הטיול הקרוב הוא "חוויה בשדות ים". יום חמישי 21 בספטמבר 2023, 10:00 עד 12:30 . נצא לקיבוץ שעלה על הקרקע בשנת 1940 בחורבות קיסריה והפך בעמל ובכישרון לאחד הישובים המשגשגים והיפים בישראל.
נבקר במוזיאון חנה סנש המרגש ובמוזיאון אוצרות קיסריה בו עושר יוצא דופן של ממצאים מקיסריה הקדומה. עלות: 130 ש"ח לאדם כולל הדרכה וכניסה למוזיאונים. הרשמה אצלי 052-2795407
כל טיול חדש יפורסם במסר ישיר בקבוצה שההרשמה אליה כאמור בקישור מעלה.
כל הסיורים בכלי רכב פרטיים בהגעה עצמית. עלות תפורט לכל סיור בנפרד. התשלום ב"ביט", ב"פייבוקס", במזומן או בהעברה בנקאית ביום הטיול. יש להודיע גם בהודעה פרטית את שמות המשתתפים. פרטים נוספים ונקודת מפגש יימסרו בקבוצה. קיום הטיול מותנה במינימום נרשמים. להתראות ולרשותכם לכל שאלה.יואב אבניאון 052-2795407
עוד מידע מתחת לתמונה...
אחרי לטיול לאפולוניה ועוד. צילום: ברוך הכט
טיולים שכבר בוצעו ויבוצעו שוב בעתיד:
מחרבת דוראן לרחובות ברחוב יעקב ההיסטורי "נפגוש" את מייסדי רחובות: סימה ברוידא, בתיה מקוב, משה סמילנסקי ועוד. נראה את בית הכנסת המרשים בראש הגבעה. אל מול "בתי המיליונרים" נחזור לרומן הראשון של רחל המשוררת.
כחול-אדום-ירוק בתל אביב הלא מוכרת - מגן לונדון לאורך החוף צפונה (העפלה, אלטלנה, הבית האדום, בריכת גורדון) ובחזרה דרך מחוזות חייהן של לאה גולדברג ודליה רביקוביץ.
קיסריה מפתיעה טיילת חומות צלבנית חדשה, עדכוני מחקר, אובליסק גרניט קדום במשקל כמאה טון! ורצפת פסיפס יפיפייה של בית אמידים.
מעברה-מושב-קיבוץ מסע מרגש לשנות המדינה הראשונות בשרון - סיפורים על אנשים, חלומות, הגשמה ואכזבות. נחזור למעברת שבות-עם, מושב ינוב וקיבוץ יד-חנה.
יפו יוצאת מהחומות! כן! היו חומות ליפו ובסיורנו נגלה פינות לא מוכרות ומרתקות שלא במסלול הקלאסי בעיר. נכנס לזמן קצר לתוך העיר הבצורה ומשם נצא למסע של פיתוח וקידמה שאפיין את סוף המאה ה-19 ותחילת המאה העשרים. נצעד ברחוב בוסטרוס בין מלונות ובניני משרדים של יהודים נוצרים ומוסלמים. בשדרות ג`מאל פחה (ירושלים) נספר על הבולווארד שהועתק גם לדמשק ועל חיבורים בין משפחת ליטוונסקי התל-אביבית, דה-מנשה ממצרים ויזמים ערבים. נראה את בית הדואר המנדטורי ואת בית הבאר של משפחת מוראד. צבע וריחות יאפיינו את שוק הפשפשים בדרכנו לבית העלמין הפרוטסטנטי החבוי בסמטה מרחוב יפת והעשיר בסיפורים מרגשים.
תנינים וביצה אַיִן על אנשי המים אז ובימנו בנחל תנינים. הסיפור המופלא של ביצות כברה ומייבשן שנעלם מהתודעה - דב קובלנוב. על הקשר בין פרויקט זה לכפר ג`סר א-זרקא כולל סיור באמות המים בבית חנניה, בגן הלאומי נחל תנינים, במפרץ הדייגים ובגשר שבשפך הנחל ששוחזר לאחרונה.
נחלאות (ירושלים) בדגש אישי מסע מרגש בירושלים של פעם. סיפורי דמיות ומשפחות באזור נחלאות ושוק מחנה יהודה וסיפור משפחתי שלי - משפחת שיריזלי משכונת אהל משה שאבי המשפחה שלמה ישראל שיריזלי (סבא-רבא שלי) היה המוציא לאור העברי הראשון ויד ימינו של אליעזר בן-יהודה. לא רק שיריזלי אלא ירושלים של פעם במיטבה
עתלית מול הים - פיניקים, צלבנים ונוף סיור ערב מקסים אל מול הים והמבצר האדיר של עתלית. נעלה רגלית למצפור הצופה למצודה הצלבנית, נלך במסלול רגלי מעגלי לחורבת קרתא ומשם סביב רכס הכורכר לנופים ואתרים מסקרנים. משך הקטע הזה כשעה וחצי עד שעתיים בדרגת קושי קלה. נמשיך לביקור בבית העלמין הצלבני הייחודי והמפתיע לחוף הים ונסקור את הממצאים המרתקים הרבים שנמצאו ממש כאן מולנו מתחת לפני הים.
אפולוניה על הים מסע לעת ערב בגן לאומי ארשף (אפולוניה). נתחיל לפני השקיעה, נראה את הים המרגיע ונחזור לפרקי היסטוריה מרתקים.
מוזיאון רוקפלר היכרות עם אחד האתרים המרשימים בארץ מבחינה אדריכלית והיסטורית. סיפור הקמתו, פנינים מהתצוגה וסיור בתערוכה מאה שנה לקרמיקה הארמנית בירושלים.
