איריס החרמון בשיח` מרזוק        חזרה לאתרים צפון        חזרה לתפריט ראשי 

"ממליצה לכם על פריחת איריסים נהדרת בקבר שיח מרזוק" אמרה גיסתי אילנית. האמת שלא שמעתי על המקום קודם לכן והסקרנות רק גברה. גם פריחה וגם שיח` - שתי ציפורים במכה אחת!

כַּוונו להגיע למקום במחצית השנייה של חודש מרס ותזכו לחוויה יוצאת דופן. 

על ראש מבנה הקבר במרכז רמת הגולן פורחים עשרות איריסים מזן אנדמי הפורח רק בחרמון ובגולן

כחובב היסטוריה (שכמובן נהנה גם מיפי הטבע) אתחיל ברשותכם בסיפורו של המקום. נעבור למרכז רמת הגולן בחצי השני של המאה ה-19. החוקר הטמפלרי הנודע גוטליב שומכר, תושב חיפה, מתאר את הכפר הקטן אל-עליק בספרו "הגולן": "כפר חורף של התורכמנים ובו עשר בקתות... האזור כה עשיר במים.. שדות דורה מושקים מניבים יבול טוב. מול הכפר, מעברו השני של הוואדי ליד דרך הים, ניצב ולי שיח` מרזוק הבנוי היטב. הוא מקורה בכיפה ומסויד לבן ומשמש כסימן דרך ממרחק רב. הקבר אמור להכיל את שרידיהם של הקדוש וכמה מקרוביו וסמוך אליו יש בית קברות" (הגולן מאת גוטליב שומכר בהוצאת אריאל).

הה מפה שערך שומכר ובה נראה הכפר אל עליקה ומדרום לו קבר השיח`.

קבר השיח והכפר במפה של גוטליב שומכר משנת 1913 שהודפסה בלייפציג . קנה מידה 1:63,360. מקור: הספריה הלאומית

הטורקמנים הם צאצאי שבטים סלג`וקים נוודים שהיגרו מאסיה המרכזית למזרח התיכון והתגוררו בארץ ישראל מאז ימי הבינים. במהלך מלחמת ששת הימים ולאחריה ניטשו רוב כפרי הגולן ובניהם עליקה שסביבו היו מחנות צבא סורי. קבר השיח ממוקם בלב בית הקברות העתיק של הכפר.

בתוך המבנה ניתן להבחין בקבר ובמיחרב המסמן את כיוון התפילה למכה. מעבר לחדר הנראה בצילום מטה ישנו חדר קבורה נוסף ממזרח

על גג מבנה הקבר עשרות פרטים של איריס החרמון המכונה גם איריס הגולן. יתכן שהפרחים נשתלו כאן על ידי מאמיניו של השיח` הואיל והמבנה ההיכלי של הפרח היפיפה והגדול משקפים חלל עבור נפשו של הנפטר

.

האיריס (בעברית בהחלט אפשר לקרא לו כך ולא רק אירוס) הוא גיאופיט (צמח אדמה) - צמח שבתקופה מסוימת מתים בו כל החלקים העל קרקעיים ונשאר רק איבר אגירה תת-קרקעי. הצמח זקוף, גובהו עד 90 ס"מ. הוא דומה מאוד לאיריס נצרתי, נבדל ממנו בקנה-השורש שלו, שהוא צפוף ושלוחותיו קצרות.
איריס החרמון תועד כבר בשנת 1912 אך שמו המקובל היום הוענק לו בשנת 1933 בידי החוקר האמריקאי תושב ירושלים, חבר ה"אמריקן קולוני" - ג`ון אדוארד דינסמור, שקרא לו על שם החרמון, אף שאוכלוסייתו העיקרית בגולן.

ג`ון אדוארד דינסמור. מקור אוסף אמריקן קולוני

פרח זה הוא אנדמי לצפון-מזרח הארץ, גדל רק בגולן ובחרמון ולא בשום מקום אחר בארץ או בעולם. איריס החרמון פורח במרס - אפריל. הפרח ענק, אולי הגדול באיריסים, קוטרו עד 20 ס"מ. בקישוטיו דומה הפרח לאיריס נצרתי עד שאין כמעט אפשרות להבדיל ביניהם לפי מראה הפרח.

נוכל להבחין בעונה זו גם בצמחיה עשירה נוספת כמו הכלח

הנה סרטון המסכם את הביקור באתר:

 

איך מגיעים: האתר נמצא ממערב למחנה הצבאי "ברק". מחנה זה נמצא מצפון לכביש גשר בנות יעקב-נפח. בוויז "מחנה ברק" כמה מאות מטרים טרם הגעה לפנייה למחנה עצמו תבחינו בשלט "מ"ק 1509 סופה עליקה". פנו צפונה (שמאלה בהגעה מגשר בנות יעקב) בכביש העוקף את המחנה ממערב. אחרי דקה או שתיים של נסיעה תראו את קבר השיח ממערב (שמאל) בלב שדה קבורה עתיק.

חשוב: אין לטפס על כיפת המבנה העלולה לקרוס וגם לא על הגג למען יאריכו ימיו. אנא כבדו את המקום שהרי מדובר בבית עלמין ובזכר להתיישבות אנושית שאיננה עוד וזה השריד היחיד המעיד על קיומה.

לשאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד הירשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי).

לרשותכם מערכת תגובות מטה.

חזרה לאתרים צפון        חזרה לתפריט ראשי  


תגובות
1.  אביגדור  (07/03/2020)
רץ לשם. תודה רבה על הכתבה הפרחונית!
2.  משה מאירי  (10/03/2020)
ליואב-כרגיל אוסף כתבות יפות ומעניינות. ברשותך-רק תיקון טעות קטנה : הצמח נקרא-כלך מצוי,ולא כלח (כמו נחל כלח בגליל). זו טעות די נפוצה,ולרוב אומרים גם- קלח (של תירס למשל...).חג קורן ושמח!
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.