טיולים נושאיים - צפון ומרכז                                            חזרה לטיולי איכות

להלן רשימה חלקית של טיולים אזוריים ונושאיים שעורך יואב אבניאון בצפון ובמרכז.

הטיולים ברשימה זו אינם כוללים טיולי טבע רגליים  (בדף בנפרד).

לכל טיול ניתן לקבל הצעה מפורטת היכולה לכלול גם ארוחות ולינה.
כל טיול הוא בסיס מוצע בלבד וניתן להתאימו ולשנותו ו/או להוסיף אטרקציות ופעילויות.
 
צפון
 
ארמנים בצל הכרמל    ייחודי ומרתק
בשנת 1915 חווה העם הארמני עתיק היומין רצח עם עת היה נתון לשליטת האמפריה העו`מנית.
גם בחלוף יותר ממאה שנה - צל האירועים הקודרים לא נמוג. נספר על עם עם מורשת עתיקה, על הנסיבות שהביאו לתוצאה הטראגית של מות יותר ממליון ארמנים ועל קשר לארץ-ישראל שבעקבותיו נמצאת עד היום בארץ קהילה ארמנית קטנה.
נמחיש את הקשר של האירועים לארץ-ישראל באמצעות קורותיה של משפחה אחת. נספר על נוימזר - ילדה קטנה הזוכרת יַלְדוּת מאושרת בכפר ארמני יחידי שהיה בישראל. כפר שאיננו עוד.
 
נפתח את היום בביקור בכנסיה ארמנית מעניינת בחיפה בה נפגוש את דירייאר - הכומר של הקהילה יליד ארמניה. נספר על המורשת הארמנית בכלל ועל הקהילה הקטנה שבעיר.
נבקר בסדנת קרמיקה ארמנית צבעונית בה נתכבד בתה ועוגיות. רֵנָה האמנית הארמנית תספר על מקורות ההשראה ועל הדרך בה הגיעה אמנות זו, שאינה קיימת בארמניה המודרנית, לישראל.
לאחר סיור בוואדי ניסנאס בו נגלה פינות מפתיעות נצא דרומה לאתר ייחודי ולא מוכר - שרידי הכפר הארמני הנטוש שיך בוריךּ ליד עתלית. נשוטט ברכס הכורכר עליו עוד נראים שרידי הכפר ונספר על נסיבות ישובו דווקא כאן לפני כתשעים שנה ועל האירועים שהסתיימו בנטישתו בשנת 1980.
 
בעקבות ליל הגשרים        מרגש ומיוחד
סיור בעקבות הארועים הסוערים של חודש יוני 1946 שביצעה תנועת המרי העברי.
נפתח בקרית אתא בסיפור הפעולה הגדולה ביותר שביצעה מחתרת הלח"י מעודה - ההתקפה על בתי המלאכה של הרכבת.
לילה קודם הותקפו על ידי תנועת המרי העברי 11 גשרים. נתמקד בגשרים של א-זיב (אכזיב) שם היו הארועים דרמטיים במיוחד. נשלב את סיפורו המרגש הצייר הנודע לודויג בלום שבנו אליהו נספה בפעולה.נרחיב את היריעה לדיון בכל נושא ההעפלה ונשאל האם נשא המאבק את הפרי המיוחל.
הסיור יכלול הליכה של כקילומטר לאורך החוף המרהיב שמצפון לאכזיב ובאזור גשרי הכביש והרכבת שהיוו יעד לפעולה כאן. אפשר לשלב ביום הסיור צפייה בסרט "קבר יש רק אחד" שהפיקה שושי בן-חמו מקיבוץ לוחמי הגטאות על גילוי מקומות הקבורה של הרוגי ההתקפה.
(הסרט יוקרן בקיבוץ. בתשלום נוסף)
 
לסיום היום נבחר אחת משתי האפשרויות הבאות: ביקור בגן פסלי פסיפס מיוחד בקיבוץ איילון שם נשמע מבני משפחת דווידזון את סיפור האמן-לוחם מאיר דווידזון ורעייתו רות (בתשלום נוסף) או מסלול רגלי של כשעה במערת קשת מול נוף מרהיב של הגליל.
 
