גן מנשה - כפר סבא                                                 חזרה לאתרים מרכז

בגבול כפר סבא ומושב גן חיים על גבעה נטועים עצים מרשימים – מהגדולים מסוגם שראיתי בארץ. בראשה מבנה מוזנח. מרשים במיוחד האורן הענק הצמוד למבנה – גילו כ-90 שנה. בסביבתו גם עץ זית גדול . אל הגן מובילה שדרת ברושים מקסימה - ספרתי כמאאתיים ברושים (ירושלמי במקור או לא..).

מיהו מנשה ומה סיפור המקום?
במחצית השנייה של שנות העשרים ובמהלך שנות השלושים של המאה העשרים פעלו בארץ-ישראל משקיעים בעלי הון רב שלא התיישבו בה אבל הקימו בה חברות מטעים גדולות.
העיתונות המקומית היללה משקיעים ממערב אירופה, מקנדה, מארצות-הברית ומדרום אפריקה, והמעיטה בדיווח על דמויות מהמנהיגות הציונית בקהילות צפון אפריקה. אחד מאלה הוא הברון פליקס דה מנשה, מראשי הקהילה היהודית באלכסנדריה שבמצרים, שלצד פעילותו הכלכלית והציונית במצרים פעל גם בארץ-ישראל, הן בזירה המדינית והן בזירה ההתיישבותית והכלכלית. הגן – נושא את שמו.
עד שנות השישים היה הגן רכושו של ג`ורג` דה מנשה – בנו של פליקס ובבית הבודד שבו התגוררה משפחת יפה, כמנהלי העבודה. בשנות השישים מכר ג`ורג` את השטח לקבוצת אייזנברג שמתכוונת לבנות במקום – וכבר נערכות עבודות פיתוח בסביבה אך ככל הנראה הגן יישמר.
 
הגישה למקום רגלית דרך גן חיים או שיכון עליה בכפר סבא (התחומים על ידי שערים המונעים גישה ברכב עד הגן).
לחילופין שביל עפר מוביל מתחנת הדלק שמצפון מזרח לצומת רעננה צפון או ממפעל "קניאל" (קופסאות פח לשעבר).
 
בגן כר דשא, גינות קקטוסים, צמחייה טרופית וצומח ים תיכוני. עוד בגן פינות מסתור, מנהרת אבני דולומיט עליהן מטפטפים מים, המהווה בית גידול לשרכים וכן עצים ושיחים נדירים. את הגן תכננו וביצעו ליפא יהלום ממייסדי אדריכלות הנוף המודרנית בישראל וחתן פרס ישראל ויצחק קוטנר מעצב הגן הבוטני במקווה ישראל.
 
מיקום, הגעה, בטיחות:
נ.צ. רשת ישראל חדשה (מקורב):  678050 / 190400
מיקום: כקילומטר אחד צפון מזרחית לצומת רעננה צפון – ממערב למושב גן חיים ומצפון לשכונת עליה
רכב: רגיל
בטיחות: רגיל
הערות: אין

  

חזרה לאתרים מרכז   חזרה לתפריט ראשי  


תגובות
1.  סמדר  (16/01/2011)
הגן הולך ונעלם, כואב הלב, מהרו להציל אותו פן לא ישאר זכר ממנו
2.  אתי  (19/03/2011)
גן יפהפה, לא שמור אך זה היופי שלו.
3.  אורי כהן  (19/04/2011)
הגן אכן מוזנח וחבל אבל מה סוג העצים עם הגזעים הענקיים שלא ניתן להתעלם מהם ומהגובה שלהם.
4.  אייל  (19/11/2011)
הגן כבר ז"ל באדיבותה הרבה של עירית כפ"ס
5.  חנה כפר סבאית  (09/11/2012)
ביקרתי בגן המקסים והמוזנח והלב כאב. חטיבת אלון בכפר סבא קיבלה על עצמה לנסות לתחזק אך ללא עזרה רצינית של העיריה המקום היפה וההיסטורי הזנ יגווע. וחבל!
6.  אוי הנדל"ן המפלצתי הזה.תשקם ושמור על הגן הזה  (20/11/2013)
שקרוי על שמו ואני לא מאמינה שאייזנברג יהרוס את מה שנשאר מאותו איש שתרם כל-כך הרבה להתחדשות הישוב בארץ-ישראל.
7.   דנה  (23/11/2013)
כמה חבל יכול להיות יחיד ומיוחד הזנחה פושעת
8.  דרורה צ.  (09/02/2015)
ביקרתי בגן הוא עתיק ובקושי מתוחזק וחבל , יש מקום יותר לשמרו.
9.  יהודית  (25/03/2015)
באנו אתמול (ממכללת בית ברל) להתנדב בגן במסגרת יום המעשים הטובים, ניקינו את העשבייה, בעיקר את האספרגוס שחונק את העצים בגן. המקום הוא פנינה היסטורית ובוטנית וחשוב שיישמר.
10.  פינחס  (20/07/2015)
שדרת ברושים אחת לא שוקמה בניגוד להחלטת פקיד היערות.והעצים מתים זקופים בניגוד להסכם של העיריה עם הבעלים הגן לא פתוח לציבור. הגן מוזנח אתר ברמה לאומית
11.  מוטי  (08/03/2018)
גן מנשה היה למקום מפגש של חברי השומר, הפלמ"ח וההגנה. בגג הבית היה סליק ועל הגג - תחנת קשר שהוסוותה בשובך יונים. אלחוטאית של הפלמ"ח שהוצגה בפני אורחים כעוזרת בית, גרה בבית דרך קבע, שהתה בעמדה בלילה וישנה ביום. (ציטוט מויקפדיה).
12.  ליאור אנמר  (27/11/2022)
בין העצים שבחלק הדרומי של הגן ניתן למנות כמה עצי מגנוליה נהדרים שזרעיהם ניתקים מהם אט אט ע"י חוט הולך ומתארך. כאשר גרתי בשיכון עליה היה הגן מקום בילוי יום יומי על שיחי הפיטנגו הגדולים שבו, עצי הפומלה וחורשת עצי האבוקדו הענקיים מזנים שונים שככל הנראה נשתלו שם גם כן ע"י עובדי הגן
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.