חניון נחל אסף בנתיב אנז"ק                                                        חזרה לאתרים דרום     

יצאנו לראות את פריחת הכלניות. קשה לוותר על הגלימה האדומה שעוטה הנגב הצפוני מידי חורף. דרך השדות הובילה אותנו גם לבארות יצחק הישנה ובמהרה מצאתי עצמי מכניס לרשימה גם את אנדרטת אנז"ק -Auatralian and New Zeland Army Corps - חיל הפרשים האוסטרלי והניו-זילנדי שפעל כאן במלחמת העולם הראשונה. הדרך מתקרבת סמוך מאוד לגדר המערכת עם רצועת עזה. מתחם טנקים עטויי בוץ נראה בסמוך. ואז עדי מביטה בשלט שמימין ואומרת "החלטת לסגור איתי חשבון באזור של איומי צליפה וטילים?!".

בשנת 1917 במהלך מלחמת העולם הראשונה פתחו הכוחות הבריטיים במהלך לכיבוש הארץ מבסיסם במצרים. בכוח השתתפו גם אוסטרלים, ניו-זילנדים, הודים ופועלים מצרים. שתי ההתקפות על העיר עזה הסתיימו במפלה בריטית - אז מונה גנרל אדמונד אלנבי כמפקד הכוחות ונהגתה תכנית לאיגוף מפתיע ולכיבוש באר שבע. הדי קרב זה שהיה מקרבות הפרשים האחרונים בהסטוריה טבועים עמוק במורשת האוסטרלית.  

תמונה שהיא מהזכורות יותר מאותה תקופה אינה דוקא תמונה של קרבות אלא של חייל אוסטרלי הקוטף כלניות בנגב הצפוני (אז עוד לא חל איסור ...). את התמונה צילם ההרפתקן פרנק הארלי.

 

soldier of the Australian Light Horse Brigade gathers anemones. Palestine, 1918. Paget Plate by Frank Hurley, official Australian war photographer

בשנת 1967 - חודשיים לפני מלחמת ששת הימים - במלאת חמישים שנה לקרבות ההם בדרום נחנכה אנדרטה לזכר אנז"ק וצורתה כאות A

מקור: ויקיפדיה - צילום של ד"ר אבישי טייכר

מקור: ויקיבארי

הגישה לאנדרטה הנמצאת כשלושה קילומטרים צפון-מערבית לקיבוץ בארי אינה מוגבלת אך בסמוך לה - לקראת דרכים מערביות יותר מוצב השלט הבא (פברואר 2012).

 

בשנת 2007 מלאו 90 שנה למהלך זה. ביזמת העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל אורגן כנס מרשים בו השתתפו רבים מקרובי המשפחה של הלוחמים של אז - ושוחזר הקרב על באר שבע.

מקור: ויקיפדיה

העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל יזמה פיתוח מסלול ששמו "נתיב אנז"ק" שאורכו כ-100 קילומטרים המנציח את האיגוף הגדול של הפרשים. הקרן קיימת לישראל בעזרת ידידיה באוסטרליה פעלה לפיתוח תחנות תיירותיות לאורך המסלול. שלטי הסבר מוצבים בחמישה אתרים לאורך הנתיב. בעתיד יוצבו עוד חמישה שלטי הסבר באתרי באר שבע ויוקמו שלוש מבואות – בבתרונות בארי, בפארק גולדה ובפארק אשכול. השלטים ממחישים את הווי החיים של הפרשים ואת עלילות הקרבות בשפע של תמונות מאותם ימים.

חניון אסף הוא תחנה בנתיב אנז"ק. החניון נמצאה סמוך לכביש (ממערב לו) בין הקיבוצים רעים למגן. יש להניח שמעבר למיקומו סמוך לנתיב - נוספה גם הכרה כי מטיילים רבים נמנעים מלהגיע לאנדרטת אנז"ק המקורית הסמוכה לגבול הרצועה. המקום מוגדר כ"חניון לימודי" ובו פיתוח סביבתי ושילוט מרשים הכולל מפות, תמונות והסברים על אנז"ק ועל נחל אסף. הנחל נקרא על שם אסף שכנאי שנפל ביום 9.12.1947  עם חמישה מחבריו באזור . שנה לאחר נפילתו נקרא על שמו המבצע לייצוב שליטתנו באזור שממזרח לרצועת עזה ובלימת ניסיונות המצרים להתקדם לעבר באר שבע - מבצע "אסף".  

 

האנדרטה לזכר אסף וחמשת חבריו בצומת גבולות במקום בו נפלו.