בָּדָד לָעַד – קברים מבודדים בישראל      ייחודי
הם קבורים הרחק משדות השיש הרגילים - לעיתים בראש גבעה, במקום מבודד עם נוף קדומים ולעיתים בלב עיר במקום מפתיע. מיהם אותם אנשים שדרכם האחרונה הובילה אותם אל מחוץ לבתי העלמין הרשמיים והם בדד לעד ולעיתים רק עם חבורה קטנה ומצומצמת סביב קברם ?
ניתן לבנות סיור אזורי שיכלול ביקור ב 3-5 אתרים כאלה בהם יועלה סיפורם המיוחד.
 
לדוגמה באזור עמק יזרעאל:
  • שלום רקיר - קבר של הטייס בצל הברושים בעמק יזרעאל סמוך למשמר העמק
  • יהושע מרגולין - "הדוד יהושע" המורה לטבע המיתולוגי בחצר מכללת אורנים
קברי בני קיבוץ גבעות זייד - על גבעה "בשום מקום" אל מול נוף משגע טמונים אסתר ושמואל
 
פנינים ברמות מנשה    מקסים
נפקוד אתרים מקסימים בחבל הארץ הגבעי שבין הכרמל לשומרון.
נפתח במצפור הוכברג ופנינו לנוף המיוחד של האזור. נספר על יצחק הוכברג והפעולה המרגשת שלו להצלת כמאתיים יתומים יהודיים ניצולי פרעות במזרח אירופה - כל אחד מהניצולים מונצח על אבן במצפור ויוצר מיצג היסטורי אנושי מרגש!
נבקר בעין השופט כאן נראה מספר אתרים מעניינים: האסם שעיצובו האדריכלי מרשים וייחודי, הסליק שסיפור גילויו מרתק ומוזיאון ארכאולוגי קטנטן ומרשים עם ממצאים עשירים מהאזור (הביקור במוזיאון מותנה באישור סופי סמוך לטיול).
נלך במסלול רגלי בנחל השניים ובהמשכו - נחל השופט (כשעתיים בדרגת קושי קלה, אפשר לקצר) ונספר על שני אנשי חזון נוצריים ועל שני שומרים שסופם מר.
נסיים בתל יקנעם המפתיע בו נחשפו ארבעת אלפי שנות היסטוריה וממנו נוף נפלא של עמק יזרעאל.
(חלופות למסלול הרגלי ובכלל: ג`וערה, מערת הפלמ"ח ועוד).
 
בעקבות רבי יהודה הנשיא
נצעד ח"י מאות אחורנית אל תקופת הזוהר של "רבי" ושל הגליל היהודי.
נעמוד על אישיותו של "רבי" שלא היה צריך להוסיף ציון שמו המפורש כדי לדעת במי מדובר.
נתחיל בציפורי המרתקת בה בילה את שנותיו האחרונות ובה חתם את המשנה – נראה את מערכת המים המרשימה, את הפסיפסים יוצאי הדופן ובמיוחד את "המונה ליזה של הגליל" ונתהה האם בוילה המפוארת שכן הרבי.
חלקו השני של היום יהיה במסע תת-קרקעי בבית שערים המרשימה בה נקבר. נדבר על השינויים במסורות הקבורה היהודית, על גלגול מחילות ועל קשר מפתיע של מיתולוגית לדה והברבור למקום.
כפי שנכיר – הצטברו כאן הוכחות ארכאולוגיות המסירות ספק בדבר זיהוי קברו של רבי.
 
מי ירה ומי זה שם נפל ?
מאבק והתיישבות בעמק: סיור בעקבות ראשית ההתישבות בעמק יזרעאל ושזירת סיפורה של משפחת רוזנפלד – שאבי המשפחה סר`נט משה רוזנפלד שרת בצבא הבריטי ונורה במורדות הגלבוע בשנת 1935. (הכרות אישית עם משפחת רוזנפלד ותחקיר שבוצע בנושא מוסיפים מימד אישי מרתק לסיפור).
הטיול יכלול ביקור במשטרת נהלל ההסטורית שחזרה לתפקד ותצפית מפסגת גבעת המורה (או דרך נוף רמת יששכר לרכבים פרטיים). נסיים בבית העלמין הצנוע והנסתר בגדעונה שבשיפולי הגלבוע כאן יעלו סיפורים מרגשים של חלוצי העמק. מומלץ לשלב בטיול זה תערוכה בבית שטורמן בנושא אורד וינגייט כולל צפייה בסרט (כל עוד היא מתקיימת. 10 ש"ח לגמלאי בקבוצה).
 
