חניון נחל אסף בנתיב אנז"ק חזרה לאתרים דרום
יצאנו לראות את פריחת הכלניות. קשה לוותר על הגלימה האדומה שעוטה הנגב הצפוני מידי חורף. דרך השדות הובילה אותנו גם לבארות יצחק הישנה ובמהרה מצאתי עצמי מכניס לרשימה גם את אנדרטת אנז"ק -Auatralian and New Zeland Army Corps - חיל הפרשים האוסטרלי והניו-זילנדי שפעל כאן במלחמת העולם הראשונה. הדרך מתקרבת סמוך מאוד לגדר המערכת עם רצועת עזה. מתחם טנקים עטויי בוץ נראה בסמוך. ואז עדי מביטה בשלט שמימין ואומרת "החלטת לסגור איתי חשבון באזור של איומי צליפה וטילים?!".
בשנת 1917 במהלך מלחמת העולם הראשונה פתחו הכוחות הבריטיים במהלך לכיבוש הארץ מבסיסם במצרים. בכוח השתתפו גם אוסטרלים, ניו-זילנדים, הודים ופועלים מצרים. שתי ההתקפות על העיר עזה הסתיימו במפלה בריטית - אז מונה גנרל אדמונד אלנבי כמפקד הכוחות ונהגתה תכנית לאיגוף מפתיע ולכיבוש באר שבע. הדי קרב זה שהיה מקרבות הפרשים האחרונים בהסטוריה טבועים עמוק במורשת האוסטרלית.
תמונה שהיא מהזכורות יותר מאותה תקופה אינה דוקא תמונה של קרבות אלא של חייל אוסטרלי הקוטף כלניות בנגב הצפוני (אז עוד לא חל איסור ...). את התמונה צילם ההרפתקן פרנק הארלי.
soldier of the Australian Light Horse Brigade gathers anemones. Palestine, 1918. Paget Plate by Frank Hurley, official Australian war photographer
בשנת 1967 - חודשיים לפני מלחמת ששת הימים - במלאת חמישים שנה לקרבות ההם בדרום נחנכה אנדרטה לזכר אנז"ק וצורתה כאות A
מקור: ויקיפדיה - צילום של ד"ר אבישי טייכר
מקור: ויקיבארי
הגישה לאנדרטה הנמצאת כשלושה קילומטרים צפון-מערבית לקיבוץ בארי אינה מוגבלת אך בסמוך לה - לקראת דרכים מערביות יותר מוצב השלט הבא (פברואר 2012).
בשנת 2007 מלאו 90 שנה למהלך זה. ביזמת העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל אורגן כנס מרשים בו השתתפו רבים מקרובי המשפחה של הלוחמים של אז - ושוחזר הקרב על באר שבע.
מקור: ויקיפדיה
העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל יזמה פיתוח מסלול ששמו "נתיב אנז"ק" שאורכו כ-100 קילומטרים המנציח את האיגוף הגדול של הפרשים. הקרן קיימת לישראל בעזרת ידידיה באוסטרליה פעלה לפיתוח תחנות תיירותיות לאורך המסלול. שלטי הסבר מוצבים בחמישה אתרים לאורך הנתיב. בעתיד יוצבו עוד חמישה שלטי הסבר באתרי באר שבע ויוקמו שלוש מבואות – בבתרונות בארי, בפארק גולדה ובפארק אשכול. השלטים ממחישים את הווי החיים של הפרשים ואת עלילות הקרבות בשפע של תמונות מאותם ימים.
חניון אסף הוא תחנה בנתיב אנז"ק. החניון נמצאה סמוך לכביש (ממערב לו) בין הקיבוצים רעים למגן. יש להניח שמעבר למיקומו סמוך לנתיב - נוספה גם הכרה כי מטיילים רבים נמנעים מלהגיע לאנדרטת אנז"ק המקורית הסמוכה לגבול הרצועה. המקום מוגדר כ"חניון לימודי" ובו פיתוח סביבתי ושילוט מרשים הכולל מפות, תמונות והסברים על אנז"ק ועל נחל אסף. הנחל נקרא על שם אסף שכנאי שנפל ביום 9.12.1947 עם חמישה מחבריו באזור . שנה לאחר נפילתו נקרא על שמו המבצע לייצוב שליטתנו באזור שממזרח לרצועת עזה ובלימת ניסיונות המצרים להתקדם לעבר באר שבע - מבצע "אסף".
האנדרטה לזכר אסף וחמשת חבריו בצומת גבולות במקום בו נפלו.
צולם במוזיאון לתולדות באר שבע
הנה מפת נתיב אנז"ק בשני חלקים:
עוד באזור (מצפון לדרום):
אנדרטה לזכרו של אסף סיבוני ממערב לנירעם ותצפית על צפון רצועת עזה
מוזיאון המים בנירעם
אתר החץ השחור - מורשת הצנחנים
אתר בארות יצחק הישנה (יש שילוט לכביש הגישה מצפון לעלומים)
אתרי בארי (נחביר, מפעל ומכרות הגופרית, מחסני הצבא הבריטי)
דרך מתקני המים ליד רעים
פסיפס בית הכנסת במעון (סמוך לנירים)
אטרקציות רבות כמחלבות (בארי,צאלה), "לה מדווש" - לשכירת אופניים בבארי, "שביל הסלט" בתלמי יוסף ועוד
חזרה לאתרים דרום חזרה לתפריט ראשי