אגדת שני הצריחים                                                                            חזרה לאתרים מרכז  

אתם נוסעים בכביש ואדי ערה (65). הילדים מאחור מנדנדים "מתי נגיע?" החברה קצת משתעממת.............. הנה תרגיל בגיאומטריה ואגדה בצידה.

מדרום לכביש ואדי ערה שוכן הכפר ערערה. הכפר פרוש על מדרונות רכס הר אמיר.

במרכז השטח הבנוי שני מסגדים שצריחיהם נראים למרחוק.
העבירו קו דמיוני בין שני הצריחים.
אתם עדיין לא נמצאים בהמשכו של הקו.

 

 

לאט לאט אתם מתקרבים עד ששני הצריחים – לרקע קט - הופכים אחד.

  

באותה שנייה הסבו מבטכם לצד השני של הכביש וראו מה תגלו שם.

כאן אתם כבר בהמשך הדרך..

 

 

 

האגדה הולכת כך:

בכפר היה מסגד אחד. בשנת 1936, עת שלטון המנדט הבריטי, פרץ המרד הערבי שנמשך שלוש שנים. הבריטים הקימו בכל רחבי הארץ משטרות בעצת צארלס טיגארט - מומחה למלחמה בטרור בריטי שהגיע במיוחד מהודו.
מצפון לכפר ערערה הוקמה אחר כבוד אחת המשטרות.
תושבי הכפר רצו לבנות מסגד נוסף אך הבריטים לא ראו זאת בעין יפה.
אז עלה במוחם רעיון: " נבנה את המסגד השני בדיוק בקו אחד בין המשטרה למסגד הראשון וכך לא יבחינו במעשה שוטרי התחנה"
וכך היה.

אם אתם ברוח יצירתית – חברו יחד עם חבריכם לנסיעה אגדות חלופיות...
אשמח לקבל את יצירותיכם ולפרסם את המוצלחות שבהן... yoav.avneyon@gmail.com

 פעילות זו אינה מיועדת לנהגים ! אלא לשאר נוסעי הרכב!

 

אז הנה תגובות ותוספות שהתקבלו:

השיח החכם מערערה

בניגוד לכפר ערה, השוכן בוואדי דורות רבים, הכפר ערערה הוא חדש יחסית, וניתן לראות זאת גם במיקומו בצלע ההר.
תושבי ערערה הם ממוצא בדווי (אזור תל ערוער = ערערה בנגב של היום) והיגרו לאזור ואדי ערה.
תחילה ישבו כאורחים על אדמות הכפר ערה.  תושבי ערה הבינו במהרה שהאורחים שלהם לא מתכוונים לעזוב את השטח, ותבעו אותם למשפט, על התיישבותם באדמה לא להם.
 
מטעם אנשי ערערה, ייצג את הכפר השייח` הזקן שנחשב לאיש אמת ישר והגון, שמילה שלו היא מילה. הוא הסכים לקיים את המשפט, אבל ביקש שתינתן לו שהות של ארבעה ימים.
אנשי ערה נעתרו לבקשה. חלפו ארבעה ימים, וכאשר נפתח המשפט, העיד השייח` של ערערה בשבועה - קבל עם ועדה: 
"האדמה עליה אני דורך היא אדמת אבותיו מאז ומתמיד !..."

 לא לתשובה זו ציפו אנשי ערה, אבל מילה של השייח` היא מילה והם נאלצו לוותר על תביעותיהם מאנשי ערערה.
 
לאחר המשפט, פנה המוכתר של ערה בפרטיות לשייח` ושאל אותו, הכיצד??
 
ענה לו השייח`: "בארבעה ימים שנתת לי, ציוויתי על שניים מהרוכבים המהירים ביותר שלנו, שיצאו בדהרה למכורתנו בנגב, ובשובם הביאו עימם חול מאדמת אבותינו, אותו שמתי בנעליי ועליו דרכתי כאשר נשבעתי..".

 באדיבות עמית מנדלסון    אתר iNature.info

 

זה מה שמוכר אצלי במשפחה כ"מי-ש-ט-ר-ה" כלומר, הילדים מקבלים משימה לאתר את המינארטים... ואז להתחיל להגיד לאט לאט את המילה. כשמסיימים את הגייתה "מתאחדים" שני הצריחים לאחד - ואז באורח פלא מופיע מבנה המשטרה בצד הכביש.
 
יעל בוגין, כפר עזה

 
שלום רב,
לא נעים לי לקלקל את "אגדת שני הצריחים", אבל חשוב להדגיש שהיא אינה נכונה.
המסגד השני, היותר קרוב בתמונה, המכונה בפי תושבי הכפר "המסגד החדש" נבנה בתחילת שנות השמונים של המאה העשרים ולפי עניות דעתי לא היה מנדט בריטי בארץ...
המסגד היותר רחוק קיים מלפני כ- 400-300 שנים עם הגעת המשפחות הראשונות לכפר.
חשוב להדגיש זאת, כי אגדה של היום נהיית האמת של המחר! 
  