רכבת העמק שבה
בעקבות הרכבת המיתולוגית בעמק יזרעאל שחידשה ימיה כקדם. אתרים וסיפורי הווי. הסיור יהיה לאורך מספר תחנות בעמק יזרעאל. חלקן משוחזרות כמו זו בכפר יהושע וחלקן עזובות ושוממות. למעמיקים – ניתן להתחיל את הסיור בביקור במוזיאון הרכבת בחיפה. נתייחס לעבודות המתקדמות לחזרתה החלקית לפעילות של רכבת העמק ונכיר הסיבות לכך. אפשר לשלב נסיעה ברכבת עצמה.
 
אני מצפת
סיור בעיר הקסומה ורבת הפנים. נתחיל בהר כנען ונספר על שרה לוי – אשה מופלאה שנאחזה בהר גם בימים הקשים של מאורעות ומלחמות. נרד לסמטאות העיר ונתחקה אחר תקופת הזוהר של המאה ה-16: בתי כנסת מרשימים וגלריות. נתהה על מהות תורת הקבלה ונסיים בתצפית מדהימה מראש גבעת המצודה. הסיור יכלול התייחסות יסודית למערכה על צפת בתש"ח ועל איש צעיר בן 21 שגורל המערכה הוטל על שכמו. (הטיול מתאים לימי חול).
 
ארץ הגולן
בחבל הארץ הבזלתי ומרשים מסתתרות פינות מרשימות שיספקו הצצה לערכי טבע והסטוריה מרתקים.
מומלץ לשלב ביקור במוזיאון הארכאולוגי בקצרין בו ריכוז ממצאים נדיר ואיכותי. בין האתרים האפשריים: תצפית פנורמית על הגלעד ואל-חמה, בית הכנסת המרתק אם אל-קנאטר, הפארק הוולקני החדש אל מול קוניטרה, אתר הפליאומגנטיזם, אתרי מורשת קרב (ששת-הימים ויום הכיפורים), מפגש עם אמנים(פסל הולנדי שמצא בישראל את ביתו או יצרן גיטרות וויסקי צבעוני ומרתק), ביקור ביקב ועוד ועוד.
 
בתי כנסת עתיקים בצפון
מסע מרתק לבתי כנסת קדומים בצפון  – חלקם מוכרים יותר וחלקם פחות.
נסקור את מקומו של בית כנסת החל מהתקופה שלפני החורבן עבור לתקופה הביזנטית ממנה רוב השרידים בצפון עת קהילות יהודיות רבות חיו שם. נתהה מתי הדלדל דרמטית הישוב היהודי בארץ-ישראל.
נתחיל בבית כנסת מהקדומים ביותר שהתגלו בארץ. בשנים האחרונות הולך ונחשף במגדל הקדומה (אתר מגדלא) כפר דייגים יהודי ובליבו בית כנסת קטן אך נדיר. נספר על הממצא המסתורי עליו חרותה מנורת שבעת קנים. במקום נבנתה כנסיה מרשימה המחברת את המבקרים לשורשים המשותפים של הדתות ולים כנרת. נעלה לרמת הגולן לבית הכנסת בדיר עזיז (מושב כנף). נפקוד את המוזיאון הארכאולוגי בקצרין שם ממצאים מרהיבים ונדירים מבתי כנסת בגולן. נסיים באום אל קנאטר ליד נטור אל מול ערוץ נחל סמך בו הולך ומשוחזר בית כנסת מפואר ומרהיב מימי התלמוד.
 
צדיק כתמר יפרח
נעמוד על התופעה של קברי צדיקים בצפון. לצד חלק מהאתרים שרדו עצים מרשימים – האלה האטלנטית הענקית לצד קבר רבי טרפון, האלונים האדירים במתחם אבא חלפתא ובניו ועוד.
נלך כחצי שעה לכל כוון כדי לבקר במערת אביי ורבא - סיפור הזוג התלמודי מרתק והנוף הנשקף אל עמק החולה הוא מהיפים בארץ. ניתן לשלב עם ארוחה דרוזית נפלאה בסא`ור שם יש גם קברי צדיקים יהודיים.
 
