פיק בגולן - מעיין, קרב, זיכרון חזרה לאתרים צפון חזרה לתפריט ראשי
אפשרות אחת היא לחנות ממש מעל המעיין, לחצות את שרידי הכפר הסורי הנטוש פיק ולרדת במדרגות ובשביל. חמש דקות מהרכב ואתם בבריכה הקטנה והעמוקה.
אני אקח אתכם בדרך אחרת. בסוף תחליטו מה נח לכם. היכנסו לקיבוץ אפיק וסעו עד לנקודה הדרום מערבית של הקיבוץ. ליד בית נטוש בודד החנו את הרכב וצאו מצויידים לשעתיים לפחות למסלול שאורכו כשני קילומטר. בית זה שימש תחנת משטרה בזמן המנדט הצרפתי ולאחר מכן כמפקדת צבא סורי. ממרפסת התצפית של הבית נשקף נוף מרהיב של הכנרת והגליל. כאן על הקיר שילוט ותמונות היסטוריות של ראשית ההתיישבות בגולן . אלי כהן, המרגל הישראלי בסוריה, צפה מכאן על ישראל אליה לא יחזור ולכן זכה המקום לכינוי "הר נבו"
תוכלו לשמוע הסבר מוקלט ב"מסבירן" הסמוך ומכאן נצא דרך פשפש בגדר לכיוון עין פיק.
מפה בריטית משנת 1945 מראה את הפריסה היישובית בדרום הגולן. עין גב הצעירה (הוקמה ב- 1937) ומעליה הכפרים הסוריים אל-אל, סקופיה, פיק וכפר חאריב:
פיק והישובים הסמוכים לה במפת דרכים בריטית מאוקטובר 1945
הדרך בה אנו הולכים מסומנת מפעם לפעם בחיצים לבנים. חורש טבעי יפה של רמת הגולן ניבט מולנו
מעל ניבט הבית הסורי הנטוש ממנו יצאנו
בקיץ נזכה לפריחה נפלאה של הצלף הקוצני
לאחר כעשרים דקות הליכה נוכל לנוח בצל אלון תבור אדיר
אחרי כשלושת רבעי שעה מרגע יציאתנו נחצה פלג מים בערוץ אחד מיובלי נחל עין גב ואחרי טיפוס נוסף בסבך נגיע לבריכה של עין פיק (גודלה כ- 2.5 על 4 מטר ועומקה כ- 1.8 מטר).
זה הזמן לרחצה, לקפה ולסיפור על עברו של המקום.
ארבעה מקומות שונים מזוהים בתנ"ך כאפק או אפקה: סמוך למעיינות הירקון, ליד מעיינות במפרץ חיפה, בעמק יזרעאל בהקשר קרבות שאול וכאן בדרום הגולן. בספר מלכים א` פרק כ` נאמר "... וַיִּפְקֹד בֶּן-הֲדַד אֶת-אֲרָם; וַיַּעַל אֲפֵקָה, לַמִּלְחָמָה עִם-יִשְׂרָאֵל." מערכה זו שהתקיימה בשנת 853 לפני הספירה נסתיימה בניצחון ישראל ואפקה מזוהה בקרבת הכפר פיק שהתקיים כאן עד מלחמת ששת הימים על ציר דמשק-קוניטרה-אל חמה. הקרב המקראי התנהל במעבר צר המזוהה בכביש המרכזי של דרום הגולן ושמו של המעבר מהדהד בשם הקיבוץ "מיצר".
הכפר הסורי פיק Fiq במפה בריטית משנת 1942. מקור: הספריה הלאומית
השם אפיק מכוון לפי רוב החוקרים לנתיב השקוע שבו זורמים המים. לפי החוקר המקראי אולברייט משמעות השם מבצר על סמך המילה האכדית epequ . בכפר הסורי פיק ביקר החוקר גוטליב שומכאר בסוף המאה ה-19 וזיהה עמוד עם מנורת שבעת קנים וכתובת. שומכר מצא במקום כפר עם כ-400 תושבים שכמעט מחצית מבתיו אינם נושבים. הוא דיווח כי סביבת המעיין פורייה וכי התושבים עוסקים גם בגידול דבורים. שומכר מתאר בספרו "הגולן" פריטים ארכיטקטוניים רבים מפיק ובניהם כאלה עם מנורות שבעת קנים.
