יזרעאל, אזור הכנרת ונסיים במטולה.

אנו מעל שני ישובים עבריים "עין המפרץ ממזרח לכביש חיפה-עכו ו"משמר הים" ממש לחוף המפרץ. "משמר הים" ? אין כיום ישוב בשם זה ... על מה מדובר?

משמר הים הוא הגרסה המוקדמת של קיבוץ אפק. כאן לחוף מפרץ חיפה עלו המייסדים על הקרקע בשנת 1939 כישוב "חומה ומגדל" אך מגבלות שהטילו הבריטים על שטחיהם גרמו למעבר למקום הנוכחי כשישה קילומטר דרום מזרחה לכאן.

אנו מצפינים מעט ומגיעים לעכו. העיר העתיקה מוקפת חומה כפולה ובתוכה מסומנים מסגדים, כנסיות ובית כנסת. זו כנראה המפה האחרונה בה מופיע כלא עכו (Prison) ביעודו זה ...

מצפון לעכו ומימין במפה שמתחתנו ראו את אחוזת אל בהג`י טובלת בגנים ירוקים. שימו לב למבנה הגדול המסומן שחור עם הכיתוב El Bahja בו חי ונקבר בהא-אללה (כינויו של מירזא חוסיין עלי), מייסד הדת הבהאית. על חוף הים בולט מתחם צבאי בריטי על שמו של Sidney Smith

סידני סמית היה אדמירל בריטי שסייע למושל עכו אל ג`זאר במיגורו של נפוליאון בשנת 1799.

עוד צפונה אנו אוחזים במפה (מטה) בה נראים שלושה כפרים ערבים צבועים במפה באדום שהמפורסם בהם הוא אל-כברי. בין הכפרים מתפתל כביש שזכה לכינוי "כביש הבקשיש". המסורת המקומית אומרת כי כשבנה השלטון העות`מני את הכביש היתה כוונה שיהיה ישר כסרגל ויחצה את חלקות החקלאים. בקשיש שניתן למי שצריך הוא שגרם לפיתולים ... שימו לב לעיקול הדרך מדרום לאל-כברי ולסימון בית עלמין Cem. כאן בדיוק הוצב המארב הקטלני לשיירת יחיעם במרס 1948.

בסמוך לכפר תרשיחא (ששוליו מסומנים אדום בפינה הימנית תחתונה של המפה) רואים בצבע סגול את השינוי במערך הבריטי. לא עוד "עמדת" משטרה כי אם תחנה ממש וזאת לאור שדרוג המערך הבריטי עקב המרד הערבי. פחות מקילומטר ממערב לתחנה שימו לב למרובע ולצידו כתוב Water Catchment. זהו מתקן ייחודי מבטון לאיסוף מי גשמים למאגר המים שבתחנה ("הר אגר" בפאתי מושב מעונה כיום).

אנו מעל אזור מפגש תחום המנדט הבריטי והצרפתי. כפי שניתן לראות - כמעט ולא צוינו במפה הבריטית פרטים הנמצאים בתוך תחום המנדט הצרפתי.

במעבר חד דרומה נגיע למושב נהלל בתכנונו של ריכרד קאופמן - אייקון התיישבותי ואדריכלי. מי יוכל לספר מהי Sharona המסומנת ליד רמת דוד?

ג`אבל א דחי הלא היא גבעת המורה של ימנו זוכה לשם המסורתי "החרמון הקטן" Little Hermon

קצת מזרחה נגיע לתל יוסף ולידו עין חרוד שנוסדה סמוך למעיין חרוד אך עברה בשנת 1926 לגבעת קומי. מדרום להם טסה הרכבת ("העמק") בין חיפה לדמשק (12 שעות על השעון).

העיירה ביסן (בית שאן) ולידה קיבוץ מסילות ובריכות הדגים החדשות בסגול.