פקיעין וסביבתה
נבקר בכפר הציורי פקיעין ונספר על ההסטוריה המרתקת שלו.
במערה בלב הכפר נתרווח לקפה ונשמע את סיפור המקום.
נעלה לפסגת הר הארי ליד הכפר בית `אן ממנה נשקף נוף עוצר נשימה של הגליל ובקע הירדן.
נסיים בטיול רגלי נינוח של כשעה בנחל צלמון לצד בריכות צלולות ומרגיעות.
ניתן לשלב ארוחה דרוזית נפלאה בכפר סא`ור
 
בעקבות קרב קרני-חיטין
נחזור לשנת 1187 לאחד הקרבות החשובים בהסטוריה.
נכיר את הדמויות הפועלות: ראשי הקואליציה הצלבנית החלשה וצלאח א-דין האגדי.
הסיור יתחיל בציפורי ויסתיים בראש הר קרני חיטין. כולל קטעי הליכה בדרגת קושי קל עד בינוני.
              
בעקבות הטמפלרים בצפון
סיור בעקבות קבוצת המאמינים הקטנה שהשפיעה כה רבות על הארץ בסוף המאה ה- 19 ובתחילת המאה ה-20 . הסיור יתמקד בבית לחם הגלילית ובוולדהיים (אלוני אבא).
ניתן לטייל באותו נושא באזור חיפה - המושבה הגרמנית ודלית אל-כרמל.
 
"ארמונות בשממה" - חיפה המתעוררת, 1880-1950"    חדש
לאחר תצפית כללית על העיר והבנת כיוון התפתחותה ההסטורי נגיע לגן בנימין שבשכונת הדר הכרמל.
נספר על היציאה מהחומות (ידעתם?) ועל שכונות "הרצליה" ו"הדר הכרמל". נפגוש כאן ועד חזק ומרחיק ראות, סתתים עבריים, את גברת פרחיה סגל שמתפארת בביתה דמוי מקדש עתיק ("ארמונות בשממה" קראו לבתים המרוחקים אז) ואת אבא וחנה חושי בבת דירות צנוע ברחוב ירושלים. נעבור לטכניון - אבן יסוד לחינוך ולסגנון אדריכלי חדש בארץ-ישראל. נרד לבנין העיריה המונומנטלי משנת 1942 ונרחיב על חסן שוקרי - יש לו סיפור חיים מרתק. כאן בסמוך התחולל הקרב המכריע בתש"ח בו נפלה חיפה הערבית. נגלוש לואדי נסנאס שאין שני לו. כאן ברחובות ספוגי אווירה, מיצגים ופסלים, טעמים וריחות נספר על קורותיו של הוואדי ועל דמויות שחיו בו. נפגש עם רֵנַה - אמנית קרמיקה ארמנית שחיה ופועלת במקום (בחצר ביתה ובסדנה כולל שתיה חמה ועוגיות. בתשלום נוסף).
מגיעים עד רחוב הפרסים הנושק למושבה הגרמנית. מה היה לנו? כקילומטר וחצי בקו אווירי לאורך קו
את החלק השני של ואדי נסנאס אפשר להחליף בואדי סאליב המרתק ובחיפה התחתית.
 
חיפה והכרמל
נכיר את ההסטוריה של העיר ונסייר באתרים מעניינים בכרמל.
נפתח בתצפית מרהיבה מהחלק העליון של הגנים הבהאים. נסקור את קורות העיר ונספר על קורות הדת הבהאית ועקרונותיה. נסייר במושבה הגרמנית ונחייה את סיפורי המשפחות ואישים שפעלו בה.
בכפר הדרוזי דלית אל-כרמל נאכל צהרים ולאחר מכן נבקר בבית בו התגורר סר לורנס אוליפנט עם רעייתו האהובה אליס.  נסיים בתצפית ממנזר המוחרקה ממנו נפרס נופו הנהדר של עמק יזרעאל.
ניתן לשלב מסלול רגלי קצר ביום זה או ביקור במוזיאון הימי הלאומי המרתק.
 
עכו - מעל ומתחת לקרקע
מסע לעיר המרתקת בה נפגשה אירופה עם המזרח. הכרת העולם הצלבני, מסדרי האבירים ועוד.
נתחיל באתר לא מוכר: מקום קבורתו של הגנרל קפארלי מצבא נפולאון ונספר על מערכת היחסים המורכבת בין בונפרטה לחברו לספסל הלימודים דה-פיליפו.
נרד לאולמות האבירים שעברו שדרוג משמעותי בעת האחרונה - כולל חללים חדשים שנפתחו לביקור. נעמוד על מהותם של המסדרים הצבאיים ההוספיטלרי והטמפלרי ונחייה את חיי היום יום בעכו הצלבנית.
נספר על קיצה של ממלכת ירושלים ונשאל עצמנו אילו השלכות הסטוריות ארוכות טווח היו לתקופה סוערת זו. טיולנו יכלול ביקור במנהרת הטמפלרים, המוזיאון הנוסטלגי "אוצרות בחומה" ובמסגד אל `זאר המרהיב (כפוף לזמני התפילה במקום).
ניתן לשלב סדנה יצירתית מרתקת ומהנה המתקיימת באולמות האבירים!
 
