הר מסור – להרגיש קצת כמו הִילָרִי וטֵנְזִינְג           חזרה לאתרים דרום 

 אדמונד הילרי הניו-זילנדי התפרסם, יחד עם חברו טנזינג נורגיי הנפאלי כשכבשו יחד את פסגת האוורסט בגובה 8,848 מטר במאי 1953. 
הר מסור שלנו – גובהו 180 מטר – אך הטיפוס אליו הרפתקני ומיוחד. מובטח לכם כי בפסגתו – לאחר שתשאפו נוף מדהים ואוויר פסגות, תוכלו לעצום עיניים ולרגע קל להרגיש כמו הצמד המיוחד הזה – שעשה
הסטוריה.


ההשוואה לאוורסט מוגזמת. זהו טיול שיתאים גם למשפחות מטיבות לכת כשהצעירים בחבורה יהיו בכיתות הגבוהות של בית ספר יסודי. המסלול הרגלי אורך כשעתיים. הואיל ומדובר בשטח אש פעיל – יש לעשותו בסופי שבוע בלבד תוך נקיטת אמצעי זהירות כמפורט בהמשך.

הדרך להר מסור יוצאת מכביש הערבה (90) ממש בסמוך לצומת חצבה. דרך העפר המובילה מזרחה מסומנת בירוק (סימון שבילים של הועדה לשבילי ישראל). הדרך באורך כ- 12 קילומטר הייתה עבירה לכל רכב בנסיעה זהירה עד שטפונות ינואר 2010 - כיום יש לוודא עם בית ספר שדה חצבה. תחילתה בנחל גידרון והמשכה בנחל מסור עד הגעה לתחילת המסלול הרגלי.
לאחר כשני קילומטר ממערב לכביש הערבה אנו נכנסים לשטח אש של חיל האוויר. בשטח סימני פעילות צבאית ואף נפלים. אל תסטו מן הדרך ובוודאי שאין לגעת בחפצים ובמתכות. שלדי שני מטוסי סקייהוק שיקדמו אתכם - יהוו רקע מעניין לצילום.

 

בהמשך נכנסת הדרך לערוץ הנחל. מצפון לדרך תוכלו לראות סלעים שנסדקו בצורת לוחות. אצלנו עלתה אסוציאציה של שמשון הגיבור אם כי בצילום מופיעה דווקא דלילה...


 

השם "מסור"
שם הנחל וההר מבטאים את פעולת הניסור שעשו כאן מי הגשמים במשך מליוני שנה בנצלם קו שבר גיאולוגי הניצב לשבר הסורי אפריקאי.
שם הנחל בערבית: ואדי מוּנְשָר (המסור).   ואם בלבל אתכם השימוש במילים "מסור" ומשור" הנה הפתרון: משמעות המילים זהה. בכתיב המקראי נהוג שׂ`  ככתוב בישעיהו פרק י"... הֲיִתְפָּאֵר, הַגַּרְזֶן, עַל, הַחֹצֵב בּוֹ:  אִם-יִתְגַּדֵּל הַמַּשּׂוֹר, עַל-מְנִיפוֹ.." הנטייה המבורכת של האקדמיה ללשון עברית היא לכתוב ס` במקום שׂ` כמו גם במקרה שכין (מקראי) = סכין .

 מפה ישנה של האזור 

המסלול הרגלי
דרך העפר מסתיימת סמוך למקום בו הנחל פורץ מהמעוק (קניון). כאן נחנה את הרכב ונתארגן למסלול הרגלי. לשיקולכם אם להשאיר שמירה. אני צלחתי את העניין בשלום ללא שמירה אך היו דיווחים על פריצות באזור בעבר.
נתחיל ללכת בשביל להולכי רגל המסומן אף הוא בירוק ופונה דרומה. השביל מטפס לאורך תצורות סלע יפות היוצרות מערות קטנות.
עוד מעט מתחיל הדבר האמיתי: שכבות סלע נטויות המתרוממות בחדות עליהן הותקנו מאחזי מתכת המשמשים לדריכה ולאחיזה. התקדמו בזהירות ואין בושה להעזר בכל חלק בגוף ליצוב האחיזה.