בברכה,
מוחמד יונס, ערערה

 

חזרה לאתרים מרכז   חזרה לתפריט ראשי

 

 


תגובות
1.  יעקב גונן  (08/08/2010)
בכל מקרה גם ע"פ התגובות של מוחמד יונס ועל פי העובדות ההסטוריות,הכפרים ההללו המצויים בואדי עירון הינם פרי הגירה של ערבים /בדווים וכד' לפני כמתיים שנה בכעת הכיבוש של המורד מוחמד עלי בתורכים שרצה להציג עבודות בשטח אל מול הסולטן התורכי ורק בלחץ בריטי הוא נסוג חזרה למצרים, על כן כל הטענות על זכויות וכו' אין להן אחיזה בעובדות ההסטוריות עובדה היא שהערבים ובדווים עבדו זה על זה בנטילת זכויות על הקרקע וכעת הם מנסים גם לעבוד עלינו
2.  אחאב  (06/09/2013)
בשנים האחרונות המינראטים מסומנים בלילה, בצבע ירוק זוהר. למיטב ידיעתי זו , תופעה ישראלית פלשתינית. מישהו יודע למה? ומדוע ?
3.  יואב אבניאון  (06/09/2013)
אחאב שנה טובה. הנה תשובה שקיבלתי מחבר בכפר קאסם: בדקתי הנושא עם אחד השיכים אצלנו בכפר , ולהלן התשובה : ראשית זה לא חובה להאיר את המסגדים בירוק זוהר , אבל הרבה עושים את זה כדי לעזור לאנשים לזהות את המסגר ממרחקים . ויש שאומרים כדי להזהיר את כלי טייס על הימצאות מסגדים כדי למנוע פגיעה בהם . למה דווקה ירוק : בגלל ירוק הוא צבע של שלווה ושלום , ומדינת סעודיה צבע הדגל שלה הוא ירוק ונמצא שם “מאכא” המקום הכי קדוש למוסלמים . בארצות שאינם מוסלמיות , הצבע הזה משמש שהוא מואר כדי לדעת את זמן התפילות . למשל אם הוא מואר בשעה 12:00 בצהריים ז”א שהגיע זמן תפילת הצהריים .
4.  סתיו  (13/10/2017)
שלום רב, אני התעניינתי בחודשים האחורנים בהכרות האזור אם באופן גאוגרפי ןאם בהסטוריה השלובה בו. לפי הממצאים שמצאתי וקראתי, כפר ערערה הינו כפר עתיק יומין ותושביו הם עוד מצאצאי הצלבנים שקיבלו את האסלאם ע''י שלטון הממלוכים באזור. נוכחתי לבקר שם השנה, ואף מצאתי קבר עתיק של אחד מלוחמיו של בייברס (שליט הממלוכי) שקבור שם ויש עבורו מבנה מיוחד כחלק מהכבוד שניתן ע''י תושבי הכפר. בכפר הזה יש עוד הרבה מה לראות ופוטנציאל אם תודעתי של אלה שחיים מסביב וגם תיירותי לאלה שזה מעניין אותם.. מומלץ לקרוא על המקום ולבקר, בברכה,
5.  מוטי  (07/04/2018)
משמעות בחירת הירוק כסמל האסלאם איננה ברורה, יש האומרים ש: 1.הירוק היה חשוב בשביל הערבי שחי במדבר שסימל עבורו חיים, 2.ירוק קשור לעובדה שהכוכב וונוס נחשב לכוכב של האסלאם והירוק הוא צבעו של הכוכב וונוס. 3.הירוק הוא צבע הקשור לגדילה, להתחדשות, הוא כוח חזק מאד אך בניגוד לאדום הוא יותר גמיש, יותר סביל, יותר שקט. 4.הירוק קשור לטבע לדברים חיים, לעץ החיים, לגן העדן.
6.  שאדי מלחם  (31/12/2021)
מאיפה הבאתם את הסיפור הזה המסגד בגבעת הכפר גילו לא פחות מ 400 שנה והמסגד למטה נבנה בשנות ה 80 זאת אומרת שלא היו אנגלים בתקופה זו . שאדי מלחם תושב הכפר
7.  יואב אבניאון  (01/01/2022)
שאדי יקר שלום רב. ראשית נחמד לפתוח כאן את התגובה הראשונה באתר לשנת 2022. שנית מדובר באגדה ודרכן של אגדות שאינן בהכרח מבוססות על עובדות . תודה על תגובתך ונשמח לעוד סיפורים (גם אמיתיים..) על הכפר ועל ואדי ערה. כל טוב יואב
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.