מרכז
 
פנינים בשרון    ייחודי
נכיר פינות לא מוכרות וסיפורים היסטוריים-אנושיים חבויים.
סלע שצורתו זנב מטוס המציין את אסון ילדי אוסלו, נחלאי קומוניסט שנפל ליד הגבול - אירוע ממנו נולד שיר, צוואתו המרגשת של ה"טרומפלדור של קאקון", ידידות נפש בין שתי פרטיזניות שבחייהן ובמותן לא נפרדו, "כלניות" בריטיות עם יד קלה על ההדק אל מול ילדת טהרן ועוד.
אלה חלק מהסיפורים שיהפכו פינות עלומות לפניניםבשרשרת היסטורית מרתקת - והכל "מתחת לאף".
 
הטיול יכלול את האתרים הבאים:
  • תצפית נוף בלב השרון בה נברר את גבולותיו, מקור השם ואת תעלומת העלמות יער השרון
  • בית אמידים ערבי נסתר בכפר יונה – האם כאן דרה מאהבתו של `אדי נבולסי?
  • מבצר קאקון עתיר היסטוריה ממנו תצפית מרשימה על הרי שומרון.
  • בית העלמין המרגש של עין החורש וסיפור המצור על גבעת-חיים בשנת 1945
  • אנדרטת אסון ילדי אוסלו במושב ינוב ליד הצריף הנורבגי הישן
  • סיפורו של קיבוץ יד-חנה ואירוע דרמטי שהתבטא בשיר מוכר. נצעד בשבילי הקיבוץ בעקבות ספרה של כרמית גיא.
 
התמונה שתתקבל בסוף הטיול תהייה לא רק של אזור גאוגרפי יפיפה אלא של האזור בפרספקטיבת התקופה המכרעת בקורות עם ישראל בעת החדשה: מימי ערב הקמת המדינה ועד שנותיה הראשונות
למטיילים שכבר ביקרו בחלק מהאתרים הנ"ל או שמבקשים גם נושאי עניין אחרים אפשר לשלב האתרים הבאים על חשבון אלה שהוזכרו מעלה:
 
  • שרידי מעברת שבות-עם ליד צומת בית ליד
  • עץ השקמה המרשים בנתניה
  • קברו העלום של יוסף בנימיני בחצר בית ספר בשרון ונסיבות נפילתו
  • בית העלמין המעניין באביחיל
  • גן לאומי אפולוניה (בתשלום נוסף)
  • מסגד סדנא-עלי (כניסה לעמדת התצפית במתחם אפשרית בדרך כלל אך לא מובטחת)
  • ביקור אצל ניסים כחלון "איש המערות" במצוק סידנא-עלי. סיפור חיים ועיטורים צבעוניים מרשימים (25 ש"ח לאדם)
  • מסלול רגלי לא קשה לאורך נחל אלכסנדר  
מח`רבת דוראן לרחובות חדש, מפתיע ומרתק!
יי... ופתאום עולם חדש, חורשה ירוקה של אקליפטוסים, שורות של גפנים לאין-מספר, בתים קטנים לבנים עם גגות אדומים במרחק – עולם אחר, פאטה מורגנה של אירופה" כך תאר זאב `בוטינסקי את רחובות.
נחזור לימי העליה הראשונה לליבה של רחובות ההסטורית ונפגוש את אהרן אייזנברג, יהושע חנקין, חברי אגודת "מנוחה ונחלה" מפולין ובתיה מקוב – אשה אמיצה שהתריסה נגד תמיכת הברון. 
נראה את הבתים הראשונים ששוחזרו לאחרונה באופן מרשים ברחוב יעקב. בית דונדיקוב, בית העם, בית הכנסת ובית הבאר. לא נחמיץ את "בתי המליונרים" שבאחד מהם חיה והתאהבה רחל המשוררת.
נמשיך בסיור מרתק במכון ויצמן ונסיים במוזיאון לפרדסנות "פרדס מינקוב"או ב"מכון איילון" – מפעל התחמושת של ההגנה שפעל תחת אפם של הבריטים.
 