 

על פסגת ההר מקום לישיבה והתרגעות. כאן ניתן להכין קפה ופשוט להתבסם מהנוף המשכר.
ממזרח אנו רואים את הרי אדום, למרגלותיהם הערבה ויישוביה. בסמוך לנו הנחלים הענקיים ועצי השיטה זרועים לאורכם כבציור מושלם. מדרום לנו באפיק נחל מרזבה, עבר נתיב קדום (דרך המלך -דרב א-סלטאנה) שקישר בין עין יהב לשדה בוקר של היום.

 

לאחר ההפוגה המתבקשת נמשיך מערבה . עוד מעט יתחלף סימון השבילים לאדום. נחצה את נחל מסור ולאחר עליה לא קשה פונה השביל צפונה ומגיע לערוץ בו נפנה מערבה. כאן נחשפת האבן הגירנית הלבנה לאחר שעברה שיוף של רבבות שטפונות. אם אנו בתקופת הגשמים יתכן והגבים יהיו מלאים (שימו לב כמובן להתראת שטפונות – מועד בו אין לטייל כאן).

נפגוש צומח מדברי – והמרשים מכולם הוא סַהֲרוֹן מִשְׁתַּלְשֵׁל (יש ומכונה המשולשל)
צמח זה ממשפחת הסהרוניים הגדולה שרובה צמחים מטפסים. הזרע דומה לחצי סהר ומכאן שמו. פריחתו בחורף ובאביב. הסהרון גדל על סלעים ומטפס אך חביבים עליו גם עצים. במספר מקומות אף התקדש השיח על הבדווים.
תפוצתו העולמית :אפריקה, ערב, ותת היבשת ההודית.  בהודו משמש מיץ העלים לריפוי מחלות עור ומנוזל הפרי מכינים דיו.

המעוק פורץ לואדי הרחב יותר וכאן נפגוש את הרכב.

נ.צ. רשת ישראל חדשה (מקורב):  518000 / 211430 (נקודת הציון היא של תחילת המסלול הרגלי)
מיקום: כ-12 קילומטר ממערב לצומת חצבה (זו ממנה פונים לבית ספר שדה ערבה)
רכב: מסלול רגלי. הגעה עם רכב שטח ומשם הליכה. יש להדגיש כי דרכי העפר במדבר עלולות להשתבש קשות לאחר שטפונות כפי שקרה בינואר 2010.
בטיחות: המסלול בשטח אש. יש לנהוג לפי הכללים נכון לכתיבת הכתבה אין צורך לתאם מיום שישי החל מהשעה 12:00 ועד מוצאי שבת. לברור עדכני יש לבדוק עם מתא"מ דרום 08-9902927/6
מסלול אתגרי למטיבי לכת. אפשרי גם למשפחות מטיבות לכת לילדים החל מהכיתות הגבוהות של בית ספר יסודי - בהשגחה צמודה של ההורים.
שימו לב להתראת שטפונות – מועד בו אין לטייל כאן.
הערות:  להצטייד במים, כובעים, בגדים ונעליים נוחות וסגורות להליכה, מפת סימון שבילים מעודכנת מספר 14.
משך המסלול : הליכה רגלית של כשעתיים. לסך המסלול, כולל הנסיעה בדרך העפר, יש להקדיש כ-4 שעות.
דרגת קושי: בינוני עד קשה
עונה מומלצת: כל השנה למעט שיא הקיץ (בקיץ ניתן לביצוע בקצות היום).
עוד באזור : דרך השלום, המכתש הקטן
תרשים סכמטי: מצורף
מקורות ותודות:  לעניין "מסור" - "משור": לאבא איתן האחד והיחיד.  ל"פידבליו" על הארותיו.
על הסהרון המשולשל : מאמר של  מימי רון  " טבע וארץ" חוברת 306. מקור תמונות הילרי וטנזינג: ויקיפדיה

  

                   חזרה לאתרים דרום     חזרה לתפריט ראשי   


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.