על עמוד הנמצא היום במוזיאון עתיקות הגולן בקצרין הוא זיהה מנורה וכתובת:
הכתובת פוענחה כאומרת "אני יהודה החזן" (אנא יהודה חזאנה)
מקור: הגולן - סקר תאור ומיפוי, מאת גוטליב שומכר בעריכת משה הרטל ובהוצאת ספרים אריאל ירושלים 1998.
עמוד זה עמד ככל הנראה במכלול יהודי בכפר מעורב יהודי ונוצרי בתקופה הביזנטית לפני כאלף וחמש מאות שנה.
בשנת 1913 שב שומכר לגולן. "הכפר הגדול והעשיר פיק, הנקרא גם פיקה, התרחב באופן ניכר והוא כולל כיום 230 ביקתות לעומת 60 ב 1884. טבעת של צברים ותאנים מקיפה את הכפר... תושביו מחפשים אוצרות בקברים, עיסוק שהכניס להם כסף רב אך הם הפסידו הכל במשחקי קלפים והימורים. הם מאמינים שבפסקה של חורבת סוסיתא יש זהב מימי הרומאים שיוכלו להתעשר ממנו"
יצחקי גל היה בין סוקרי הגולן מיד לאחר מלחמת ששת הימים והוא מספר כי מעל מעין פיק מצאו נפחייה עם תנור ענק ומפוח גדול שהופעל ביד. כלים רבים נשארו במקום בניהם כלי נשק עתיקים. חלק מהממצאים מוצגים היום במוזיאון ארץ-ישראל בתל-אביב. בבתי הכפר שולבו כפי שהיה במקומות רבים, חלקי עמודים קדומים, אבנים מסותתות, כרכובים ועוד. עמוד "יהודה חזנה" הועבר בשנת 1968 מבית הקברות הצבאי בקוניטרה (אליו הועבר כנראה על ידי הסורים) לקיבוץ גולן ובהמשך למוזיאון עתיקות הגולן בקצרין.
מטרים ספורים מעל הבריכה נמצאת נביעת המעיין ממערה קטנה וגם כאן ניתן לשכשך במים. מכאן הדרך קצרה וברורה: עליה במדרגות ברזל ושביל שיוביל אותנו אחרי כחמש דקות הליכה לרחבת החניה.
מבט אחור לעבר הנוף ממנו באנו. במרכז התמונה סוסיתא ובאופק הגליל.
כללי והוראות הגעה: איך מגיעים? בוויז "חניון עין פיק". אם מבקשים מאמץ מינימלי אפשר להסתפק בהגעה לחניון עין פיק ובירידה קצרה למעין. חוזרים באותה דרך בה באנו. המסלול הארוך יותר של פחות משעה המתואר בכתבה זו רצוי שיעשה כשיש לפחות שני כלי רכב. אז מבצעים הקפצה בין החניון ליד המעיין לנקודת ההתחלה ליד הבית הנטוש בכביש ההיקפי הפנימי של קיבוץ אפיק. אין להשאיר פסולת במסלול ובמעיין. הצטיידו במים. הליכה במסלול הארוך בנעלים גבוהות. זהירות! אין לסטות משבילים כבושים ואין לחצות גדרות בשל חשש ממיקוש.
תודה לאבנר סליטרניק - "פלגי בזלת" טיולי ג`יפים, איש הגולן שתמיד עוזר בעצה ובהכוונה
לשאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד הירשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי).
לרשותכם מערכת תגובות מטה.
חזרה לאתרים צפון חזרה לתפריט ראשי