מדרום לביסאן נבחין בכיתוב באנגלית "קבוצת אריה" שעלתה על הקרקע בשנת 1939. עם עדכון המפה נראה שהקבוצה עברה דרומה למקום הקבע וגם שינתה שמה: שדה אליהו. ליד הקיבוץ הצעיר נראה כיתוב בית אל אחמר - "הבית האדום" שם קצר המסתיר סיפור מרתק

הבית האדום היה במשך שנים ספורות (בשנות השלושים של המאה העשרים) ביתה של משפחת וילנד הגרמנית-טמפלרית שיחד עם שתי משפחות נוספות עשו נסיון התיישבות שכשל בעמק בית שאן. שימו לב למתחם המוארך המסומן ירוק מדרום לבית האדום. עד היום נמצא במקום שדרת עצי ושינגטוניה תמירים שנטעו הגרמנים. הבית עצמו נהרס.

וממערב לקיבוץ מעוז קם קיבוץ חדש: אבוקה. בעת טיסתנו לא העלינו בדעתנו שבעוד כעשור הוא יתפרק ולא יוותר ממנו זכר.

ממשיכים צפונה לאורך הבקע. הנה יבניאל הותיקה (1901) ולצידה שני ישובם שייטמעו בה בהמשך: משמר השלושה (1937) ובית גן (1902).

על נהר הירדן אנו מזהים את גשר הפגישה (ג`יסר אל מג`מעה) - מעבר הסטורי חשוב של הדרך (כביש ורכבת) לדמשק. הקרנטינה המסומנת משמשת היום כמסעדה...

מצפון פועל במלא אונו המפעל ההידרואלקטרי בנהרים ולצידו ישוב עובדי המפעל תל אור.

בדרום הכנרת נראה את שתי הדגניות (א` וב`) ובשכנות את העיירה הערבית סמאק (צמח). שאלה למקצוענים: מה זה TJFE המופיע ממזרח לסמאק?

אזור עין גב והכפר הבהאי סמארה במזרח הכנרת בגבול המנדט הבריטי והצרפתי.

קצת מזרחה נראה המושבה משמר הירדן שתכבש במלחמת העצמאות על ידי הצבא הסורי במלחמת העצמאות ולא תיושב מחדש.

צפת בעת טיסתנו מעליה היא עיר בת כ-14,000 נפש בעלת רוב ערבי. שימו לב לקרית שרה שהקימה שרה לוי מייסדת המלונאות בהר כנען.

מצפון לצפת נמצאת עין זיתים העברית אך בעת טיסתנו היא חרבה (Ruin) לצד עין זיתון הערבית שגורלה בקרוב יהיה זהה.

המושבה ראש פינה ולצידה הכפר הערבי ג`עוני

 

הר הג`רמק (מירון) מגיע לגובה של 1207 מטר מעל פני הים. במפות המודרניות 1204 מטר. האם ההפרש הוא חוסר דיוק בריטי או "גילוח" ההר למתקן צבאי ישראלי?

אגם החולה טרם ייבושו. יסוד המעלה לחופו וביצות מצפון

במושבה מטולה נבחין בנוכחות ממלכתית - תחנת מכס ועמדת משטרה

המתחם המעגלי הענק במפה זו הוא תל אל קאדי הלא הוא תל דן המקראי. מצפון מערב לו נמצא הכפר העלאווי רג`אר. במפה זו משנת 1941 נראה הכפר בסוריה.

במפה מטה שבסיסה בריטי משנת 1940 ותוקנה והודפסה על ידי שרות המדידות של צה"ל בינואר 1949 מופיע הכפר רג`אר בתחום לבנון. לא פלא שבמלחמת ששת הימים לא כבש צה"ל את הכפר. אחרי כשבועיים יצאה משלחת עם דגל לבן מהכפר והזכירה לצה"ל כי שכח את הכפר שנחשב לבנוני למרות שתושביו החזיקו בתושבות סורית.

זהו! סיימנו! מכאן יחזירנו טייסנו הנאמן מלקולם לשדה תעופה לוד לאחר שכיסינו את ארץ ישראל מבאר-שבע ועד דן.

