מלון קאמיניץ (אסתר מפתיעה בסיור)    חזרה לאתרים מרכז

רחוב הנביאים בירושלים - כמעט כל בית טומן בחובו סיפור מרתק. תיק העזרים מוכן, השירים הרלבנטיים אצורים מגנטית - ויוצאים לדרך. הקבוצה - ישראלים ותיקים אוהבי דעת שלעיתים נוצְרים בליבם זכרונות אישיים מאזור הטיול. הפעם חיכתה לי הפתעה בדמותה של אסתר שהחליפה אותי בהדרכה לכמה דקות מרתקות....

 

סיפורנו מתחיל עם מנחם מנדל (בוים) מהעיר קאמיניץ שבליטא.
בעודו נער צעיר, נמשך ליבו לארץ ישראל. כאשר חלה במחלת החולירע נדר נדר שאם לא ימות במגיפה יעלה אליה. מנחם תכנן להנשא עם בחירת ליבו ציפה, בארץ ישראל אך את חלום העלייה הגשים מאוחר יותר. בשנת 1833 יצא למסע בן שלשה חודשים לארץ ישראל עם אשתו וילדיו. הם הגיעו לחיפה והצטרפו לעדת הפרושים שבעיר צפת. שלשה חדשים לאחר הגיעם לעיר נפטר בנם בכורם ממחלת הדבר.

במרד הפלאחים שפרץ בשנת 1834 נבזז רכושם של רבים מיהודי צפת. לאחר רעידת האדמה שפקדה את העיר בשנת 1837, נותרה משפחת קמיניץ ללא קורת גג וללא אמצעי מחיה. מנחם מנדל יצא לשליחות למחוז ליטא כדי לעורר את היהודים לעלות לארץ ולשלוח כספים לשיקומה. אשתו ציפה, יחד עם רבים מיהודי צפת, עברה לגור בירושלים.
בהיותו בשליחות הספיק מנחם מנדל להדפיס בווילנא את ספרו "קורות העיתים" בו תיאר את המאורעות שהתרחשו בצפת , את עלייתו לארץ ואת חיי היום יום בארץ ישראל. בשובו ארצה בשנת 1842 הקימו  הזוג ביחד את  "בית הכנסת אורחים" שהיה המלון היהודי הראשון בארץ ישראל. בבית המלון היה בית כנסת ומאפיה ובו התארחו המבקרים בירושלים במחיר השווה לכל נפש. המלון הוקם ליד מגדל דוד, ומשגבר הביקוש וצר היה המקום , העתיקו אותו לרחוב חברון ברובע היהודי.

מבין 14 בניהם ובנותיהם של הזוג קמיניץ בחר בנם הרביעי אליעזר ליפמאן קאמיניץ להמשיך את דרכם. לאחר מות האם העביר את המלון מהעיר העתיקה לרחוב יפו לבית הבנקאי חיים אהרון ולירו (כיום מרכז כלל) ובשנת 1883 נחנך המלון המפואר במושגי הימים ההם.

בני משפחת קמיניץ  פתחו בתי מלון נוספים ביריחו, בחברון (אשל אברהם) וביפו (מלון פלשתינה).

כאשר מבנה המלון עבר לרשות רשת החינוך אליאנס (כי"ח) לשמש כבית ספר לבנים – הושכר בשנת 1890 לערך מבנה גדול מעבר לכביש. זהו בניין שנבנה בסגנון אירופי בשנת 1878 ע"י המומר פאול ברגהיים שעסקי הבנקאות שלו כשלו. הנדבן יעקב פיכטנהולץ קנה אותו ממשפחת ברגהיים והקדיש אותו ל"כולל ווהלין" שבבעלותו נמצא המבנה עד ימנו. מכל גלגוליו של המלון – זהו המבנה היחיד העומד על תילו אם כי דהוי ומוזנח (הכניסה אליו מרחוב יפו בין הבתים 68 ו-70).  

מלון קאמיניץ במיקומו בין רחוב יפו לרחוב הנביאים סמוך לכיכר דוידקה. מקור: המועצה לשימור אתרים

כך נראה המלון בפרסומת מתחילת המאה העשרים:

מקור: ויקיפדיה. צביעה באדיבות תמר הירדני  

המלון נקרא גם בית אשל. אחר הכל אברהם אבינו, הגדול במארחים, נטע אשל בבאר שבע ואש"ל הינו גם ארוחה, שתיה, לינה - שהם מהות המלון. המים לשתיה ולרחצה סופקו מבור סמוך וכרכרה הביאה את הנוסעים מתחנת הרכבת שהחלה לפעול בשנת 1892. את מספר הטלפון של המלון קל היה לזכור - 53. דף יומי של "רויטרס" הונח על השולחן בכניסה כדי לעדכן את האורחים בקורות השעה. הנה פרסומת של המלון במדריך לונץ משנת 1891:

 

בשנת 1906 עבר שוב המלון סמוך לשער יפו אל מול מלון פאסט. הנה גלויה משנת 1910 ובה נראה המלון באזור שער יפו.

והנה משפחת קאמיניץ בפתח המלון בשנת 1912

באדיבות תמר הירדני

רשימת האישים בספר האורחים ארוכה ומפוארת והיא כוללת את תיאודור הרצל, מנחם אושיסקין, יוסף קלוזנר, פנחס ונציאני - שליח הברון הירש, נפתלי הרץ אימבר, דוד וולפסון, הרב קוק ואף הברון רוטשילד הנראה בתמונה זו בשער המלון בשנת 1914 (על פי יוסף ברקן -  משנת 1887).

לאחר שנים ספורות הפקיעו התורכים את הבניין והפכוהו לבית דואר ולבני המשפחה השאירו רק מזרון לאיש וכלי אוכל. שוב עבר המלון לאתר חדש אך מסיבות שאינן ידןעות במדויק נסגר המלון בתחילת שנות העשרים של המאה ה-20. כך בא קץ לפרק המפואר בתולדות המלונאות של משפחת קאמיניץ.

עיריית ירושלים בתוכניתה לשימור רחוב הנביאים כפי שהוצגה על ידי אדריכל דוד קרוינקר ביוני 2005 לא כללה את אזור מלון קאמיניץ בתוכנית השימור למרות שהמלון נמצא בכרטסת השימור. המועצה המליצה על הפיכתו למלון מודרני ברוח הבנייה המקורית והיא תתנגד להרס בניין היסטורי זה. לכשיפותח תדרוש הקמת מרכז מבקרים במקום.

ולהפתעה שחיכתה לי: מסתבר כי בין משתתפי הטיול היתה אסתר וייסלר חימֶשֶת למנחם מנדל קאמיניץ והנה קטע מדבריה:

 

מקורות:
‬שרה ברנע, "אישיות החודש" בבית העלמין של הר הזיתים - על ציפה בת ר` אורי ליפא, אשת  ר` מנחם מנדל מקאמיניץ - אתר "הר הזיתים" - לקישור לחץ כאן

ד"ר פדרו זוניגה, "מי יתנני במדבר מלון אורחים". הוצאת קווים,2010 
יוסף ברקן, "לתולדות מלון קאמיניץ בירושלים"‬, אריאל כתב עת לידיעת ארץ-ישראל. ירושלים  119-120 (תשנ"ז, 1996)
איציק שוויקי - מנהל מחוז ירושלים במועצה לשימור אתרים, "המלון המודרני הראשון בארץ ישראל- מלון קאמיניץ"

חזרה לאתרים מרכז           חזרה לתפריט ראשי


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.