תנינים, דייגים וספנים    
טיול שכולו מים וים. נבקר בשרידי אמות המים לקסריה ובשפך נחל תנינים. כאן נספר על מהנדס נשכח - מייבש ביצות כברה דב קובלנוב. נלך לאורך אחד החופים היפים בארץ עד חוף נחשולים ונראה איים, בעלי כנף וברכות דגים. נספר על דור – עיר נמל עתיקה שממפרציה הפליגו ספנים אלי ים.
אורך המסלול כעשרה קילומטר בדרגת קושי קלה.
 
קיסריה -ג `סר א-זרקא   קלאסי לטיול ערב. אפשרי גם ביום!
נצעד מחוף האקוודוקט לאורך האמה שהובילה מים לקסריה במשך יותר מאלף שנה. אל מול הגלים וכשהשמש נוטה לשקוע נדבר על יחסי עם ישראל והים לאורך הדורות, על חנה סנש ועוד.
אל מול הכפר `סר א-זרקא נראה את אחד המפרצים היפים והקטנים בארץ.
נספר על קורות הכפר ועל מצבו היום.
אורך קטע ההליכה כ-4 ק"מ ומשך הטיול עד הגעה לכפר כשעתיים וחצי.
אפשר לשקול שילוב ביקור במוזיאון המרתק לעתיקות קסריה בקיבוץ שדות ים וקיום ארוחה בבית משפחה בכפר `סר א-זרקא.
 
שׂרונה - מחלום לאבק מותגים         מרתק!
הפארק העירוני שרונה נפתח לאחר שנים של שימור ושיקום.
בשנת 1871 הקימו בני כת ההיכל (הטמפלרים) ישוב לתפארת על דרך יפו-שכם. נספר את סיפורו של החלום שהתנפץ ברוחות הרעות שנשבו מארץ האם. בין הבתים המשומרים נחייה את העבר ונוכל לדמיין את השדות החקלאיים המוריקים, את כינוס הקהילה ביום ראשון ואת משחקי הכדורת ושתיית הבירה. נסתייע בתמונות ובמפות ישנות ונרד למנהרה המרתקת שחיברה בין שני היקבים במושבה (10 ש"ח לאדם). בשלהי תקופת המנדט הבריטי התחולל כאן מאבק בין הישוב העברי בשלטון הבריטי, נספר על עמירם בלינקוב וחבריו שלחמו כאן. עם הקמת המדינה הופך המקום לקריה השלטונית של ישראל הצעירה. משך הסיור כשלוש שעות.

ניתן להרחיבו ליום שלם ולכלול את סיפור המושבה האמריקאית ביפו שבעקבות כשלונה הטראגי נרכש המקום על ידי הטמפלרים שהקימו את השכונה הקטנה "ולהאלה" שלה היו קשרים הדוקים ביותר עם שרונה.

רמלה     מרתק!

מה פתאום רמלה? כי מעבר לכביש של פעם בין תל אביב לירושלים בו תמיד עצרנו לגלידה...יש כאן אתרים מרתקים וסיפורים נהדרים. 
בעיר הראשונה שהוקמה על ידי הערבים במאה ה-8 לספירה נותרו פנינים ארכיטקטוניות רבות.
כאן נתוודע לתקופה פחות מוכרת בהיסטוריה של ארץ ישראל - התקופה הערבית הקדומה: איך עלתה מן המדבר תרבות מרקע נוודי שהפכה לכח עצום שהוליד מפעלי בניה מורכבים, מרשימים ולא כל כך מוכרים? נעמוד בקצרה על עקרונות האסלאם - המצוות העיקריות ואופי התפילה.
נבין מדוע קודשה העיר גם לנוצרים. הצלבנים ואחרים בנו כאן כנסיות מרשימות כשהקדוש המככב בהן הוא גו`רג הלוחם האמיץ שהכניע את הדרקון הנורא.
נסייר במסגד אל-עומרי המרהיב, (לא בשבת ומותנה באישור סופי), בכנסיה צבעונית, בסמטאות השוקקות ולא נחמיץ את הנוף מראש המגדל הלבן – סמלה של העיר. נרד לשייט קצר בבריכת הקשתות ונסיים בבית העלמין הבריטי שצופן בחובו כמה הפתעות וסיפורים מרגשים.
ניתן לשלב ביקור בתל גזר הסמוך המזמן הליכה קלה, נופים והסטוריה מרשימה (יחייב צמצום הסיור ברמלה).
 