יפו שלא הכרתם פינות לא מוכרות ומרתקות שלא במסלול הקלאסי בעיר. נכנס לזמן קצר לתוך העיר הבצורה ומשם נצא למסע של פיתוח וקידמה שאפיין את סוף המאה ה-19 ותחילת המאה העשרים. נצעד ברחובות הווארד ובוסטרוס (כיום "רזיאל") בין מלונות ובניני משרדים של יהודים נוצרים ומוסלמים. בשדרות ג`מאל פחה (כיום "ירושלים") נספר על הבולווארד שהועתק גם לדמשק ועל חיבורים בין משפחת ליטוונסקי התל-אביבית, דה-מנשה ממצרים ויזמים ערבים. נראה את בית הדואר המנדטורי ונספר על האדריכל הבריטי האריסון. נערוך אתנחתא באזור בית הבאר של משפחת מוראד ברחוב סלמה 6 ונספר כמובן על ה"ביארות" ותפוזי ג`אפה. צבע וריחות יאפיינו את שוק הפשפשים בדרכנו חזרה לכיכר השעון.
אפק וצדק תרדוף בגן לאומי המחודש מגדל צדק נסקור את קורות המקום מימי הצלבנים ועד למאה העשרים בה שגשגו במקום תעשיית אבן וסיד עברית. נספר על הדרמה בה היה מעורב מאהבה של המלכה מליסנדה, על שי` צאדק הענק ונסיבות הגלייתו לחופי הים השחור, על מפעל חייו של יעקב סלונים שהוחרב בפיצוץ אדיר.
בתל אפק (אנטיפטריס) נספר על השלטון המצרי ועל ממצאים נדירים, נראה את הקארדו ההרודיאני. ממגדל פינה במבצר בינאר באשי העו`מני נצפה למעיינות ולמגדל צדק ונתהה מדוע נבנה המבצר ומדוע נעזב. שרידיו של מפעל המים הבריטי שהזרים מים לירושלים במשך תריסר שנים יהוו תפאורה מסקרנת לסיור.
רמלה עיר החולות מה פתאום רמלה? אני זוכר את העיר כתחנת עצירה בדרך הישנה תל-אביב-ירושלים. מסתבר כי במקום אתרים מרתקים וסיפורים נהדרים. זו העיר הראשונה וכמעט היחידה שהוקמה על ידי הערבים בארץ-ישראל במאה ה-8 לספירה. נותרו כאן פנינים ארכיטקטוניות רבות. נתוודע לתקופה פחות מוכרת בהסטוריה של ארץ ישראל - התקופה הערבית הקדומה. נספר איך עלתה מן המדבר תרבות מרקע נוודי שהפכה לכח עצום שהוליד מפעלי בניה מורכבים, מרשימים ולא כל כך מוכרים נעמוד בקצרה על עקרונות האיסלם - המצוות העיקריות ואופי התפילה.
העיר קודשה גם לנוצרים. נספר מדוע זה קרה. הצלבנים ואחרים בנו כאן כנסיות מרשימות. תחנות הסיור: מסגד אל עומרי המרהיב והמרתק, סמטאות השוק, מגדל הארבעים ("הלבן") ובריכת הקשתות.
חזון ומעש ב"כרמל-שטראסֶה" - המושבה הגרמנית בחיפה נסייר במושבה הגרמנית שהייתה חלוצת המושבות הטמפלריות בארץ והוקמה בשנת 1868. נהלך ברחובה הראשי של המושבה, ומעלינו כמו תלויים הגנים הבהאים המרהיבים. נחייה סיפורי בתים ומשפחות: אוליפנט, שומאכר, בית העם, מלון אפינגר ועוד. סיפורם המורכב ורב הניגודים של הטמפלרים ותרומתם להתעוררותה של ארץ-ישראל החל מהמחצית השנייה של המאה התשע-עשרה.
ארמנים ואמנות ארמנית בעיר הכרמלבואדי ניסנאס שוקק החיים והמרתק נפתח צוהר לקהילה הארמנית החיה בחיפה. נגלה פינות מפתיעות, צבעוניות ומזמינות להישאר כאן גם אחרי הטיול. בכנסיה הארמנית היחידה בצפון הארץ נפגוש את דירייאר הובקימיאן, כומר יליד ארמניה. נספר על המורשת הארמנית בכלל ועל הקהילה הקטנה שבעיר. נבקר בסדנת קרמיקה ארמנית צבעונית. רֵנָה פנויאן, אמנית קרמיקה ארמנית, תספר על מקורות ההשראה שלה ועל הדרך בה הגיעה אמנות זו לישראל. נסייר בוואדי ניסנאס בו שוק תוסס ויצירות אמנות המשקפות רבדים היסטוריים ואנושיים רב-תרבותיים
שקיעה בתל גזר סמוך לרמלה מספק תצפית מרהיבה על מישור החוף ומורדות הרי יהודה. זהו מהחשובים שבתלי ארץ ישראל שעברו משתרע על כחמשת אלפים שנים. נסקור את שרידי העיר הקדומה, את אתר המצבות המסתורי, את חומות ושער העיר, מערכת המים (ללא כניסה אליה) ועוד. נספר על כתובת גזר, מה חשיבותה והיכן היא כיום ועל כתובות עתיקות חקוקות בסלע שנמצאו סביב היישוב. גם מהעת החדשה ישנם סיפורים ובניהם הכפר אבו-שושה והמסורת על "חוני המעגל" הערבי, ניסיון ההתיישבות של טייקון ירושלמי במאה ה-19 שנגמר בצורה טראגית, הקרב בו נפל כאן במלחמת העולם הראשונה בן משפחת רוטשילד ועוד. הנוף הניבט מהתל לעת ערב מרהיב וכולל את כל גוש דן ומעבר לו מחד והרי יהודה ושומרון מן העבר השני.