בדרך נוכל להרהר במסענו בן שלושת הפרקים.
ראינו כי הבריטים הפעלתנים יצרו כאן תשתית מיפוי ענפה. לא ירחק היום והנציב הבריטי האחרון יעזוב את חיפה (15 במאי 1948) ובכך יסתיימו ימי הוד מלכותו. פני הארץ ישתנו שוב ללא הכר והמפות שהיו מעודכנות לרגע הוצאתן יהפכו להיסטוריה.

מקורות
המפות מתוך אתר "הספריה הלאומית" - הכנסו לצפיה בסדרת המפות המלאה
יצחק שטנר, מפת ארץ ישראל ותולדותיה , מוסד ביאליק 1951 עמודים 194-5
אתר "המרכז למיפוי ישראל" - סדרת כתבות על תקופת מנדט הכתבות מבוססות בעיקר על ספרו של דב גביש, קרקע ומפה בהוצאת יד בן-צבי, 1991

לשאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד - הרשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי)

לדף ראשי מדור מפות מספרות

חזרה ל"ועוד"         חזרה לתפריט ראשי


תגובות
1.  ישראל  (23/10/2017)
סדרה מרתקת. נהניתי! ממתין למפה המספרת הבאה. תודה
2.  משה נוה  (29/10/2017)
ממזרח לצמח הוא מחנה חיל הספר העבר ירדניTJFF(לא TJFE)
3.  מוטי  (29/10/2017)
רמת דוד נוסדה על ידי קבוצת "שרונה", שהתיישבה ב-1926 ליד עין בֵּידָה (כיום עין סיפן) שמדרום לנהלל וממערב למקום הקיבוץ כיום. עם התיישבותה שינתה הקבוצה את שמה ל"עיינות", על שם המעיינות הסמוכים. בסוף אותה שנה התיישבה סמוך לעיינות גם קבוצת השרון.
4.  מוטי  (29/10/2017)
מפת צמח- לדעתי Tactical Ground Intercept Facility = TGIF מתקן איסוף מודיעין ע"י מטוס סיור
5.  ד"ר שי רוזן  (29/10/2017)
שלום יואב. חגבי תחנת המשטרה בתרשיחא, השינוי מ-Police Post ל-Police station אינו קשור להקמת המבנה אלא לשינוי תקני היחידה. אחד הדברים המעניינים שגילינו במסגרת פרויקט השימור של התחנה המנדטורית הוא מבנה נוסף, בסמיכות לתחנה, שנועד כנראה לאכסן את תוספת השוטרים. בשאלה על האותיות TJFP ליד צמח, קריאה לא נכונה של הכתוב. האות האחרונה היא F ולא P והאותיות מציינות את ראשי התיבות של Trans-Jordan Frontier Force (חיל הספר העבר-ירדני) שמחנה שלו היה מזרחית לצמח, היום בתחום קיבוץ מעגן. לא רק א-סמרה היה יישוב בהאי, גם בעין גב הייתה חווה בהאית באותה תקופה שהתקיימה עד מלחמת העצמאות ואז הועברה (פרשה ארוכה שלא כאן המקום להרחיב בה) לידי קיבוץ עין גב בתמורה לשטחי אדמה ליד עכו.
6.  מוטי  (29/10/2017)
אכן חיל הספר העבר ירדני Trans Jorden Frontier Force " – T.J.F.F סמח' (צמח) - שכנה חצי פלוגת פרשים
7.  מוטי  (29/10/2017)
אזור סמח' היה בתחילת המנדט שקט לרוב. יוצאים מהכלל היו אירועי אפריל 1920 — יותר מ־000,2 בדווים חמושים, רובם מעבר הירדן, תקפו אז את חיל המצב ואת העמק כולו ופגעו במסילת הרכבת כדי למנוע הגעת תגבורת מחיפה. ואולם השלטונות הבריטיים הגיבו במהירות והצליחו לבלום את המתקפה הרחבה, בין השאר בזכות שימוש במטוסים.