בין דוד לצדקיהו - תחילתו וסופו של הבית הראשון בשפלת יהודה     מרתק!
נסייר באתרים תנכיים מימי בית המקדש הראשון בשפלת יהודה היפיפייה.
נתחיל באתר המסעיר את עולם הארכאולוגיה - חורבת קיאפה מעל עמק האלה שם התחולל הקרב בין דוד לגולית. אל המקום נגיע בהליכה רגלית קלה בנוף נהדר.
נסקור את החורבה ממנה נשקף נוף פנורמי. נבחן מהם הממצאים שהתגלו באתר המעגלי המבוצר בן כשלושת אלפים שנה היכולים להצביע על מעמדו של דוד המלך.
(מומלצת חזרה בדרך אחרת למפגש עם הרכב. הליכה קלה של כשעה וחצי, מצטבר. דרגת קושי: קלה)
בתל לכיש נספר על המצור האשורי המתועד בצורה מפורטת בארמון בננווה ובמיוחד בחדר לכיש" הנמצא כיום בבריטיש מוזיאון. נראה את מערכת המצור האשורית ונספר על מכתבים בעברית קדומה השופכים אור על הימים האחרונים של הבית הראשון.
נוכל לשלב ביקור באתרים נוספים כולל מפגש עם אמן או טעימות בירה / יין.
 
"בדרך אל הגרלת הצדפים" - בעקבות המעבר מיפו לתל אביב
מסע מרתק במרחב ובזמן בעקבות התהליכים והאנשים שהובילו ליציאה מיפו ,הקמת נווה צדק ואחר כך תל-אביב. נצא מחוף הים באזור מוזיאון האצ"ל. אל מול עיר הנמל הקדומה ניבטת במלא יופיה על הגבעה מדרום, נסקור את הרקע לשינוי שהחל לפני כ- 130 שנה. נחצה אל העידן ה"חדש" בסמטאות נווה צדק. אל מול בתיהם של הדיירים של פעם נזכיר את אהרון שלוש ובניו, ש"י עגנון, הרב קוק, השכנים הגרמנים ורבים אחרים.
ליד קולנוע עדן המיתולוגי נעזוב את נווה צדק ונכנס לרחובותיה הרחבים יותר של העיר העברית הראשונה. בשדרות רוטשילד פינת רחוב הרצל נחייה את הגרלת הצדפים שנערכה כאן בשנת 1909  ונסיים אל מול ביתו של מאיר דיזנגוף בו הוכרזה מדינת ישראל.
 
יפו
"מעל המסגדים עולה ירח,   מעל ביתך עולים אורות ניאון.   ושוב שיחי יסמין נותנים פה ריח   ושוב אנחנו כאן, מול השעון." יוסי גמזו    בלילות או בימים...יש בסיס לקביעה - אין כמו יפו !
מתחת לקרום החיצוני – הסואן והלא מצוחצח – שוכנת פנינה היסטורית מרתקת.
נפגוש את רוחן של הדמויות המובילות שחלפו כאן על פני השנים: יונה הנביא, אנדרומדה היפיפייה, ניקנור מאלכסנדריה שהביא בחירוף נפש את אחד השערים לבית המקדש, פטרוס שהחייה כאן את טביתא, נפוליאון בונפרטה שקיבל כאן החלטות קשות לגבי חייליו החולים, "אבו נבוט" הטורקי קשה הלב אך הבונה הגדול, רוחו של עבד אל חמיד השני שדאג להנצחת שמו במגדלי שעון ועוד.
נלך בכיכרות ובסמטאות, בין כנסיות, מסגדים ושווקים. נחוש את גלי הים וננשום עמוק את העיר המרתקת שכה קל לאהוב.
 
