מפות מספרות: חיפה - שער למזרח                 חזרה ל"ועוד"    חזרה לתפריט ראשי   

בימי המנדט הבריטי הפכה חיפה להיות עיר מרכזית בארץ-ישראל וחשיבותה הכלכלית והאסטרטגית נסקה לגבהים שלא נודעו עד אז. הבריטים הניחו צינור נפט מעיראק, סללו מסילות ברזל חדשות נוספות על הקו מחיפה לדמשק, בנו בתי זיקוק ובתי מלאכה והחשוב מכל - חפרו נמל חדיש שהפך מרכזי באזור.

בסיור "בתים מבפנים" בחיפה ביולי השנה (2018) נחשפתי למרכז "פירמידה" לאמנות בשולי ואדי סאליב. מכל המוצגים (המעניינים לכשעצמם) התמוגגתי ממפת ציור המראה את חיפה בימי המנדט הבריטי. מתחתיה היה כתוב "צייר בריטי, שרטוט משנות ה-30 למאה ה-20. ארכיון מחלקת הנדסה עיריית חיפה"

המפה ערוכה בפרספקטיבה ומוכוונת מזרחה כאילו ניבט המזרח התיכון מתא טייס של אווירון העושה דרכו מהים התיכון לכיוון הודו. אין צורך להכביר מילים - מבט חטוף במפה לא מותיר מקום לספק - חיפה היא השער למזרח.

אם היה ספק בדבר חשיבותו של הנפט המזרח תיכוני לאימפריה הבריטית - הרי המפה מרושתת במתקני שאיבה (בחריין, בצרה, אבאדן, כירכוכ, מוסול), בצינורות נפט ובבתי זיקוק.

מפרץ חיפה במפה הוא כמובן חסר פרופורציה בגודלו הענק. המפה לא יועדה לשקף קנה מידה נכון ומבליטה את ההתרשמות הסובייקטיביות של עורכה. העובדה שלאורך הים התיכון משורטטת מסילת ברזל רציפה מחיפה לבירות מעידה כי המפה נערכה רק בשנות הארבעים של המאה העשרים שהרי הקטע המוכר לנו סמוך לראש הנקרה נסלל רק בימי מלחמת העולם השנייה.

במקורות העליונים של נהר הפרת נראה הנחש מפתה את חוה. הפרת הוא אחד מהנהרות היוצאים מגן עדן על פי המקרא והבריטים שהגיעו למזרח התענגו על אקזוטיקה ועל חזרה למקורות.

מעניינם הסמלים המייצגים את הערים המרכזיות בארץ ישראל. ירושלים: מגדל דוד ולא כיפת הסלע. מגדל דוד גם הופיע בגב שטרות הכסף המנדטוריים והיה כסמל לעיר. יפו: מסגד, כנראה המחמודיה שליד כיכר השעון. תל-אביב: התיאטרון הלאומי הבימה!

מיהו צייר המפה ולמה נועדה? נראה שהיא פרי יצירה קלילה והומוריסטית במידה רבה שעיטרה אולי את אחד ממשרדי מחלקת ההנדסה של העיר. גם מסוג זה של עבודות אפשר ללמוד לא מעט וכאן מודגשת החשיבות העצומה של צפון ארץ ישראל וחיפה במיוחד לחיבור בריטניה למושבות הרחוקות באסיה כחלופה לתעלת סואץ. לאחר עזיבת הבריטים, ניתוק קו הרכבת לדמשק, בניית נמל אשדוד ויצירת מוקדים כלכליים אחרים ירדה חשיבותה של הבינלאומית של חיפה ומפת ציור זו רק ממחישה תהליך זה.

לשאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד - הרשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי)

לדף ראשי מדור מפות מספרות

חזרה ל"ועוד"         חזרה לתפריט ראשי  


תגובות
1.  אסתר כהן  (01/09/2018)
תודה! אהבתי גם את הקטארקט (אשדות) במקורות הנילוס. שנה טובה
2.  עמיקם שוב  (03/09/2018)
חיפה שער למזרח ובית שאן שער לגן העד
3.  איתן בורשטיין  (03/09/2018)
ליואב תודה כרגיל למדתי מתוך הנאה צרופה. עד המאה החמש עשרה כל המפות פנו לכיוון המזרח ולא צפונה ומכאן 'אוריינצטיה'.במפות שכאלו הימין של המתבונן הוא הדרום ומכאן בעברית צחה תימן......
4.  משה מאירי  (03/09/2018)
מי שגרם לצורך העצום של בריטניה בראשית המאה ה-20,היה צ'רצי'ל. בתפקידו כאחראי על הצי הבריטי (הלורד הראשון של הצי) הוא החליט להעביר בצורה מהירה את כל אניות הצי הבריטי מהנעה בפחם להנעה בנפט שהחל להיכנס אז לשימוש בעולם. לשם כך שכנעה בריטניה את צרפת אחרי חתימת הסכם סייקס-פיקו,להזיז את הגבול המוצע בינהם בחלק המזרחי כמה ק"מ צפונה כדי שאזורי הנפט של מוסול וכירכוך יהיו בשליטתה. כך גם נוצרה הרצועה הארוכה של עבר הירדן מזרחה,כדי שאפשר יהיה להקים שם צינור נפט לחיפה.
5.  גרשון  (03/09/2018)
נמל חיפה החדש מיועד ברובו (כנראה ) לשינוע סחורות לירדן ומשם מזרחה . קו הרכבת לבית שאן נועד להיות הציר עליו ינועו הסחורות למזרח . עירק אירן(?) ואולי גם למדינות המפרץ הפרסי האחרות . ז נראה שלא נס ליחה של חיפה .
6.  אניטה  (03/09/2018)
תודה רבה מרתק ושתהיה שנה טובה עם כל הטוב שתרצה ומטיילים בלי סוף
7.  שי רוזן  (04/09/2018)
התמונה היא מודעת פרסומת לחברת התעופה הבריטית "Imperial Airways" (לימים "British Airways") לחנוכת הקו, בשנת 1931, בין לונדון להודו, דרך ארץ ישראל (זאת הסיבה שבמרכז התמונה מופיע מטוס). המנחת הראשון בארץ ישראל היה בכנרת (חוף הלידו) ואחר כך עבר לים המלח (גם השם "לידו" עבר לים המלח). להתראות ושנה טובה ד"ר שי רוזן
8.  הורבט שושנה  (08/09/2018)
נהניתי לקרוא את הכתבה והמפות המצוירות אני מנסה להעביר לנכדי את ההיסטוריה של רשפון ובית עבד לא תמיד בהצלחה מרובה תודה ליואב
9.  עמוס ירקוני  (22/04/2019)
.הערכתי על הפרסומים שלך ! כל הכבוד ! .
10.  ליאור שורר  (13/06/2021)
ד"ר שי רוזן - איך ההסבר הזה מסתדר עם זה שהמנחת עצמו לא מופיע בכרזה? ועם זה שקו צינור הנפט שמופיע בצורה מודגשת הושלם רק ב-1935, ושהרכבת לביירות שמופיעה גם היא הושלמה רק ב-1942?
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.