8.  גדי  (30/10/2017)
מאגר המים בהר אגר מומלץ לביקור. משטח בטון ענקי ובקצהו ברכת מים קטנה המקום נראה היטב בצילומי לווין. חפשו בגוגל
9.  אורי  (30/10/2017)
גם במפה של ראש פינה מסומן באנגלית TJFF במקום בו נמצא עכשיו כנראה מחנה פילון. גם במקרה הזה שכנה במקום יחידה של חיל הספר העבר ירדני
10.  שמעון אביבי  (30/10/2017)
מפת גשר: מג'מעה בערבית זה מקום מפגש ולא פגישה (אג'תמאע). הגשר נקרא כך כי בקרבתו מקום המפגש בין נהר הירמוכ ובין נהר הירדן. מפת צמח: KH מסמן את האות ח' בערבית לכן צריך לכתוב סמח' ולא סמאק.
11.  משה מאירי  (30/10/2017)
1.מחנות חיל הספר (T.J.F.F.) בנוסף לראש פינה-פילון וצמח,היה גם בבית שאן (מחנה גדעון). 2.לגבי הכפר ע'ג'ר שהתרחב במשך הזמן צפונה ושבמפות החדשות מופיעה השכונה הצפונית בשם אל וזאני,אפשר לראות כאן שהיא באותו תא השטח, כלומר-היום בשטח הסורי שכבשה ישראל ,ולא בשטח הלבנוני כמו במפות של צה"ל. 3.לגבי אבוקה-שמה נשאר בנחל אבוקה ובו ברכת המים היפה קרוב לכפר רופין ("המסיל" בפי המקומיים). בנוסף,הוקם לפני שנתיים שלט הנצחה ליד מקום הישוב הנטוש עם הסבר קצר,וטרקטור ישן לקישוט.. 4.גבע מופיעה בשמה הקודם :קבוצת הגבעה. 5.מחנה סמית ליד עכו מוכר לי כמחנה סן-ג'ין,והיה בו מתקן מסודר למטווחים. ליואב כדאי לך לקרוא את המאמר על המיפוי הסובייטי הכלל עולמי בעיתון-מעריב סוף השבוע,משבת האחרונה. אולי מופיע גם ברשת. כתבה מדהימה איך ברה"מ בתקופת סטלין החלה למפות בצורה יסודית ובשיא הסודיות-כמעט את כל העולם,גם את האזור שלנו. אגב אם זכור לך,לפני שהאתר הנהדר "עמוד ענן" העלה לרשת את מפות ישראל בקנ"מ של 1:50000,היה אפשר לראות מפות בקנ"מ כזה רק רוסיות,שהעלתה אוניברסיטה בקליפורניה.
12.  זאבי אבינעם  (31/10/2017)
במפה של צפת עין זיתים שחרבה צפונית מזרחית לעין זיתים קיבוץ עין זיתים שהוקם ב1946 והתפרק ב1952 לא מופיע במפה (מחוץ לתחום)
13.  זאבי אבינעם  (01/11/2017)
במפה של נהלל "קבוצת השרון " ראו שרונה לימים רמת דוד ערך בויקיפדיה לימים יפעת
14.  אחאב  (22/01/2018)
מאבוקה נותרה אנדרטה, ובריכת שטובה לרחצה בכל ימות השנה. שביל עמק המעיינות חולף דרכה. שרונה בנהלל? אבי טוען כי זה שריד של חווה טמפלרית.
15.  אחאב  (22/01/2018)
מאבוקה נותרה אנדרטה, ובריכת שטובה לרחצה בכל ימות השנה. שביל עמק המעיינות חולף דרכה. שרונה בנהלל? אבי טוען כי זה שריד של חווה טמפלרית.
16.  מוטי  (31/01/2018)