זכרון יעקב
"...באנו לארץ אבותינו לשם מטרה קדושה, שום בית אחר אין לנו בכל העולם כולו. פה נחייה ופה נמות" 
כך אמר מאיר לייב הרשקו מחלוציה הראשונים של המושבה לנציג הברון הירש - וונציאני שבראותו את מצוקת המתיישבים – הציע להם לעבור לארגנטינה. משפט זה חקוק על קיר הכניסה לבית העלמין המרגש בו נפתח את סיורנו.
על רכס הכרמל הצופה לים ממוקמת מושבת הברון הקסומה בה נגולל את סיפור ההתיישבות של ראשית הציונות המודרנית.
נבקר בישוב המנומנם שבין רחובותיו ובתיו ייעורו לחיים סיפורי התיישבות, טרגדיות לצד אהבות ותקוות. נעמוד על סיפור הגבורה של משפחת אהרונסון ומחתרת ני"לי.
נוכל לשלב סיור ביקבים וארוחות גורמה. ניתן לבקר בקהילת בית-אל הנוצרית אוהבת ישראל שהצליחה בכשרון להקים בישוב "קיבוץ" משגשג תוך שמירה על פשטות, ענווה ואהבת אדם.
ניתן לשלב גם טיול רגלי ברמת הנדיב – במסלול לא מוכר או בגני הנדיב המרהיבים.
 
קיסריה                                               
מגלומן ? אולי... אך בוודאי גם מוכשר ואמיץ היה הורדוס כשהחליט לבנות את סבסטוס - הנמל הגדול ביותר בחופי הים התיכון. קיסריה היא מהדוגמאות היפות שיש לשפע התרבויות והכובשים שהשאירו חותמם כאן באלפיים השנים האחרונות.
מקדש פגאני גדול מימדים, עיר רומית במיטבה על כל סממניה - בתי מרחץ, אמות מים ומתקני שעשועים, כנסיה ביזנטית, מערכת ביצורים צלבנית אדירה שנהרסה על ידי הממלוכים.
ניתן לשלב בסיור צפייה במיצגים המרהיבים המשחזרים את ההיסטוריה של העיר תוך כדי שיחה וירטואלית עם גיבוריה.
 
קיסריה - אתרים פחות מוכרים                                            
סיור של כשלוש שעות בכמה אתרים שסביב העיר הקדומה המתויירת.
נגיע לאובליסק שאין דומה לו בארץ הטומן בחובו סיפור מרתק, נראה שרידי וילה רומית שעוטרה בפסיפס מרהיב ונהלך לחוף הים לאורך האקוודוקט המרשים בארץ.
מתאים גם לסיור ערב / לילה.
 
רמת הנדיב
לא רק הגנים היפיפיים ומרכז מבקרים חדש. מחוץ לגנים - מסלול טבע יפה עם תצפיות מרהיבות על מישור החוף (ניתן להתאים את רמת המסלול הרגלי לצרכי הקבוצה).
ניתן לשלב עם עוד אתרים בסביבה.
 
מרידות ביהודה
טיול שעוסק בהשוואה בין מרד החשמונאים למרד בר כוכבא
באזור פארק איילון (לטרון) נעלה לתצפית מרשימה על תל עקד ממנה נגלה מהלכו של יהודה המכבי בקרב אמאוס המרשים. נלך בעמק המעיינות ונצפה בשרידים מהתקופה ההלניסטית.
נדלג עם הרכב לאזור מודיעין ונתהה היכן מיקומם של קברי המכבים שתעודות קדומות מעידות כי היו כה מרשימים עד שנגלו ליורדי הים מהלך עשרים ק"מ מכאן.
 
נעלה לרכס שמדרום לירושלים מעל עמק רפאים ונצעד לעבר תצפית מרשימה על מקום הקרב האחרון בביתר. זהו נוף טרסות תלול מהיפים בארץ.
נעמוד על הרקע למרד נכיר את השחקנים הראשיים בסיפורנו – הקיסר המרתק אליוס הדריאנוס, שמעון בר כוכבא ועמיתו רבי עקיבא.
בעזרת צילומי אויר נוכל לראות את מיקום מחנות המצור הרומיים ולשחזר את שארע כאן בשנת 135 לספירה ואת ההשלכות של ארוע זה לדורות הבאים.
 
גרסה לחנוכה: נתמקד רק בסיפור החשמונאי ובתום הסיור בפארק איילון כאמור לעיל - נדלג עם הרכב לאזור מודיעין ונתהה היכן מיקומם של קברי המכבים שתעודות קדומות מעידות כי היו כה מרשימים עד שנגלו ליורדי הים מהלך עשרים ק"מ מכאן.
נסיים בהדלקת נרות ובסופגניות (בארגון המטיילים).
 

תגובות
(אין תגובות)


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.