 

  

 

 צולם במוזיאון לתולדות באר שבע

הנה מפת נתיב אנז"ק בשני חלקים:

 

עוד באזור (מצפון לדרום):
אנדרטה לזכרו של אסף סיבוני ממערב לנירעם ותצפית על צפון רצועת עזה
מוזיאון המים בנירעם
אתר החץ השחור - מורשת הצנחנים
אתר בארות יצחק הישנה (יש שילוט לכביש הגישה מצפון לעלומים)
אתרי בארי (נחביר, מפעל ומכרות הגופרית, מחסני הצבא הבריטי)
דרך מתקני המים ליד רעים
פסיפס בית הכנסת במעון (סמוך לנירים)
אטרקציות רבות כמחלבות (בארי,צאלה), "לה מדווש" - לשכירת אופניים בבארי, "שביל הסלט" בתלמי יוסף ועוד

חזרה לאתרים דרום     חזרה לתפריט ראשי    


תגובות
1.  Itsik  (18/02/2012)
פגז יואב !!!! יישר כח
2.  משה פרנק  (18/02/2012)
אסף שכנאי היה מ"כ בחטיבת הנגב. בתאריך הנזכר הוביל את כיתתו במשימת אבטחה של קו המים וסיור כללי. בטעות נכנסו לכפר הערבי - בדואי שועוט ונהרגו בלינץ' שנעשה בהם. אסף הגן בגופו על הנסוגים ולא הצליח למנוע את מותם. המוות שלו היה טראומה קשה לחטיבת הנגב והתעורר ויכוח אם נהג בחוכמה שלקח איתו נשק וכו'. האנדרטה לחמישה נמצאת מאחורי תחנת האוטובוס בצומת גבולות, 5 ק"מ מדרום למגן. הכפר שועוט היה בדיוק ממול, ועדין אפשר לראות את הסברס שלו. כמוכן שערביי שועוט ברחו כשפרצו נעשי האיבה ונותרו עם המפתח לבית ועם הזכרון על הלינץ' ברצועץ עזה. במבצע אסף הצליחו גולני וחטיבה 8 של הזקן לשבור את הנסיון המיצרי האחרון להגיע להישג טריטוריאלי בנגב. גולני בלמו את השריון המיצרי בשיח' נוראן (מגן) וחטיבה 8 תקפה מהעורף את הכח המיצרי המשורין והפיצה אותו לכל עבר. אחרי זה המיצרים נכנסו למגננה ולנסיגה - מבצע חורב
3.  זאב זיוון  (22/02/2012)
רק תוסיף את התאריכים. בין דצמבר 1947 ואובדן שלש החוליות שסיירו על קו המים לדצמבר 1948 ומבצעי התנופה של סיום המלחמה ב'אסף' ו'עין'-'חורב' חלפה שנה של מלחמה קשה ובניית הכוח שהגיע בסופו של דבר בט' באדר תש"ט להנפת דגל הדיו באילת.
4.  אורי  (26/09/2012)
במידה ומישהוא מזדמן בטיולו לאוסטרליה ונמצא באזור עיר הבירה קנברה, אז אני ממליץ לבקר במוזיאון המלחמה של אוסטרליה. בו נמצא מידע רב הן במסמכים והן בתצוגה אודות חיל האנז"ק במלחמת העולם הראשונה בארץ. קחו לכם כמה שעות לביקור במוזיאון הנפלא הזה ותלמדו הרבה אודות ההיסטוריה הצבאית של הארץ במלחמת העולם הראשונה.
5.  יורם טויטו  (14/08/2017)
משה, לדעתי נהרגו באירוע שבעה לוחמי פלמ"ח ולא חמישה. זאב, לדעתי, אחת מהחוליות לא נמצאה עד היום, נדמה לי שזו החוליה שהלכה ממשמר הנגב לחצרים, אם כי איני בטוח. האירוע מוספר בספרו של בני מייטיב,: "הזורעים במדבר". והנה סיפור אישי: באחת משבתות החורף, לפני כמה שנים, הדרכתי קבוצת גמלאים בנגב המערבי. הסיור כלל, ביקור באנדרטה. כדרכי, הוצאתי את ספרו של בני מייטיב, על מנת לקרוא לפני הקהל את הקטע כפי שהוא מסופר בספר. ואז פונה אלי, ילד, נכד שהצטרף לסבים לטיול, ואמר לי: אתה יודע, איך קוראים לי? לא איני יודע. "קוראים לי אסף" הוא אמר, והוסיף, אתה יודע למה קוראים לי אסף?" לא, איני יודע. אני קרוי על אח של סבא שלי, אסף שכנאי, שנהרג בקרב הזה.... בקשתי מהילד, שיקרא את הקטע מתוך הספר. לי היה זה רגע מכונן, מעין, חיבור של אגדות פלמ"ח לחיים עצמם. הנה, הסיפור חי ונושם ממולי. הנער, שקרא עורר בקהל התרגשות רבה, חלק מהקהל דמע (גם אני).
6.  יואב אבניאון  (14/08/2017)
תודה יורם. תגובתך מרגשת
7.  זאב זיוון  (14/08/2017)
יופי של סיפור רק צריך וחסר בשלט להסביר מה עשתה שם כתת הפלמח ושעוד שתי חוליות נפלו במקביל. בחודש שעבר פנו אלי מאיתור נעדרים שמחפשים את השניים החסרים מחוליית משמר הנגב. סה"כ בדצמבר 1947 חודש הקרבות הראשון מול הגורם המקומי נפלו כ20 חללים כולל המוכתר אריה יחיאלי ברביבים ואיש ועדת הביטחון של הקיבוץ המאוחד אהרון שטולץ-שטולצברג. כשתקרא שבקשת שיח העזזמה לשוב אחרי המלחמה סורבה זה מפני שהיה לו דם על הידיים. זאב
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.