ראש פינה: בתי המושבה, ניבנו בסמוך לבתיהם של 3 המשפחות (מתוך 17 משפחות) שנשארו מתקופת גי-אוני (הכפר ג'עוני =ראש פינה) בחלקה העליון של המושבה ובצפיפות גדולה במקום הקרוי 'הרחוב העליון' וכיום 'הנדיב'. האדריכל והקבלן היה יהודי צרפתי והפועלים חברי וחברות המושבה. בגמר בנית בית הטילו גורל והמשפחה הזוכה נכנסה לגור בו. כך נבנו 20 בתים. דוד שו"ב (שרכש את אדמות ראש פינה בשם האגודה) מונה עוד סיבות לבנייה בצפיפות: חוסר באמצעים כספיים, קרבה למעיינות, השלטונות הטורקים אסרו על בנית מבנים חדשים במושבה (בנייה על אדמות מירי), ולכן נאלצו המתיישבים להמשיך ולחיות בבתים שנרכשו מהכפר הערבי. "מכל הטעמים האלה הוכרחנו לבנות את הבתים סמוך לכפר 'גיא-אוני' במקום צר בשתי שורות, צפופים, בית לבית נגעו, בלי רווח ביניהם. כל בית-שני חדרים, רפת וחצר קטנה"
17.  מוטי  (06/03/2018)
עכו: במכללת הגליל המע' מדר' מז' למבנה הגדול המסומן שחור עם הכיתוב El Bahja נמצא קברו של לואי מארי מאקסימיליאן דה קאפארלי די פלגה שהיה מהנדס צבאי במסע נפוליאון בארץ ישראל ב-1799 והחייל הצרפתי בעל הדרגה הגבוהה ביותר שנהרג בעת המצור על עכו. בקברו התגלה שלד ללא רגל שמאל -ב-17 בדצמבר 1795 הוא נפגע באירופה מפגז וכרתו את רגלו , וללא זרוע ימין –במצור על עכו הוא נפצע שוב מכדור של צלף טורקי, ונאלצו לקטוע את זרועו הימנית עד למרפק. שבועיים לאחר מכן מת מנמק.
18.  מוטי  (14/03/2018)
אל-כברי: 2 הכפרים האדומים האחרים הנם: הכפר אלנָהְר והכפר אל-תַל אשר נכבשו ע"י חט' כרמלי במאי 48. ב-1949 הוקם במקום מושב בן עמי ע"ש בן-עמי פחטר מג"ד בחט' כרמלי שנפל בשיירת יחיעם.
19.  מוטי  (12/04/2018)
מפת שדה אליהו: 1. וילה וילנד - מבנה בן שתי קומות בו גרו בני המשפחה. הבית נבנה תחילה בקומה אחת בצמוד למבנה עות'מאני שנקרא "הבית האדום". ב-1906 הוקמה הקומה השנייה. 2. קורט וילנד, מהקהילה הטמפלרית בשרונה (תל אביב) בנו של רודולף וילנד ונכדו של הוגו וילנד הגיע לדרגת מיור ביחידת הקומנדו המיוחדת של הוואפן אס אס תחת פיקודו של אוטו סקורצני. ביולי 1944 נפגש וילנד עם המופתי אל-חוסייני בגרמניה, וקיבל מידיו את פרטי תוכניתו. בתוכנית זו קיווה אמין אל-חוסייני להתסיס מחדש, בחסות הנאצים, את המרד הערבי הגדול, שנכשל ב-1939.
20.  מוטי  (04/07/2019)
הר חזקיהו- במפות של היום גובהו 838 מטר מקודם במפות היה בגובה 833 טעות במדידה של פעם?
21.  מוטי  (17/10/2020)
מדרום לסמח (צמח) היה קיים שדה עזר למטוסים של RAF. החברה הבריטית אימפריאל איירווייס קיבלה את השדה ב-1931 לטיסות להודו. עקב סופות במקום שסיכנו בשדה את המטוסים, הוחלט להעביר את נמל התעופה לרמלה. ב-17/11/1932 מטוס "חניבעל", (מסוג הנדלי-פייג', HP-42 ארבע מנועי בטיחותי ואיטי) נפגע הועמס והועבר ברכבת מצמח עד חיפה ומשם לקהיר.
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.